Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dešimt geriausių tinklapių ieškantiems alternatyvių nakvynės vietų

Jei keliaujant jums nėra būtinas viešbutis, greičiausiai jau žinote tokius tinklapius kaip „Couchsurfing“ ir „Airbnb“. Tačiau ir be jų yra keletas puikių tinklapių, siūlančių rasti patogią, o kartais ir netradicinę laikinos nakvynės vietą svetimame mieste. „The Guardian“ siūlo susipažinti su dešimt patikimiausių.
Entuziastai
Kai kuriems kelionėse užtenka ir palapinės. Kiti ieško patogesnių nakvynės vietų. / Bigstockphoto
Temos: 4 Butas Nuoma Azija Kuba

1. Homestay (Homestay.com)

Homestay.com yra trumpalaikės nuomos pasiūlymų tinklapis, siūlantis apsistoti vietinių namuose daugiau nei 150-yje pasaulio šalių. Šiuo metu tinklapio sistemoje yra 50 tūkst. pasiūlymų. Svetainės administratoriai stengiasi pateikti tokį pasiūlymą, kuris atitiktų ieškančiųjų lūkesčius: taip „suporuojami“ nuomojamo būsto šeimininkai ir keliautojai, turintys panašių pomėgių. 

Theguardian.com nuotr./„Homestayin“ tinklapio tikslas – padėti keliautojui rasti tokius laikinus namus, kur jaustųsi kaip vietinis
Theguardian.com nuotr./„Homestay“ tikslas – padėti keliautojui rasti tokius laikinus namus, kur jaustųsi kaip vietinis.

2. Couchsurfing (Couchsurfing.com)

Kuprinėtojams tikriausiai labiausiai žinomas tinklapis Couchsurfing siūlančius savo namus ir ieškančius jų suveda jau daugiau nei dešimt metų – nuo 2004-ųjų.

Šiuo metu tarptautinė bendruomenė vienija daugiau nei 12 mln. narių iš 200 000 miestų, esančių įvairiuose pasaulio kampeliuose. 

Šiame tinklapyje esantys nuomos pasiūlymai skiriasi tuo, jog čia galima rasti žmogų, kuris sutinka keliautoją priimti savo namuose nemokamai.

Tiesa, tikėtis viso buto tikrai neverta: paprastai toks nemokamas svetingumas apsiriboja sofa, čiužiniu, kartais – laisvu kambariu. 

Tačiau beveik visada Couchsurfing'o bendruomenės dėka stogą virš galvos radęs keliautojas gauna papildomą paslaugą – nemokamą pasakojimą ar net ekskursiją po vietovę. Juk, kas geriau, nei vietinis, žino, kur ieškoti nuotykių?

Asmeninio albumo nuotr./Madeira
Asmeninio albumo nuotr./Madeira

3. Love Home Swap (Lovehomeswap.com)

Apsikeisti namais nustatytam laikui siūlanti svetainė veiklą pradėjo 2011 metais, tačiau iš karto sulaukė didelio susidomėjimo. Dabar jos duomenų bazėje galima rasti 75 tūkst. būstų 160-yje valstybių. 

Sistemoje užsiregistravę vartotojai gali pasirinkti norimą šalį ir namus, kuriuose norėtų apsistoti, tuomet pateikti savo namų aprašymą – visos detalės surašomos specialioje anketoje. 

Visiems naujiems nariams suteikiamas dviejų savaičių trukmės bandomasis laikotarpis, po kurio metinė narystė kainuoja nuo 144 svarų. Tačiau tai daryti tikrai verta – prisijungę ir apsistoję „Love Home Swap“ rastuose būstuose jūs vidutiniškai kelionės metu sutaupysite net 2,750 svarų. 

Theguardian.com nuotr./„Love Hone Swap“ tinklapyje siūlomi apartamentai Indonezijoje
Theguardian.com nuotr./„Love Hone Swap“ tinklapyje siūlomi apartamentai Indonezijoje

4. Home exchange (homeexchange.com)

Šios svetainės pradžia – 1992-ieji. Tiesa, tuomet tai buvo ne interneto, bet spausdinta knyga, kurioje surašyti adresai būstų, kuriuose keliautojai gali apsistoti. 

Šiuo metu tinklapyje rasite per 65 tūkst. butų ir namų įvairiose pasaulio kraštuose. Svetainė suteikia mąstantiems keliautojams galimybę nemokamai apsigyventi vietinių namuose – viskas suderinama iš anksto. Tai – išskirtinė proga pasijusti ne turistais. 

Theguardian.com nuotr./„Bedycasa“ tinklapis
Theguardian.com nuotr./„Bedycasa“ tinklapis

5. Bedycasa (bedycasa.com)

Įkurta kaip asmeninis prancūzės Magali Boisseau Becerril tinklaraštis, dabar svetainė vienija daugiau nei 260 tūkst. narių. Visi jie kviečia apsistoti autentiškuose, ekonominės klasės būstuose, kurių nuoma „įkandama“ ir taupantiems keliautojams. 

Sistemoje galima rinktis įvairius būstus: nuo kambarių nuomos iki trumpalaikio gyvenimo vietinių šeimose ar svečių namuose. Taip pat čia galima rasti autentiškų, tik tam tikroms šalims būdingų, nuomos variantų: gîtes Prancūzijoje, casas rurales Ispanijoje ir Portugalijoje, minshuku ir ryokan Japonijoje ar net nakvynę ūkyje Maroke. 

Theguardian.com nuotr./„Airbnb“ siūlo daugybę nakvynės vietų visame pasaulyje
Theguardian.com nuotr./„Airbnb“ siūlo daugybę skirtingų nakvynės vietų visame pasaulyje.

6. Airbnb (Airbnb.co.uk)

„Airbnb“ buvo tas tinklapis, kuris turbūt labiausiai pakeitė daugelio žmonių keliavimo įpročius ir privertė juos vietoje tradicinių viešbučių ieškoti alternatyvų.

Veiklą pradėję 2008-aisiais tinklapio įkūrėjai dabar siūlo bet kuriame kelionės etape užsisakyti nakvynės vietą visame pasaulyje. Tai padaryti galima internetu arba telefonu. Ateityje kompanija siekia tapti ne tik trumpalaikės nuomos objektus siūlančiu tinklapiu, bet ir kelionių organizatoriumi, suteikiančiu klientui visas pageidaujamas paslaugas – nuo būsto iki kelionės maršruto, programos su bet kokiais ypatingais pageidavimais. 

7. Culture Go Go (culturegogo.com)

Šis tinklapis skatina apsistoti pas vietinius, kurie nori praktikuotis kalbėdami angliškai. Svečiai gauna nemokamą kambarį, o už tai tiesiog prašomi bendrauti su šeimininkais anglų kalba. 

Šio tinklapio įkūrėjai – anglų kalbos mokytojai Francesca Luke ir Timas Arnaudy iš Didžiosios Britanijos. Dabar šis tinklapis turi narių iš Ispanijos, Italijos ir Pietų Amerikos. 2016 metais planuojama didinti šalių skaičių Europoje, taip pat pasiekti Aziją. 

Narystė mokama – mėnesis kainuoja £ 2,99-£ 12,99. Kaina skiriasi priklausomai nuo to, kiek laiko norite naudotis platforma ir joje esančiais duomenimis. Tinklapis taip pat siūlo galimybę susisiekti su keliautojais, kurie juda tuo pačiu maršrutu, kaip ir jūs. 

Theguardian.com nuotr./„Culture go go“ tinklapis padeda susirasti nemokamą nakvynę o jos šeimininkams tobulėti kalbant angliškai
Theguardian.com nuotr./„Culture go go“ padeda susirasti nemokamą nakvynę, o jos šeimininkams tobulėti kalbant angliškai.

8. Wwoof (wwoofinternational.org)

Wwoof (World Wide Opportunities on Organic Farms) organizacija buvo įkurta 1970 m. siekiant skleisti žinią žmonėms, kurie domisi organine žemdirbyste ir ekologiniu ūkininkavimu. Tinklapyje surašytos vietos, kuriose keliautojai gali gyventi už tai sumokėdami savo darbu. Be to, jiems suteikiamos galimybės gilinti žinias minėtose srityse – ekologijoje ir t.t.

Apsigyventi galima nedideliuose ūkiuose, vynuogynuose ir panašiose vietose. Sumokėjus vienkartinį nario mokestį (£ 20) už nieką daugiau nereikės mokėti. Šiuo metu Wwoof siūlo galimybę pagyventi 50-yje vietų. Tarp jų yra ir sūrio gamyba užsiimančių ūkių, veganų bendruomenių centrų, bitininkų namų ir t.t. 

Theguardian.com nuotr./„Wwoof“ siūlo apsigyventi ūkiuose ir už stogą virš galvos mokėti darbu
Theguardian.com nuotr./„Wwoof“ siūlo apsigyventi ūkiuose ir už stogą virš galvos mokėti darbu

9. Homestayin (Homestayin.com)

Tinklapis Homestayin.com įsteigtas 2012 m. Seule, Pietų Korėjoje. Paprastas, vartotojui draugiškas puslapis siūlo daugybę kambarių nakvynei 1 200 miestų 85-iose valstybėse. 

Dauguma jų yra Anglijoje, JAV, Kanadoje, Australijoje. Keliautojai, besinaudojantys Homestayin.com duomenų baze dažniausiai yra iš Azijos – Pietų Korėjos, Japonijos ir Kinijos. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kubiečiai dėvintys rūbus su JAV vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kubiečiai svetingi, tačiau dėl pragmatiškų tikslų: turistai jiems – būdas papildomai užsidirbti. 

10. Casa Particular (casaparticularcuba.org)

Jei ruošiatės vykti į Kubą, būtinai pasidairykite šiame tinklapyje. Iš tiesų ši šalis yra viena svetingiausių: vietiniai mielai atveria savo namų duris turistams, taip užsidirbdami papildomai. Nuomoti savo būstus atvykėliams skatina net Kubos valdžia – viešbučių nedaug, tad papildomų lovų nuolat trūksta. 

Apsistoję pas vietinius namuose keliautojai turi progą ne tik sutaupyti (paprastai nakvynė viešbutyje gerokai brangesnė): buvimas namų aplinkoje leis geriau pažinti spalvingą kubietišką kultūrą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas