Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edita Nichols likus savaitei iki kelionės į Everestą: tikrinu ir tikrinu visas smulkmenas, kad vėliau netektų gailėtis

Mažiau nei savaitė liko iki Editos Uksaitės Nichols skrydžio į Himalajus, kur ji bandys įveikti aukščiausią pasaulio kalną – Everestą. Savo kelione ir sunkiu žygiu į viršūnę moteris nori atkreipti dėmesį į skurdų Afrikos regioną – Sahelį.
Edita Nichols pakuoja daiktus kelionei į Everestą
Edita Nichols pakuoja daiktus kelionei į Everestą / Editos Nichols asmeninio archyvo nuotr.

Kaip pranešė pati Edita, ji jau pradėjo pakuotis daiktus, kurių jai prireiks beveik du mėnesius galinčioje užtrukti ekspedicijoje.

„Šį kartą su savimi imu daugiau šiltų drabužių nei paprastai. Bus šalta, o aš daug laiko praleisiu kalnuose dideliame aukštyje, todėl negaliu rizikuoti, neturėdama su savimi reikalingų daiktų“, – pranešė Edita. Ji teigia vėl ir vėl tikrinanti visas smulkmenas, kad nieko nepamirštų ir vėliau netektų gailėtis dėl kokio praleisto mažmožio, galinčio nulemti žygio sėkmę.

Moteris taip pat pasirūpino saulės baterijomis, kurių kalnuose prireiks įkraunant elektroninius įrenginius. 15min.lt yra sutarusi su Edita, kad ji skaitytojus iš Himalajų nuolat informuos apie kelionę.

Paskutinę savaitę prieš išvykimą į sekinančią kelionę Edita, kaip teigia pati, stengiasi priaugti svorio. Tuo pat metu ji toliau treniruojasi – kasdien nubėga po 20 ir daugiau kilometrų, treniruojasi su svoriais, atlieka jogos pratimus, daug vaikšto.

Kops su tarptautine komanda

Iš karto po šv. Velykų į Himalajus išvyksianti vienintelė moteris lietuvė jau du kartus įveikusi 8 km viršūnes, į Everestą kops su dešimties žmonių tarptautine komanda, vadovaujama patyrusio alpinisto Philo Cramptono. Jo vadovaujama moteris praėjusį rudenį įveikė Manaslu (8156 m) viršūnę.

„Šią komanda pasirinkau dėl komandos lyderio patirties. Man patinka jo stilius. Kopiama kaip nepriklausoma alpinistų komanda. Jis sugeba užtikrinti puikią paslaugų kokybę bazinėje stovykloje, surenka nuostabią pagalbininkų šerpų komandą“, – yra sakiusi Edita.

Į Everestą Edita kops kartu su Australijos, Danijos, JAV, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės atstovais. Komandoje bus trys moterys.

Balandžio 4 d. susirinkę Nepalo sostinėje Katmandu, jau kitą dieną žygio dalyviai leisis į kelionę Kinijos sienos link. Planuojama, kad visa ekspedicija truks apie du mėnesius. Kelionės trukmę gali koreguoti gamtinės sąlygos ir kiti nenumatyti veiksniai.

Žygį skiria skurdžiam Afrikos regionui

Savo ambicingą planą pasiekti aukščiausią pasaulio kalną moteris skiria skurdžiam Afrikos regionui Saheliui. Pavadinusi jį „Everestas Saheliui 2013“ („Everest For Sahel 2013“), Edita tikisi ne tik atkreipti dėmesį į badaujančių šio regiono žmonių problemas, bet ir tikisi surinkti lėšų jiems.

„Kai dirbau Nigeryje, žiniasklaida šiai maisto krizei iš pradžių skyrė daug dėmesio. Tačiau po kiek laiko susidomėjimas sumenko. O žmonės šiuo metu čia kenčia ne tik dėl bado. Šiuo metu – ir dėl ginkluoto konflikto Malyje“, – sako moteris.

Sahelis – tai regionas Vakarų Afrikoje, apimantis aštuonias valstybes. Maisto krizė kilo po to, kai dėl ypač nepalankių gamtinių sąlygų 2011 m. beveik neužderėjo derlius. Maisto atsargų mažėjimas sukėlė kainas. Daugybė šeimų susidūrė su pavojumi likti visai be maisto.

Iš arti pamačiusi kenčiančius žmones, Edita nusprendė, kad gali pabandyti jiems padėti, gali atkreipti dėmesį į jų problemas, gali bandyti surinkti pinigų jiems. Ji sako, kad pamačiusi, kaip šie žmonės kenčia, jos gyvenimas pasikeitė.

„Kelionei į Everestą skiriu savo sunkiai uždirbtus ar skolintus pinigus. Visas savo keliones aš finansuoju pati, kelionėms, taip pat ir šiai, skiriu tik savo asmeninius ar rėmėjų (šios kelionės išlaidas rėmėjai padengia vos 3 proc. – red. past.) pinigus. O visos paaukotos ar žygio metu surinktos lėšos, kurios skiriamos Sahelio žmonėms, patenka ne man, o į Pasaulio maisto banko sąskaitą“, – sako Edita.

Du kartus įveikė 8 km kalnus

Visai neseniai pradėjusi kopti į kalnus, Edita jau pasiekė tokių rezultatų, apie kuriuos daugelis gali tik pasvajoti. Iš Lietuvos išvykusi 1996 m., moteris nuolat kraustėsi iš vienos šalies į kitą. Gyveno Prancūzijoje, Kanadoje, JAV, Italijoje. Persikrausčiusi į Romą, ji pradėjo dirbti JT Pasaulio maisto programoje ir dalyvavo humanitarinėse misijose Haityje bei Nigeryje. Pastaruoju metu Edita gyvena Romoje, daug laiko praleidžia Šveicarijoje.

Moteris sako, kad kelionėms į kalnus ją įkvėpė sesuo. 2010 m. pasiekusi savo pirmą viršūnę – Kilimandžarą (5895 m) Tanzanijoje – Edita kopė vis aukščiau. Kitais metais ji įkopė į kelias viršūnes Nepale ir Monblaną (4810 m) Alpėse. Tais pačiais metais įkopė į šeštą pagal aukštį pasaulio viršukalnę Cho Oyu (8201 m) Himalajuose.

Įkopusi į Cho Oyu, Edita Nichols tapo pirmąja lietuve moterimi, įveikusia aštuonis tūkstančius metrų virš jūros lygio viršijantį kalną.

Pernai pavasarį Edita kopė į kalnus Argentinoje. O rudens pradžioje ji išvyko į Himalajus. Moters tikslas buvo Manaslu (8156 m) viršūnė Nepale. Tai aštuntas pagal aukštį pasaulio kalnas. Dėl dažnų lavinų ir pavojingų plyšių jis patenka į pavojingiausiųjų ketvertuką, nors kelias į viršūnę paprastai nelaikomas tarp techniškai sunkiausių maršrutų.

Kelionė susiklostė dramatiškai. Editai su grupe kopiant į viršūnę, didžiulė sniego lavina pražudė daugiau nei dešimt aukščiau buvusių alpinistų. Nevaldomą stichijos jėgą teko pajusti ir Editai, tačiau ji nenukentėjo.

Praėjus vos savaitei po tragedijos Edita pasiekė viršūnę. Į ją lietuvė įkopė pirmoji iš savo grupės, pakeliui aplenkusi anksčiau išėjusius kolegas.

Pasiekusi viršukalnę, Edita iš karto sulaukė žemiau buvusių alpinistų sveikinimų. Ji tapo vienintele moterimi lietuve, net du kartus įveikusia aštuonis tūkstančius metrų virš jūros lygio viršijantį kalną. Tą dieną į viršūnę įkopė visi jos grupės nariai.

Išskirtiniai metai

Šie metai Lietuvos alpinizmui – išskirtiniai. Prieš 20 metų, 1993 m. gegužės 10 d., Vladas Vitkauskas tapo ne tik pirmuoju lietuviu, įkopusiu į Everestą, bet ir pirmuoju trijų Baltijos šalių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) alpinistu, aukščiausioje planetos viršukalnėje išskleidusiu nacionalinę vėliavą. Edita sako, kad tai ją dar labiau įpareigoja.

Iš viso Everesto viršūnėje jau pabuvojo keturi lietuviai. Tai – Vladas Vitkauskas (įkopė 1993 m.), Saulius Vilius (įkopė 2003 m.), Aldas Baltutis (įkopė 2007 m.) ir Darius Vaičiulis (įkopė 2007 m.).

2011-ųjų pavasarį į Everestą bandė kopti pirmoji lietuvė moteris – Aldona Skėraitytė, tačiau susirgusi 7 000 m aukštyje, ji buvo priversta pasukti atgal.

Nors Everesto viršūnę pasiekti susiruošusi Edita jau daug metų negyvena Lietuvoje, ji visuomet pabrėžia esanti lietuvė. Į kalnus ji visada nešasi ir lietuvišką trispalvę, kurią tikisi išskleisti ir ant „Pasaulio stogu“ vadinamo Everesto.

Žygį į Everestą galite paremti ir jūs. Jei norite daugiau sužinoti apie paramą, kurią galite suteikti šiai ekspedicijai, spauskite čia.

Jei norite tiesiogiai paremti Editą, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento