Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Boeing 747-436“ neplanuotai pagerino transatlantinio skrydžio rekordą – kaip tai įvyko?

Panašu, kad šį savaitgalį „British Airways“ lėktuvas pagerino konvencinio orlaivio skrydžio per Atlantą rekordą – iš Niujorko į Londoną atskrido mažiau nei per penkias valandas.
„Boeing 747-436“ skrydis iš Niujorko į Londona
„Boeing 747-436“ skrydis iš Niujorko į Londona / flightradar24.com iliustr.

Ekspertai šį skrydį vadina greičiausia kelione iš Niujorko į Londoną, rašo BBC.

„Boeing 747-436“ kelionė truko 4 valandas ir 56 minutes. Pakilęs iš Johno F Kennedy oro uosto Niujorke lėktuvas Lonono Hitrou nusileido net 80 minučių anksčiau nei planuota.

Skrydžio metu orlaivis pasiekė net 1,327 km/h greitį! Prisiminkite, kad garso greitis yra tik 1235 km/val. Kaip tai lėktuvui pavyko? Juk „Boeing 747-436“ nėra viršgarsinis lėktuvas, maksimalus jo greitis yra 1004 km/h.

Čia pasitarnavo audra Ciara, į kurios oro srautą pakliuvo „Boeing“.

„Flightradar24“ duomenys rodo, kad ši kelionė pagerino iki šiol rekordiniu laikyto skrydžio statistiką. „Norwegian“ lėktuvas šį maršrutą yra įveikęs per 5 valandas ir 13 minučių.

Vos viena minute atsiliko „Virgin“ oro linijų „Airbus A350-1041“, kuris skrido tuo pačiu maršrutu maždaug tuo pačiu metu.

Aviacijos konsultantas ir buvęs „British Airways“ pilotas Alastairas Rosenscheinas BBC teigė, kad „Boeing 747-436“ šį savaitgalį pasiekė fenomenalų greitį.

„Pilotas lėktuvą nukreipė į patį atmosferos sraujymės centrą, kuri šiuo metų laiku yra gana stipri, – aiškino jis. – Turbulencija tose sraujymėse gali būti ganėtinai stipri, bet kelionė gali būti ir labai tolygi.“

„Wikimedia Commons“ nuotr./„Boeing 747-436“
„Wikimedia Commons“ nuotr./„Boeing 747-436“

Atmosferos sraujymė sekmadienio ryte siekė 418 km/h greitį, rodo BBC duomenys.

Nepaisant to, kad „Boeing 747-436“ techniškai skrido greičiau nei garsas, smūginės bangos, kuri įvyksta viršijus garso greitį, nebuvo – kadangi orlaivis ne pats pasiekė tokį greitį, o jam padėjo greitai judantis oras.

A.Rosenscheino teigimu, šiuolaikinių lėktuvų greitis yra maždaug 85 proc. garso greičio.

„British Airways“ pabrėžė, kad bet kurio skrydžio metu didžiausias prioritetas yra saugumas, o ne greičio rekordai.

„Mūsų itin kvalifikuoti pilotai pasinaudojo sąlygomis, kad keleivius nuskraidintų atgal į Londoną gerokai anksčiau laiko“, – rašoma oro linijų komentare.

Kaip minėta, šis „British Airways“ tikriausiai yra greičiausias konvencinio lėktuvo skrydis per Atlantą. O greičiausio transatlantinio skrydžio apskritai rekordas priklauso tų pačių oro linijų „Concorde“ orlaiviui, kuris iš Niujorko į Londoną 1996 m. nuskrido per 2 valandas, 52 minutes ir 59 sekundes. Jo vidutinis greitis buvo daugiau nei dukart didesnis už garso greitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas