Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Batumio turguje: dešras primenantys saldumynai ir naminė degtinė „Coca Cola“ buteliukuose

Viešint svetur visuomet norisi užsukti į turgų – jame geriausiai atsiskleidžia šalies, regiono ir miesto dvasia. Adžarijos sostinės Batumio (Gruzija) turgavietė ūžia kasdien. Tačiau turistų čia nedaug, mat miesto turizmo ekspertai įsitikinę, jog tokioje vietoje nėra nieko, ko nebūtų galima nusipirkti parduotuvėse, ir miesto svečiams apsilankyti čia neverta. Juolab, kad ir patys turguje lankosi retai.
Prekeiviai linkę derėtis, tačiau kainas dažniausiai nurodo tokias, kokios yra
Batumio turguje nebūtina derėtis, tačiau prekeiviai visada pasiūlys paragauti / 15min.lt/Raimondos Mikalčiūtės nuotr.

„Į turgų eina tik senosios kartos žmonės. Dauguma batumiečių apsiperka parduotuvėse, nes produktai ir kainos visur tokie pat“, – tikina kelionėje lydėjusi gidė, po įkalbinėjimų vis dėlto sutikusi parodyti, kaip atrodo tipiška Batumio turgavietė.

15min.lt/Raimondos Mikalčiūtės nuotr./IMG_8386
15min.lt/Raimondos Mikalčiūtės nuotr./
Cigarečių automatas Batumio turguje.

Vaizdas iš lauko nieko ypatingo nežada – visų pasaulio turgaviečių prieigos panašios: prekystaliai nukrauti margaspalviais niekučiais – pigia bižuterija, skaromis, kepuraitėmis, balionais ir panašiomis smulkmenomis.

Mano akį patraukia cigarečių automatas – ne dėl to, kad rūkau. Tokio dalyko nesu mačiusi niekur kitur. Pirmoji egzotika. Toliau jos buvo dar daugiau.

Dešras ir paklodes primenantys vaisių saldumynai

Vos įžengus į vidų akys užfiksuoja kalnus prieskonių – atpažįstu tik keletą, tačiau iš karto suprantu, kad viskas labai pigu. Granatų, medetkų ir kitų vietinių žiedlapių milteliai, net šafranas čia kainuoja kur kas mažiau nei Lietuvoje – už 100 g – vos keli lariai (1 euras – apie 2,60 larių).

15min.lt/Raimondos Mikalčiūtės nuotr./IMG_8382
15min.lt/Raimondos Mikalčiūtės nuotr./Čiurčchelos

Greta prieskonių prikrauta „dešrų“ – tradicinio gruziniško saldumyno, gaminamo iš vaisių – persikų, vynuogių ir kt., kurių pavadinimas ne mažiau egzotiškas nei išvaizda: tai – čiurčchela. Vienos jų kaina – laris. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Gruziniška sėkmės istorija: 40-metį perkopęs bitininkas Z.Bolkvadze kalnuose įkūrė pirmuosius Gruzijoje svečių namus

Dažnai jų viduje būna graikiškas riešutas, o skonis primena lietuvišką obuolių sūrį. Sveika, gardu ir nebrangu. Todėl į savo pirkinių krepšį įsidedu ir keletą čiurčchelų. Mintyse nusijuokiu, nes jau žinau, kaip sureaguos kolegos ir namiškiai, lauktuvėms sulaukę dešras primenančių „čiūčelų“.

15min.lt/Raimondos Mikalčiūtės nuotr./IMG_8365
15min.lt/Raimondos Mikalčiūtės nuotr./Vaisių juostelės
– natūralus gruziniškas saldumynas.

Egzotiškai atrodo ir vaisių juostelės, kurias vos išvydusi trimetė dukra pakrikštijo paprastai – paklodėmis. Atrodo jos keistai, tačiau skonis – puikus. 

Kaip ir džiovintų persimonų bei kitų vaisių, kurių paslaugios turgaus prekeivės Batumio turguje neprašomos duoda ragauti. 

Sužinojusios, kad suprantame rusiškai, ima apie juos pasakoti. Kai ką suprantu, kai ko ne, tad iš esmės perku katę maiše: pasikliauju tik savo skonio receptoriais ir nuojauta, kad moku nedaug.

Dėl šventos ramybės apie kainas pasiteirauju gidės – ji užtikrina, kad čia tikrai pigu. Tad nusiraminusi prie vaisinių skanėsnų prekystalio palieku dar keletą larių. 

Kartu buvę lietuviai bandė derėtis – kai kuriems pavyko nusilygti. Vis dėlto Batumio turguje tai nėra būtinas ritualas – prekeiviai prie produktų paprastai nurodo tikras prekių kainas. Tad derėjimasis malonesnis žaidimas turistams, o ne pardavėjams.

„Coca Cola“ ir „Fanta“ buteliukuose – padažai ir naminė degtinė

Ant gretimo prekystalio surikiuoti plastikiniai „Coca Cola“, „Fanta“ ir mineralinio vandens buteliukai. Tačiau juose – ne natūralus vanduo ar kiti gaivieji gėrimai, bet kaukaziškų slyvų (Tkemali) ir kiti padažai bei naminė degtinė – čača.

Guodžiu save, kad gruzinai prekybai naudoja ne kur nors sąvartyne surinktus plastikinius butelius. 

Nors smalsu, iš kur pas prekeivius atkeliavo ši „tara“, paklausti tiesiai neišdrįstu. Guodžiu save, kad greičiausiais taupūs gruzinai prekybai naudoja namuose buvusius plastikinius butelius, o ne kur nors sąvartyne surinktus. 

Kalbėti apie higieną ir panašius reikalavimus šiame turguje neverta – Batumio turgavietėje nėra jokių kasos aparatų, šaldytuvų ir kitokių Europos Sąjungos šalims būdingų dalykų. Viskas natūralu, šviežia ir iš pirmų rankų – kiekvienas prekiautojas gali pasakyti, iš kur atkeliavo jo parduodamas sūris ar mėsa. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Gruzijos Adžarijos regiono virtuvės perlai: nuo chačapurio iki padažo iš „medžio“

Pirkėjai čia randa būtiniausių maisto produktų: šalia naminio sviesto „kalnų“ išrikiuoti kukurūzų duonos paplotėliai, vietinis sūris, naudojamas mėgstamiausiems gruzinų pusryčiams – chačapuriui.

15min.lt/Raimondos Mikalčiūtės nuotr./Jokio šaldytuvo
15min.lt/Raimondos Mikalčiūtės nuotr./Jokio šaldytuvo: 
kiauliena pirkėjų laukia tiesiai ant prekystalio.

Už poros žingsnių guli naminės vištos ar paršeliai – pastaruosius gruzinai perka ir kepa ypatingoms progoms, pavyzdžiui, krikštynoms, vestuvėms ar gimus sūnui. 

Iš turgaus išėjome išleidę po keliolika larių (keletą eurų), bet su pilnais maišeliais pirkinių. Tolesnė mūsų kelionė kvepėjo gruziniškomis dešromis, rūkytu sūriu ir padažais, kuriuos sėkmingai panaudojome išbandydami adžarišką šašlykų marinavimo receptą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas