Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarijoje gyvenanti lietuvė nepamiršo pomėgio grybauti, o svečiams siūlo paragauti valgomos... musmirės

„Lietuvoje kiekvienas vaikas nuo mažumės žino, kad musmirės nuodingos. O čia grybų-bulkų visi ieško ir mielai valgo, nes karališkoji musmirė ne tik kad valgoma, bet ir labai turtinga maistinėmis savybėmis“, – pasakojo Bulgarijoje gyvenanti lietuvė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova.
Karoliškoji musmirė puikuojasi Virginijos pririnktų grybų krepšio viduryje
Karoliškoji musmirė puikuojasi Virginijos pririnktų grybų krepšio viduryje / Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr.

Šiuo metu mergina gilinasi į profesionalių virtuvės šefų darbo subtilybes. Studijos – intensyvios ir sunkios, tad radusi laisvo laiko Virginija skuba į gamtą grybauti. Šis pomėgis, kurį lietuvė „atsivežė“ iš gimtinės, lengvai įgyvendinamas ir Bulgarijoje, kur netrūksta grybų. Tiesa, kai kurie mus, lietuvius, gali nustebinti. Pasirodo, bulgarai valgo musmires!

„Manęs, kiek pamišusios grybautojos, kartais klausia, ar Bulgarijoje yra kitokių, Lietuvoje neaugančių grybų. Taip, yra. Vienas jų – karališkoji musmirė (lot. Amanita caesarea). Jūs birželio 23-osios naktį Lietuvoje ieškote paparčio žiedo, o aš Bulgarijoje šito grybo ieškojau praktiškai metus. Rasti pavyko tik praėjusį savaitgalį Rodopų kalnuose!“, – savo tinklaraštyje „Tekstoranas“, kuriame daugiausia dalijasi įspūdžiais iš maisto studijų, rašo Virginija.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Karališkoji musmirė
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Karališkoji musmirė

Pasak jos, bulgarai šitą grybą vadina гъба булка, kas išvertus reiškia „grybas-nuotaka“.

„Taip jis vadinamas dėl balto, kieto, kiaušinį primenančio ir visą grybą gaubiančio apvalkalo, primenančio nuotakos nuometą. Grybui augant jis plyšta ir pasirodo raudonai oranžinis vaisiakūnis. Lietuvoje kiekvienas vaikas nuo mažumės žino, kad musmirės nuodingos. O čia grybų-bulkų visi ieško ir mielai valgo, nes karališkoji musmirė ne tik kad valgoma, bet ir labai turtinga maistinėmis savybėmis“, – rašo lietuvė.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Karališkosios musmirės vaisiakūnį gaubia baltas ir kietas apvalkalas kuris grybui augant plyšta
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Karališkosios musmirės vaisiakūnį gaubia baltas ir kietas apvalkalas kuris grybui augant plyšta

Suradusi šių grybų ji netruko ir paragauti. „Vakarienei grietinėlėje patroškinau tik musmirių. Jas trumpai apviriau, tada keptuvėje pakepinau truputį svogūno, sudėjau musmirytes, pabaigoje įpyliau grietinėlės. Kai kepi tokį ypatingą grybą, geriausia rinktis laiko patikrintą receptą“, – pasakojo mergina.

Anot jos, tiek grybus plaunant, tiek vėliau verdant vanduo buvo ryškiai geltonas. Nuotraukoje matyti ir geltoni, vos kepti pradėti musmirių gabaliukai. Skonis, Virginijos teigimu, buvo neįprastas, visai kitoks nei mums gerai pažįstamų baravykų ar voveraičių.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Geltoni ir ryškūs apvirto valgomos musmirės grybo gabaliukai
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Geltoni ir ryškūs apvirto valgomos musmirės grybo gabaliukai

„Kadangi tokią vakarienę valgiau prieš bene savaitę ir jaučiuosi puikiai, patikinu – karališkosios musmirės nenuodingos, tik mėgautis jomis reikia atvažiuoti pas mane į Bulgariją“, – šmaikštavo tinklaraščio autorė.

Ši istorija buvo publikuota Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos tinklaraštyje „Tekstoranas“.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Bulgariškos virtuvės paslaptys: kaip valgomos rožės?

Savaitgalio pusryčiai bulgariškai: kainos, skoniai, istorijos

„Niam niam!“: ką gatvėje valgo bulgarai ir siūlo turistams?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento