Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bilietų į Rio olimpiadą detektyvas: oficialus platintojas jais dar neprekiauja, nors kiti seniai tai daro

Sporto aistruoliai skaičiuoja mėnesius, likusius iki 2016 m. vasaros olimpinių žaidynių, kurios šiemet rugpjūtį vyks Brazilijoje, Rio de Žaneire. Tarp lietuvių netrūksta ir tokių, kurie savo mėgstamus sportininkus ketina palaikyti ne prie televizoriaus ekranų ar kompiuterių, bet arenose, kur vyks varžybos.
Rio de Žaneiro olimpiada vyks rugpjūtį
Rio de Žaneiro olimpiada vyks rugpjūtį / 123rf.com

Vienas tokių – verslininkas iš Kauno Sigitas Adomaitis savo atostogas jau daug metų planuoja pagal tai, kur vyks jį dominantys sporto renginiai. Keliolika metų palaikyti Lietuvos krepšininkų į įvairias pasaulio šalis vykęs kaunietis šmaikštauja, jog šiemet atvers naują savo gyvenimo puslapį – pirmą kartą vyks į olimpines žaidynes.

Bilietus į olimpinį miestą sporto aistruolis jau turi, beveik suderintos detalės ir dėl apartamentų, kur dvi savaites jis gyvens kartu su sūnumi ir sūnėnu. „Ir juos esu užkrėtęs sporto virusu“, – sako pašnekovas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Sigitas Adomaitis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Sigitas Adomaitis jau turi lėktuvo bilietus į Rio

Šios dvi savaitės bus vienintelės jo atostogos šiemet. Užuot leidęs jas tingiai kažkur turkijose ar dabar tarp lietuvių žaibiškai išpopuliarėjusiuose Jungtiniuose Arabų Emyratuose, S.Adomaitis mieliau išlaidauja pirkdamas kelionę į Rio. Išlaidauja tiesiogine prasme, vien kelionė ir būstas (be bilietų į varžybas) jam kainuos kelis tūkstančius eurų.

„Nežinau, tai daug ar mažai. Bilietai žmogui kainavo 1300 Eur. Skrisime iš Rygos į Ciurichą, tada – Lisaboną. O iš jos – jau tiesiai į Rio de Žaneirą. Ten gyvensime nuomotuose apartamentuose. Jų kaina dviem savaitėms – 1900 Eur. Viską planavome patys, padedami vienos agentūros darbuotojos. Tiesa, apartamentų nuoma kol kas su klaustuku – juos nuomojantis Ispanijos lietuvis, gavęs pinigus, dingo. Bet laiko dar yra, atsiras“, – į neviltį nepuolė sporto sirgalius.

Kur kas daugiau nerimo jam kelia tai, jog kol kas nepavyksta nusipirkti ar bent jau užsisakyti bilietų į olimpines varžybas. Visuomet jais iš anksto pasirūpinantis S.Adomaitis stebėjosi, jog niekur neįmanoma gauti informacijos apie bilietus. 

Nors iki rugpjūčio dar daugiau nei keturi mėnesiai, nerimauti jis turi pagrindo: šiemet jau teko nusivilti, kai sužinojo, kad Lietuvai nėra skirta bilietų į 2016 metų Europos futbolo čempionatą (Prancūzijoje birželio 10 – liepos 10 dienomis vyksiantį 15-ąjį Europos futbolo čempionatą). 

Įdomiausia jam, kad informacijos apie tai, kur juos būtų galima įsigyti, niekur nėra: „Keista, kad niekas nesireklamuoja.“

123rf.com/Rio de Žaneiro olimpiada
123rf.com/Rio de Žaneiro olimpiada

Konkurso neprireikė

Tarptautinio olimpinio komiteto nustatyta tvarka numato, kad žaidynių organizacinis komitetas pasirašo trišales sutartis su nacionaliniais olimpiniais komitetais ir nacionaliniais bilietų platintojais.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) šiemet tokiu platintoju išrinko kelionių organizatorių „Novaturas“.

Pasak LTOK Olimpinio švietimo direktoriaus Algimanto Gudiškio, lietuviai pateikė savo bilietų poreikius – tai buvo 3044 bilietų. „Organizatoriai skyrė mažiau – 1800 bilietų. „Novaturas“ papildomai savo poreikiams bilietų neprašė. Jau nuo praėjusių metų vykdomas mokėjimas už bilietus dalimis.

Bilietus olimpiados organizatoriai perduos nacionaliniams olimpiniams komitetams birželio mėnesį pagal sudarytą grafiką.  

LTOK įsigyti bilietai bus skiriami olimpiečiams, kurie gyvens olimpiniame kaimelyje, sporto specialistams, krepšinio federacijai ir palaikančiai sirgalių grupei, t.y. krepšinio federacijos globojamai nuolatinei grupei su „Sėkla“ priešakyje. Bilietus jie pirks arba iš „Novaturo“, arba iš krepšinio federacijos – kaip bus sutarta. LTOK bilietais neprekiaus.

Likusius laisvus bilietus pardavinės „Novaturas“, bet tai nebus masinis pardavimas. Visą informaciją apie bilietų poreikį ir prašymus kaupia „Novaturas“. Šie bilietai gali būti parduodami tik Lietuvos piliečiams“, – sakė LTOK atstovas. 

A.Gudiškis pažymėjo, kad bilietų kaina bus tokia, kokią ją nustatė žaidynių organizatoriai: „Niekam neleidžiama jos kelti. Tai būtų nusikaltimas, už kurį griežtai baudžiama.“ 

Pasidomėjus, kokie kriterijai lėmė, kad pagrindiniu bilietų į olimpiados renginius platintoju pasirinktas „Novaturas“, paaiškėjo, kad konkursas tuo tikslu net nebuvo organizuotas. 

„LTOK parinko kompaniją ir ją suderino su TOK ir žaidynių organizatoriais. „Novaturui“, kaip didžiausiam kelionių organizatoriui Baltijos šalyse, turinčiam administracines, technines, intelektualines galimybes ir patirtį, buvo leista platinti bilietus į XXXI olimpiados žaidynes Rio de Žaneire. „Novaturui“ tai didžiulė garbė ir išreikštas pasitikėjimas“, – atskriejo atsakymas į klausimą apie bilietų platintojui keltus kriterijus. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Novaturas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Novaturas

Kol kas „Novaturas“ neskelbia jokios informacijos apie tai, kada ir už kokias kainas bilietus bus galima įsigyti. Kelionių organizatoriaus svetainėje nepavyko rasti net reklamos, jog būtent „Novaturas“ yra tapęs oficialiu Rio de Žaneiro olimpiados partneriu. 

„Novaturo“ atstovų teigimu, delsiama dėl objektyvių priežasčių – laukiama, kada bus patvirtintos bilietų kvotos ir kainos. Planuojama, kad tai bus padaryta 2016 metų pirmojo ketvirčio pabaigoje.

„Kelionių paketai ir bilietai į olimpines vasaros žaidynes Rio de Žaneire bus pradėti rezervuoti bei platinti olimpinių žaidynių organizatoriams patvirtinus kiekvienos šalies gaunamas bilietų kvotas.

Rezervuoti ir įsigyti galima atskirai bilietus į olimpines žaidynes arba skrydžio bilietus į Rio de Žaneirą; nakvynę viešbučiuose arba kelionės paketus (skrydis ir viešbutis). Užklausas galima siųsti elektroniniu paštu info@novaturas.lt“, – nurodė kelionių organizatoriaus „Novaturas“ rinkodaros projektų vadovė Dovilė Zapkutė. 

123rf.com/Olimpiniai žiedai Rio de Žaneiro panoramos fone
123rf.com/Olimpiniai žiedai Rio de Žaneiro panoramos fone

Sporto sirgaliai ieško alternatyvų​

Kol oficialus bilietų platintojas laukia, be ilgai laukto reginio nenorintys likti sporto sirgaliai ieško alternatyvių kelių, kaip gauti bilietus į olimpiados renginius.

123rf.com/Sporto rūšių, kurių atstovus matysime Rio olimpiadoje, simboliai
123rf.com/Sporto rūšių, kurių atstovus matysime Rio olimpiadoje, simboliai

Sporto keliones organizuojantis Dainius Kinderis 15min sakė sulaukęs kelių dešimčių užklausų iš lietuvių, norinčių vykti į Rio ir ten stebėti įvairias varžybas ir rungtynes.

Kelionių agentūros „Sportokeliones.lt“ įkūrėjas apgailestavo, kad sirgaliai palikti nežinioje.

„Ne mano agentūrai ir panašioms su jais konkuruoti. Man užtenka 10–20 sporto aistruolių kokybiškai suorganizuoti kelionę. Tai – rimtas darbas. Mūsų pajėgumai ne tokie, kaip „Novaturo“. Tačiau man gaila, kad gavę tokį šansą jie nieko nedaro. Čia juk olimpinės! O reklamos jokios, kur gauti bilietus, jų puslapyje nėra“, – pažymėjo pašnekovas. 

Jis neslėpė, kad prieš gerą mėnesį pats domėjosi, kada kelionių organizatorius pradės platinti bilietus į Rio vyksiančius olimpinius renginius. Tačiau konkretaus atsakymo nesulaukė.

„Novaturas“ man šimtą kartų sakė, kad bilietai bus vasarą, paskui kovą... Kai ir tada nebuvo nieko aiškaus atsakymo, pradėjau ieškoti kitų kanalų. Dabar dirbame su partneriais Brazilijoje, iš kurių tiesiogiai gausime bilietų“, – kalbėjo kelionių agentūros „Sportokeliones.lt“ įkūrėjas.

Paprastam žmogui savarankiškai bilietų į olimpiadą ir panašius sporto renginius sudėtinga gauti. Oficialiai viskas parduota. Reikia didelio įdirbio ir entuziazmo ieškant kontaktų. Kai yra pažinčių, gauti bilietus galima į bet kur.

Pasak jo, susidomėjimas tokiomis kelionėmis nemažas – jis pats asmeniškai sulaukė 30–40 užklausų.

„Visi nori krepšinio ir Meilutytės. Kai kurie domisi dviračiais, šiuolaikine penkiakove, kur taip pat startuos mūsiškiai. Aš pradėjau ruošti pasiūlymus atskirai pagal sporto šakas. Buvo užklausų ir į atidarymą.

Tiesa, bilietų kainos gali šokiruoti: atidarymas – nuo 500 Eur, krepšinis, paplūdimio tinklinis – apie 500 Eur už visas varžybas. Tačiau yra ir sporto šakų, kuriose įėjimas nemokamas, pavyzdžiui, maratonas, dviračiai“, – pasakojo D.Kinderis. 

Tai, kad įsigyti ar bent jau užsisakyti bilietus į olimpiadą lietuviai nori iš anksto, o ne paskutinę minutę, patvirtina ir kelionių organizatorius „West Express“.

123rf.com/Olimpinių žaidynių atidarymo iškilmės numatytos Maracanos stadione
123rf.com/Olimpinių žaidynių atidarymo iškilmės numatytos „Maracanos“ stadione

Pasak įmonės rinkodaros projektų vadovės Julijos Čižienės, nors Brazilija toli, paklausa kelionėms olimpiados laikotarpiu į šią šalį nemaža. 

Bilietų į renginius vis dar turime, nors patys populiariausi jau išpirkti. Kainos svyruoja nuo 15 iki 300 Eur/asmeniui.

„Į tokius renginius visada verta planuotis iš anksto ir tai suprantantys žmonės pradėjo organizuotis jau 2015 m. 1 ketvirtį. Taip „West Express“ dar 2015 metais daugeliui savo klientui parūpino ir bilietus į sporto renginius, ir organizavo pačią kelionę. Didelė dalis žmonių stengiasi suderinti olimpiadą su galimybe pažinti šalį, pailsėti ir papramogauti“, – sakė J.Čižienė.

Pasak jos, užklausų sulaukiama ir dabar. „Bilietų į renginius vis dar turime, nors patys populiariausi jau yra išpirkti. Kainos svyruoja nuo 15 iki 300 Eur/asmeniui, papildomai apmokant bilietų siuntimo mokesčius. „Pigiausi“ renginiai (iš tų, kuriems iki šiol yra bilietų) yra žolės riedulys, stalo tenisas. „Brangiausi“ – dziudo rungtynės dėl trečios vietos. Atkrintamosios vyrų krepšinio rungtynės kainuoja nuo 130 Eur“, – kalbėjo „West Express“ atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas