Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl koronaviruso grėsmės Lenkija tikrina autobusus, vaikų iš Lietuvos nekviečia švęsti Velykų

Pirmasis koronaviruso atvejis Lenkijoje išaiškintas praeitą trečiadienį, kovo 4 d., tačiau dabar jų jau yra 17, trys ligoniai – sunkios būklės. Kaimyninė šalis įspėja, kad imasi griežtų priemonių mėgindama sustabdyti viruso plitimą: pasienyje su Vokietija ir Čekija įrengė sanitarinę kontrolę, stabdo turizmą šalyje reklamuojančias akcijas. Net ir vaikų iš Lietuvos, kuriuos kasmet kviesdavosi Velykų atostogų, šiemet nepriims.
Patikros akimirka
Patikra Vilniaus oro uoste / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Pirmadienį pavakarę Lenkijos sveikatos ministerija paskelbė, kad šalyje užsikrėtusiųjų koronavirusu yra 17. Dar daugiau nei 170 asmenų paguldyti į ligonines, per 4 tūkst. karantinuojami namuose. Dėl trijų sergančiųjų medikai ypač nerimauja – moters Ščecino ligoninėje ir vyro bei moters Vroclave būklės yra sunkios.

Lenkija sunerimusi, todėl ketinama imtis priemonių mėginant suvaldyti plintantį virusą, o tai gali paliesti ir lietuvius, kuriems kaimyninė šalis tapo patraukli tiek keliauti, tiek tiesiog apsipirkti miestuose netoli sienos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos Nepriklausomybės dienos minėjimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos Nepriklausomybės dienos minėjimas

Blogos žinios vaikams

Balstogės radijas pranešė, kad atšaukiamos vaikų iš Lietuvos globos įstaigų atostogos šiame mieste ir jo apylinkėse. Jau ne vienerius metus tokias išvykas organizuodavo asociacija „Atviri namai“ („Otwarty Dom“), tačiau šiemet dėl koronaviruso rizikos vaikų kelionė atšaukta.

„Tai didelė rizika ir labai didelė atsakomybė atsivežti šioje situacijoje vaikus pas mus, nes jeigu sergantis vaikas atvažiuos pas mus, į Lenkiją, gali apkrėsti kitus vaikus ir sulauktume pretenzijų iš svečius paviešėti priėmusių šeimų. Tas pats ir iš kitos pusės – jeigu vaikai, tarkim, peršaltų pas mus ir išvažiuos į Lietuvą, tada irgi turėtume prisiimti atsakomybę. Todėl nusprendėme saugodamiesi atšaukti akciją“, – radio.bialystok.pl teigė asociacijos atstovė Katarzyna Tymińska.

Tai didelė rizika ir labai didelė atsakomybė atsivežti šioje situacijoje vaikus pas mus.

Jos teigimu, tai buvęs sunkus sprendimas, nes vaikai į daugelį šeimų atvažiuodavo nuolat ne vienerius metus. Tačiau vaikai jau informuoti apie tai, o kaip kompensaciją jiems prie Velykas žadama atvežti bent jau dovanų.

Dėl įtariamų koronaviruso atvejų Lenkijoje jau buvo dezinfekcijai uždaryta ne viena mokykla, vaikų darželis.

Nereklamuoja Lenkijos turizmo

Lenkijoje numatoma įvairių ribojimų, susijusių su koronaviruso grėsme. Kaip 15min informavo Lenkijos turizmo organizacijos atstovas Arturas Brandysiewiczius, dėl koronaviruso epidemijos organizacija sustabdė bet kokį akcijos „Lenkija – savaitgalis už pusė kainos“ reklamavimą.

Interviu 15min prieš kelias savaites Lenkijos turizmo organizacijos vadovas Robertas Andrzejczykas pasakojo, kaip populiarėja ši akcija ir tarp turistų, ir tarp paslaugų teikėjų, todėl atvykus į Lenkiją galima gerokai pigiau pernakvoti, pavalgyti ar papramogauti. Akcijos data – kovo 20–22 d.

„Turistai paprastai labai patenkinti šia akcija, dažnai pasinaudoję pirmąjį kartą jau laukia kitos. O susidomėjimas kiekvienais metais auga, tai lemia ir didėjantis partnerių skaičius, kurie pasiūlymus padaro gerokai patrauklesniais“, – kalbėjo R.Andrejczykas.

Akcija „Lenkija – savaitgalis už pusę kainos“
Akcija „Lenkija – savaitgalis už pusę kainos“

Tačiau koronavirusas jaukia viso pasaulio turistų planus, tad ne išimtis ir Lenkija – ši akcija kol kas nėra atšaukta, interneto svetainė veikia, pasiūlymų joje yra, tačiau atvykusiųjų neabejotinai laukiama mažiau.

Įrenginėja sanitarinius postus pasienyje

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis pirmadienį paskelbė, kad šalis atnaujina sanitarinę kontrolę pasienyje su Vokietija ir Čekija, kol kas tik pagrindiniuose keliuose, bet ateityje žadama kontroliuoti visus sienos kirtimo taškus. Tai gali turėti įtakos ir per Lenkiją važiuojantiems keliaujantiems autobusais lietuviams – lenkai žada tikrinti autobusus, kuriais važiuos daugiau nei 8 keleiviai.

Vokietija yra ta šalis, iš kurios atvykę žmonės, kaip paaiškėjo, užsikrėtė koronavirusu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mateuszas Morawieckis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mateuszas Morawieckis

Patikros, anot Lenkijos premjero, bus vykdomos taip, kad iš vienos pusės nebūtų visiškai blokuojamas eismas per sieną, bet „iš kitos pusės, kad būtų užfiksuojami visi atvejai, kurie gali tapti spartesnio viruso plitimo visoje respublikos teritorijoje priežastimi“.

Kontrolė bus ir traukiniuose, ypač pasienyje, taip pat uostuose.

Jau antradienį žadama ir visuose pasienio su Ukraina, Baltarusija ir Rusija punktuose imtis medicininių bei sanitarinių procedūrų.

M.Morawieckio tonas gana griežtas, jis siūlo „renginius artimiausiu metu tiesiog atšaukti“.

Lenkijoje taip pat kalbama apie masinių renginių atšaukimą. Kol kas tai tik rekomenduojama, tačiau M.Morawieckio tonas gana griežtas, jis siūlo „renginius artimiausiu metu tiesiog atšaukti“, nes būtent masiniai renginiai ir tapo priežastimi, kodėl virusas ėmė plisti greičiau Vokietijoje ar Italijoje.

Prekybos centruose – pigiau

Tačiau apsipirkti Lenkijoje mėgstantys lietuviai gali pajusti ir koronaviruso naudą. Kaip skelbia wyborcza.pl, net keli prekybos tinklai skelbia apie mažesnes kainas ir sieja tai būtent su naujuoju virusu bei dėl jo augančia infliacija Lenkijoje.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Biedronka“
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Biedronka“

„Biedronka“ dar praėjusią savaitę paskelbė, kad sumažino apie 100 pagrindinių, dažniausiai perkamų maisto produktų kainas. Esą taip tinklas siekia prisidėti užkertant kelią didėjančiai infliacijai. Pigiau šiose parduotuvės siūlomi kiaušiniai, pienas, sviestas, vanduo, obuolių sultys, duona, kai kurie vaisiai, dalis kosmetikos ir buitinės chemijos.

„Lidl“ savo ruožtu Lenkijoje paskelbė kainas mažinanti net 300 produktų. Šis prekybos tinklas taip pat skelbia tokiu būdu siekiantis prisidėti prie infliacijos didėjimo ir padėti pirkėjams taupyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas