Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didenybė „Queen Victoria“: Klaipėdoje vieši prabangus kruizas, turtuolius aptarnauja ir lietuviai

„Šiuose krėsluose sėdėjo princas Charlesas ir Kornvalio kunigaikštienė Camilla“, – vedžiodama po ištaigingą Klaipėdoje ketvirtadienį viešintį laivą „Queen Victoria“ pasakojo atstovė Cordelia Carmichael. Tai vienas iš trijų karališkais vardais pavadintų laivų. 16 dienų kelionė šiuo 12 denių laivu kainuoja nuo maždaug 2 500-3 000 svarų sterlingų. Nepaisant to, kai kurie keleiviai čia jau leidžia penktą mėnesį.
Į Klaipėdą atplaukė ištaigingas karališkas laivas „Queen Victoria“
Į Klaipėdą atplaukė ištaigingas karališkas laivas „Queen Victoria“ / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Lentelė, žyminti, kad šiame laive viešėjo karališki asmenys, pakabinta kruizinio laivo teatre su ložėmis. Viena jų dabar vadinama karališkąja, mat galima prisėsti į kėdes, kur sėdėjo princas Charlesas ir jo sutuoktinė Camilla.

Teatras talpina 800 žiūrovų. Praleisti vakarą jame atsieina 60 JAV dolerių, į kainą įtrauktas pasirodymas, užkandžiai bei kokteiliai. Čia rengiami ir komedijų vakarai, ir klasikinės muzikos pasirodymai. Atlikėjus kruizinės linijos „Cunard“, kuriai priklauso šis laivas, atstovai kruopščiai atrenka patys. Ant scenos lipa tiek britai, tiek kitų šalių atlikėjai.

12 denių laive yra šeši restoranai, keletas barų, biblioteka, kazino, baseinai, pokylių salė, teatras, kirpykla ir kitos erdvės. Baruose vakarais klega keleiviai, pasineriantys į bingo ir kitus stalo žaidimus, dienos metu geriantys anglišką popiečio arbatą. Šokių aikštelėse aidi latino ir kitokia muzika, pokylių salėje, talpinančioje 450 svečių, garuoja valgiai, aidi orkestro muzika.

Vidutinis keleivių amžius – 50-65 metai, nors pasitaiko ir jaunimo, šeimų su vaikais. Įdomu tai, jog laive yra 63 keleiviai, keliaujantys vieni. Jų gerove laive rūpinasi socialinių ryšių darbuotoja C.Carmichael. Moteris privalo žinoti kiekvieno jų vardą, bendrauti, rūpintis jų sueigomis popiečio arbatai ar veiklomis, kad svečiai jaustųsi komfortiškai.

Pati C.Carmichael kruiziniame laive dirba jau šešerius metus. Iki tol pasakoja dirbusi gimtinėje. Moteris muzikavo, dirbo teatre ir mėgavosi menine veikla. Itin komunikabili, laisvos sielos britė vakarais kartu su keleiviais sukasi latino aikštelėje. Viešint laive prie moters priėjęs senjoras britas negailėjo komplimentų laivo darbuotojai, o jos šokius aikštelėje vadino pritrenkiančiais.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į Klaipėdą atplaukė ištaigingas karališkas laivas „Queen Victoria“
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į Klaipėdą atplaukė ištaigingas karališkas laivas „Queen Victoria“

Kai kuriems keleiviams laivas tapo tarsi antrais namais, ir jame jie leidžia jau penktą mėnesį. Prieš leisdamasis į kelionę po Baltijos jūros uostus, laivas neseniai buvo grįžęs iš pasaulinio turo, trukusio net keturis mėnesius. Tarp keleivių yra svečių, kurie net ir apkeliavę pasaulį nusprendė tęsti kelionę po Baltiją.

Anot C.Carmichael, sugrįžtančių dar ir dar kelionėms kruizu yra labai daug. Britams priklausančios kruizinės linijos yra pelniusios pasitikėjimą ir turi daug lojalių klientų.

Atplaukė kone 2 000 keleivių

„Cunard“ kruizinėms linijoms priklausančiu laivu "Queen Victoria" į uostamiestį atvyko 1 935 svečiai iš 30 pasaulio šalių. Daugiausia jų iš Jungtinės Karalystės (1 655 žmonės). 1 009 moterys ir 926 vyrai savo kruizą pradėjo gegužės 19 dieną Soutamptone (Jungtinė Karalystė) ir baigs birželio 4 dieną tame pačiame uoste. Kruizo metu svečiai lankosi Danijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Lietuvoje. Į Klaipėdos uostą laivas atvyko iš St. Peterburgo (Rusija), kur praleido dvi dienas. Uostamiestyje išlipę svečiai pasirinko keliones į Palangą, Kuršių neriją, ekskursijas po Klaipėdą ir kitas siūlomas išvykas.

Kelionė tokiu laivu, priklausomai nuo pasirinktos kajutės, kainuoja nuo 2 500-3 000 svarų. Kai kurios pramogos bei ištaigingos puotos apmokestintos papildomai.

Svečių gerove rūpinasi 998 įgulos nariai net iš 47 šalių. Paklausta, ar laive dirba lietuviai, C.Carmichael teigė žinanti bent du, vienas darbuojasi barmenu, kitas – restorane.

Tradiciškai pirmą kartą Klaipėdoje viešinčiame laive apsilankė Uosto direkcijos atstovai, įteikdami miesto ženklą. Laivo kapitonas britas Andrew Hallas mainais padovanojo laivo ženklą.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į Klaipėdą atplaukė ištaigingas karališkas laivas „Queen Victoria“
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į Klaipėdą atplaukė ištaigingas karališkas laivas „Queen Victoria“

Anot Uosto kapitono pavaduotojo Eduardo Ringio, itin malonu, kad tokio grožio, dydžio ir reikšmės laivai atplaukia į Klaipėdos uostą. Tokių seserinių laivų yra net trys – „Queen Elizabeth“, Klaipėdoje viešėjęs pernai, taip pat „Queen Mary“ ir „Queen Victoria“. Ketvirtasis laivas „Queen Mary 2” pranoksta savo dydžiu.

„Šie laivai pastatyti 2007 metais, skiriasi tuo, kad turi mažesnį tonažą, tačiau 2017 metais šiame laive buvo atlikta rekonstrukcija, padidintas laivūgalis, tai padidino keleivių našumą 100 keleivių nuo 1980 iki 2080 keleivių, – pasakojo E.Ringis. – Iš įdomių dalykų, viešai prieinamų, 2011 metais, šie laivai, būdami registruoti Soutamptono uoste ir plaukdami su Didžiosios Britanijos vėliava, pakeitė registraciją į užjūrio teritoriją, Bahamų vėliavą, pasilikdami Anglijos jurisdikcijoje, tačiau pakeitus uostą į Hamiltoną.

Kodėl tai buvo padaryta? Įdomiausias dalykas – kad būtų galima registruoti santuokas laive. Kapitonas, kaip visiems žinoma, gali įrašyti į laivo žurnalą santuoką, tačiau, matomai, vėlgi, čia mano nuomone, tą įrašą reikės pristatyti krante oficialioms institucijoms. Jei laivas registruotas užjūrio teritorijose, jis turi teisę registruoti santuokas. Toks poreikis egzistuoja, laivu plaukioja keleiviai iš skirtingų šalių, jaunimas nori sureikšminti tokį įvykį“.

294 metrų laivas Klaipėdoje dar kartą viešės rugpjūčio pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas