Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Be Sienų“ dienoraštis: 4. Stambulas. Taksime islamo su žiburiu nerasi – studentai ir naktinis Stambulo gyvenimas

Miesto centre įsikūręs Stambulo universiteto miestelis duris atveria tik studentams. Amžinus Lietuvos studentus apsauga pasitiko draugiškai, pasisveikino ir leido apsižvalgyti. Ieškojome kalbių žmonių ir pažindinomės su švietimo sistema, kuri iš principo nesiskiria nuo lietuviškos.
Stambulo naktiniame klube
Stambulo naktiniame klube / Be sienų nuotr.
Studentai pasakojo, kad geras vidurinis išsilavinimas Turkijoje brangus ir retas. „Nėra padorių valstybinių mokyklų, o privačios labiau orientuotos uždirbti pinigų nei mokyti, dėl to taip prastai šnekame angliškai“ – teigė 22 metų matematikas Taha. Politikos mokslus kremtanti Ayse pasakojo, kad sunkiausia įstoti į mediciną, odontologiją ir inžineriją, o psichologiją renkasi prastai egzaminus išlaikę moksleiviai (psichologiją baigusiam Pauliui tai smūgis žemiau juostos). Turkijoje retas studentas dirba studijuodamas, svajonių mokslų miestu laikomas Stambulas, o  geriausiai šalyje vertinamas Ankaros OTU technikos universitetas.
 
Paviršutiniškus pašnekesius iškeitėme į pirmąją lietuvišką draugiją. Susitikome su keliautoja, savanore Jovita Sandaite. Prieš penkerius metus išvažiavusi studijuoti Erasmus ji taip ir negrįžta gyventi į Lietuvą – „namų man netrūksta, vienatvė netrukdo, tiesiog gyvenu taip, kaip noriu“. Kuklių kaime gimusi mergina pusmetį praleido Palestinoje, savanoriavo palestiniečių teises ginančioje organizacijoje. Iš arti regėjo susirėmimus, prievartą, neteisybę – klausėme ir žagsėjome (dalis istorijos užrašyta čia: http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2010-12-06-jovita-sandaite-gyvenima-trunkanti-kelione/54156).
 
Išsiskyrėme tarp Europos ir Azijos, pamiršę miegą, pasiruošę naktiniam Stambului. Populiariausia pasilinksminimo vieta Turkijoje Taksim’o aikštė ir į ją vedanti Iskelei gatvė. „Kiekvienas turkas svajoja “pasitūsinti„ 1000 barų, tavernų bei klubų talpinančiame Taksime, bet tik vietiniai žino mažąsias aplinkines gatveles ir geriausias vietas vakarėliui“ – su pasididžiavimu pasakojo Emre.
 
Pradėjome nuo dešimties staliukų turkiškos tavernos „Lalo“ – gyva muzika, pusgirtis šeimininkas,  palyginus pigūs „shotai“ – 40 TL (60 Lt) už 7 „Jageriukus“. Puiki vieta vakaro pradžiai, jei mėgsti garsiai brazdinamas gitaras ir nepykina nuo vietinės pop muzikos.
 
Tavernoje dauguma vyrų, kelios porelės ir vienas moterų staliukas. Rūkyti viduje uždrausta, bet tai daro beveik visi.  Po keleto bokalų alaus merginos įsidrąsina. Rašteliu užsako mėgiamą dainą ir sustoję ratu pradeda judinti klubus. Vyrai godžiai žiūri, bet pagal nerašytas taisykles, nei vienas net nebando prisijungti. “Kiekviena jų širdyje yra pilvo šokėja” – šypsosi Emre. Buvom įspėti, kad nenuliūstume, jei merginos su mumis nešoks, nesitikėtume, kad jos užkalbins pirmos ir nėra šansų, kad grįšime namo ne vieni. Visas taisykles patikrinome ir perrašėme iš naujo.
VIDEO: "Be sienų" dienoraštis. Stambulas. Turkish Go Wild On Friday Night mp4
Beveik pakviesti aplankėme 23-iąjį Fatmos gimtadienį, uždarėme tris klubus, susipažinome su Turkijos filmų suaugusiems karaliumi Nuri Alco. Legendinis veikėjas žinomas kaip garsiausias prievartautojas Turkijos istorijoje. Jo kūryba išmokė merginas saugoti savo gėrimus, o tėvus paskatino dar labiau saugoti dukras.
 
Ateities kartoms paliekame tobulą vakaro planą – 22.00 Lalo -> 23.30 Vida -> 01.30 Joker -> 03.00 Machine -> 05.00 Beat -> 07.00 Aslin kebab. Tik pasistenkite, kad Emre namo grįžtų vienas, nes šalia girgždančios „Ikea“ lovos šviečiant rytinei saulei sunku užmigti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas