Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Dešimt patiekalų, kuriuos būtina paragauti viešint Tailande

Tailandas – tai šalis, kurią drąsiai galime vadinti tikru keliautojų rojumi. Čia žavi puošnios budistų šventyklos, nepaprasto grožio įlankos, skardžiai, salos, vieni iš geriausių pasaulyje paplūdimių, džiunglės, šurmuliuojantys turgūs bei didžiuliai kontrastai taip šiuolaikiškų didmiesčių ir jaukių kaimelių. Nepaprasto grožio panoramų bei įdomių lankytinų objektų Tailande tikrai nestinga. Visgi, manome, jog norėdami kuo geriau pajusti šalies dvasią, keliautojai neprivalo stengtis pamatyti kuo daugiau lankytinų objektų – juk svarbu ne kiekis, o patirti įspūdžiai, tiesa? Kartais smagu tiesiog niekur neskubėti, ramiai gurkšnoti kavą ar vaikštinėti siauromis gatvelėmis ir stebėti vietinius gyventojus bei jų kultūrą. Beje, dar vienas būdas nuodugniau susipažinti su šalies, kurioje viešite, kultūra – paragauti tradicinių patiekalų. Todėl šįkart nusprendėme jums papasakoti apie dešimt tailandietiškų patiekalų, kuriuos rekomenduojame paragauti kelionės į Tailandą metu.
Tom Kha Kai sriuba
Tom Kha Kai sriuba / 123rf.com nuotr.

1. Pad Thai makaronai

Greitasis kepimas – tai iš Kinijos kilęs maisto gamybos būdas: ant nedidelės ugnies įkaitinama gili keptuvė ir maistas joje kepamas vos kelias minutes. Šis maisto gaminimo būdas be galo populiarus visoje Pietryčių Azijoje. Taip gaminamas ir tailandiečių itin pamiltas patiekalas – Pad Thai. Tai ryžių makaronai, kurie kepami kartu su kiaušiniais, tofu ir žuvies padažu. Dažnai šis patiekalas pagardinamas ir daržovėmis, krevetėmis, krabais ar vištiena – kiekvienam pagal skonį. Patiekiamas su žaliosios citrinos skiltele ir skrudintais riešutais. Pad Thai – labai populiarus patiekalas visame Tailande. Jo paragauti galima tiek gatvės maisto mugėse ar užkandinėse, tiek prabangiuose restoranuose. Jei viešėsite Tailande – būtinai paskanaukite.

Shutterstock.com nuotr./Pad Thai
Shutterstock.com nuotr./Pad Thai

2. Žaliosios papajos salotos

Žaliosios papajos salotos (arba Som Tam) – dar vienas tradicinis tailandietiškas patiekalas, kurį mėgsta tiek vietiniai gyventojai, tiek šalies svečiai. Jeigu jums patinka aštrus maistas, esame tikri, jog šios salotos jus tikrai sužavės. Pagrindinis jų komponentas – susmulkinta žalia papaja. Į salotas taip pat dedamas česnakas, čili, žaliosios pupelės, vyšniniai pomidoriukai. Skirtinguose Tailando regionuose galima paragauti įvairių šių salotų variacijų: kai kur į jas dedami riešutai, džiovintos krevetės, sūdytas krabas ar pan. Žaliosios papajos salotos – skirtingų skonių derinys. Šis patiekalas tikrai labai įsimintinas. Rekomenduojame išbandyti!

Shutterstock.com nuotr./Žaliosios papajos salotos
Shutterstock.com nuotr./Žaliosios papajos salotos

3. Tom yum sriuba

Tom Yum – tai tailandietiška sriuba, kuri yra be galo išpopuliarėjusi visame pasaulyje. Visgi, esame įsitikinę, jog Tom Yum skonis Europoje esančiame tailandietiško maisto restorane neprilygsta sriubai, kurios galite paragauti Tailande.

Išvertus iš tajų kalbos, žodis tom reiškia virimo procesą, o yum – aštriai rūgščias salotas. Būtent tokia ir yra ši sriuba – karšta ir aromatinga. Pagrindiniai jos ingredientai būdingi daugeliui tailandietiškų patiekalų. Tai – krevetės, žaliosios citrinos, aitriosios paprikos, česnakai, imbieras. Kai kuriuose regionuose į šią sriubą pilamas ir kokosų pienas. Nepaprastas skonių derinys lėkštėje!

Shutterstock.com nuotr./Tom yum
Shutterstock.com nuotr./Tom yum

4. Mangų ir lipnių ryžių desertas

Esate iš tų žmonių, kurie galėtų valgyti tik desertus? Viešėdami Tailande nepamirškite paragauti tradicinio šalies deserto, kurio pagrindiniai ingredientai – lipnūs ryžiai ir mango vaisiai.

Mangas supjaustomas skiltelėmis ir atšaldomas. Šalia patiekiami garuojantys lipnūs ryžiai ir visa tai apipilama kokosų pienu, kuris prieš tai paverdamas su cukrumi ir nedideliu kiekiu druskos. Skamba keistokai? Nespręskite iš anksto – skonis tikrai pasakiškas.

Shutterstock.com nuotr./Mangų ir lipnių ryžių desertas
Shutterstock.com nuotr./Mangų ir lipnių ryžių desertas

5. Žaliasis vištienos karis

Gaeng Keow Wan Kai arba žaliasis vištienos karis – tai patiekalas, kuris kilęs iš centrinės Tailando dalies. Visgi, šiandien jis populiarus ne tik šiame regione, tačiau ir visoje šalyje bei už jos ribų. Pagrindinis patiekalo ingredientas, žinoma, yra vištiena. Visgi, dažnai pasitaiko ir kitokių variacijų, kuriose vištiena iškeičiama į jūros gėrybes ar kitą mėsą.

Taigi, vištiena (ar kita mėsa) kepama kartu su žaliojo kario prieskoniais (žaliosiomis paprikomis, česnakais, citrinžole, žaliosios citrinos žievele, kalendra, kmynais, pipirais). Galiausiai viskas užliejama kokosų pienu ir dar šiek tiek patroškinama. Tai patiekalas, kuris gali pasigirti ne tik išskirtine skonių gama, tačiau ir akį traukiančia žalia spalva. Viešėdami Tailande, būtinai paragaukite.

Shutterstock.com nuotr./Žaliasis vištienos karis
Shutterstock.com nuotr./Žaliasis vištienos karis

6. Yum Nua jautienos salotos

Norite gaivaus, tačiau sotaus patiekalo, o tuo pačiu nebijote aštrių potyrių? Kelionės po Tailandą metu paragaukite Yum Nua salotų. Sotumo šiam patiekalui suteikia jautiena, gaivumo pojūtį – mėtos, žaliosios citrinos ir kalendros derinys. Na, o aštrumu apdovanoja svogūnai bei raudonieji pipirai. Šie ingredientai – pagrindiniai. Tačiau salotos dažnai pagardinamos ir kitomis žolelėmis ar daržovėmis. Yum Nua – tai tikrai neapsunkinantis skrandžio patiekalas, todėl po tokių pietų jausitės sotūs ir neaptingę ir galėsite toliau vaikštinėti po įspūdingiausius Tailando lankytinus objektus.

Shutterstock.com nuotr./Yum Nua
Shutterstock.com nuotr./Yum Nua

7. Tom Kha Kai sriuba

Pietryčių Azijos virtuvėje kokosų pienas užima tikrai labai svarbią vietą. Ne išimtis ir Tailando virtuvė – kokosų pienas čia tikrai dažnas ingredientas. Jis yra švelnaus skonio, todėl puikiai kontrastuoja su aštriais prieskoniais, kuriuos taip mėgsta vietiniai gyventojai.

Vienas iš nuostabiausių patiekalų, kurių pagrindinis ingredientas yra kokosų pienas – Tom Kha Kai sriuba, kuri dažnai vadinama tiesiog tailandietiška kokosų sriuba. Ji – karšta, aštri, tačiau tuo pačiu ir kiek rūgštoka. Be kokosų pieno, šiai sriubai pagaminti reikalinga vištiena, grybai, žuvies padažas, žalioji citrina, kalendra, imbieras, čili pipirai. Nepaprasto skonio sriuba!

Shutterstock.com nuotr./Tom Kha Kai
Shutterstock.com nuotr./Tom Kha Kai

8. Kiaulienos iešmeliai

Jeigu keliaudami po Tailandą praalktumėte ir norėtumėte ko nors įprastesnio europietiškam gomuriui, rekomenduojame paragauti kiaulienos iešmelių – Mu Ping. Tai labai populiarus tailandiečių gatvės maisto patiekalas. Visa jo paslaptis – kiaulienos marinatas, kuriam pagaminti naudojamos kalendros šaknys, pipirai ir česnakas. Marinuoti kiaulienos gabalėliai suveriami ant iešmelių ir kepami griliuje. Patiekalas patiekiamas su ryžiais bei aštriu padažu. Tačiau, jeigu aštrių padažų nemėgstate, nepabijokite jo atsisakyti. Mu Ping – greitas, gardus ir sotus patiekalas.

Shutterstock.com nuotr./Kiaulienos iešmeliai
Shutterstock.com nuotr./Kiaulienos iešmeliai

9. Khao Pad kepti ryžiai

„Jasmine“ – tai išskirtinio aromato ir skonio ilgagrūdžiai ryžiai, auginami Tailande. Todėl tikriausiai nenuostabu, jog ši ryžių rūšis yra populiariausia šalyje ir dažnai vadinama ne „Jasmine“, o tiesiog „tailandietiškų ryžių“ vardu.
Khao Pad – tai patiekalas, kurio pagrindinė sudedamoji dalis būtent tailandietiški ryžiai. Jie patiekiami su vištiena, krevetėmis ar krabais (tačiau restoranuose siūlomos ir vegetariškos patiekalo alternatyvos), kiaušiniu, svogūnais, česnaku, aštriuoju padažu, žuvies padažu, kartais ir su pomidorais. Patiekalas dažnai dekoruojamas žaliosios citrinos skiltele, svogūnų laiškais, kalendros lapeliais. Sotu ir tikrai labai skanu, todėl, jei viešėsite Tailande, rekomenduojame paragauti.

Shutterstock.com nuotr./Khao Pad
Shutterstock.com nuotr./Khao Pad

10. Kluay Tod kepti bananai

Apie vieną tailandietišką desertą jums jau pasakojome. Tačiau į šį sąrašą negalėjome neįtraukti ir dar vieno – Kluay Tod keptų bananų! Ne visai prinokę bananai supjaustomi griežinėliais, kurie mirkomi specialioje tešloje, kokosų drožlėse, sezamo sėklose ir kepami tol, kol tampa auksinės spalvos. Receptas ganėtinai paprastas, tačiau patiekalo skonis tikrai vertas dėmesio. Beje, dėl to, jog šį desertą nesunku pagaminti, jo Tailande galima rasti kone visur – gatvėse esančiuose greito maisto kioskeliuose, mugėse, turguose ir pan. Būtinai paragaukite!

Shutterstock.com nuotr./Kluay Tod
Shutterstock.com nuotr./Kluay Tod

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Tailandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos