Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bėdos, kurios dažniausiai apkartina keliones

Apsinuodijimas maistu, traumos nukritus nuo motorolerio, jūros ežių subadytos kojos, sutrenkimai į akmenis plaukimo plaustais metu – poilsiautojus užsienyje ištinkančias bėdas vieną po kitos net nesusimąstydamas vardija kelionių ekspertas Rimvydas Širvinskas-Makalius. Kelionių agentūros vadovas pastebi, kad lietuviai – pavyzdingi keliautojai. Į užsienį be jokio draudimo dabar išsiruošia retas tautietis.
Pagirios
Pagirios / 123rf.com nuotr.

Kokios bėdos lietuviams atostogas pagadina dažniausiai?

Pašnekovas sako, kad dažniausiai lietuviams atostogas apkartina sveikatos

problemos. Itin dažnai – skrandžio bėdos. „Žmonės nepamatuoja savo skrandžio galimybių. Didžiausios problemos keliautojams atostogų metu kyla dėl persivalgymo ir apsinuodijimo. Tada jie ima kaltinti restoranus, viešučius dėl prasto maisto, bet gydytojo diagnozė dažniausiai būna standartinė – vieno ar kito produkto suvalgyta per daug, todėl organizmas taip ir sureagavo“, – sako R.Širvinskas.

Dar viena aktuali bėda – maiste ar vandenyje esančių bakterijų sukeltos ligos ir negalavimai. Tai dažnesnė į Maroką, Egiptą, Tunisą, kitas egzotiškesnes šalis keliaujančių lietuvių sugadintų atostogų priežastis. „Žmonės pavartoja vandens iš čiaupo, tuomet prasideda pykinimas, viduriavimas ir kitos bėdos. Pačiam kartą iš Egipto teko parsivežti dizenteriją, kuri vadinama nešvarių rankų liga. Nors ir labai saugojausi, tačiau jos išvengti nepavyko“, – patirtimi dalijasi verslininkas.

Pasirinkę aktyvesnes atostogas, o ne poilsį prie baseino, traumų patiria ekstremalių užsiėmimų metu. „Normalu, kad atostogaudami dažnai norime išbandyti kažką naujo, tad traumų pasitaiko dažnai. Būna keliautojai išsisuka koją kalnuose, pasitaiko lūžių. Kartais susitrenkia į akmenis plaukiodami plaustais upėse. Tokia aktyvaus poilsio kaina“, – svarsto Makalius.

Atostogas sugadinti gali ir jūros ežys. Tokia bėda, anot R. Širvinsko, dažniau ištinka nuvykus atostogauti į Graikijos salas as Kroatiją. Nemažai nelaimių lietuviams nutinka ir išsinuomavus motorolerį. „Kai kurie būdami užsienyje tokią transporto priemonę išbando pirmą kartą ir netgi išsiruošia su ja į kalnus. Suprantama, kad tai irgi kartais baigiasi traumomis“, – šypteli kelionių agentūros įkūrėjas.

„Swedbank“ statistika rodo, kad turintieji kredito korteles su kelionių draudimu dažniausiai kreipiasi dėl kelionėse patirtų sveikatos sutrikimų ir su tuo susijusių gydymo išlaidų. Taip pat neretai prašoma atlyginti patirtus nuostolius dėl bagažo vėlavimo, vagystės ar sugadinimo,, kelionės vėlavimo ar atšaukimo, traumų, patirtų dėl nelaimingų nutikimų arba netyčia kelionės metu sukeltos žalos atlyginimo.


Svarbu pasirūpinti draudimu

Asmeninės nuotr./Makalius San Franciske
Asmeninės nuotr./Makalius

R.Širvinskas pastebi, kad lietuviai yra atsakingi keliautojai – neturėdami draudimo į kelionę vyksta labai retai. „Prieš kelionę visada rekomenduojame pasirūpinti draudimu, kuris nors ir nėra privalomas, bet labai reikalingas“, – primena Makalius.

Vykstant atostogų egzistuoja kelios draudimo galimybės – viskas priklauso nuo keliautojų poreikių. „Iš ligonių kasų nemokamai galima išsiimti Europos sveikatos draudimo kortelę, su kuria pirmoji pagalba ES šalyse, Šveicarijoje, Lichtenšteine, Norvegijoje ir Islandijoje suteikiama nemokamai. Dėl papildomos pagalbos reikėtų apsidrausti kelionių draudimu. Šiuo metu draudimas kainuoja nedaug. Daugelis nesusimąsto, kad naudojasi kreditinėmis kortelėmis. Beveik visi jų turėtojai jau yra apdrausti. Prieš kelionę patartina susisiekti su banko atstovais ir pasidomėti draudimo sąlygomis – ar apdrausti kartu keliaujantys šeimos nariai ir t.t. Kai kurie bankai nelaimės atveju leidžia atsiskaityti turima kreditine kortele, o vėliau grąžina pinigus“, – aiškina pašnekovas.

Daugybę lietuvių į keliones išlydėjęs verslininkas sako, kad visgi pasitaiko ir tokių atvejų, kai keliautojai į užsienį vyksta neapsidraudę. „Pavyzdžiui, vienam vyrui už pirminę gydytojo patikrą apsinuodijus ir medikamentų paskyrimą teko susimokėti 190 eurų. Gydytojo paslaugos neapsidraudusiems yra brangios, skubioji medicininė pagalba taip pat. Galiu pasidžiaugti, kad lietuviai yra atsakingi ir tokie atvejai reti“, – teigia jis.

„Swedbank“ specialistai teigia taip pat pastebintys tendenciją, kad keliauti mėgstantys žmonės vis dažniau renkasi kredito korteles, turinčias kelionių draudimo apsaugą. Ypatingai jie vertina tai, kad vykstant atostogauti su šeima, pakanka turėti vieną kredito kortelę – ji garantuoja draudimą visiems kartu keliaujantiems šeimos nariams. Per praėjusius metus „Swedbank“ kredito kortelių turėtojams išmokėjo apie 1 mln. eurų kelionės draudimo išmokų. Paprastai vidutinė draudimo išmoka siekia apie 500-1100 eurų.

Vida Press nuotr./Šeimos atostogos
Vida Press nuotr./Šeimos atostogos

Swedbank“ draudimo specialistai pataria

Jei kelionėje nutiko įvykis:

1. Pasitikslinkite draudimo sąlygose, ar įvykis draudiminis, ar ne. Jei nesate tikri, visada galite susisiekti su banku.

2. Surinkite visus įvykį patvirtinančius dokumentus.

3. Praneškite apie įvykį bankui. Tai galima padaryti telefonu arba užpildžius specialią formą interneto banke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito