Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Egiptietiška piramidė Romoje? Tai – ne iliuzija

Egipto kultūra ir architektūra jau seniai žavi viso pasaulio žmones, įskaitant senovės romėnus. Kai 30 m. pr. m. e. romėnai perėmė Egipto kontrolę, daugybė aristokratų romėnų pradėjo statyti statinius, panašius į tuos, kuriuos matė Egipte. Kelios piramidės netgi iškilo Romoje, tačiau tik viena iš jų išliko iki šių dienų.
Cestijaus piramidė Romoje
Cestijaus piramidė Romoje / 123RF.com nuotr.

Cestijaus piramidė stovi judrioje Romos sankryžoje. Cestijus buvo turtingas magistratas, organizavęs prabangius visuomeninius susibūrimus, kuriuose elitas dalyvaudavo religinių apeigų metu.

123RF.com nuotr. / Cestijaus piramidė Romoje
123RF.com nuotr. / Cestijaus piramidė Romoje

Cestijus buvo taip apsėstas troškimo būti palaidotas didingoje egiptietiško stiliaus piramidėje, kad testamente nurodė, jog jei piramidė nebus baigta statyti praėjus maždaug vieneriems kalendoriniams metams po jo mirties, jo palikuonys gaus tik nedidelę dalį jo didelių turtų. Nereikia nė sakyti, kad Cestijaus piramidė buvo baigta laiku.

Ši piramidė yra beveik 120 pėdų aukščio.

Garsioji Didžioji Gizos piramidė Egipte yra labiau laipsniškos konstrukcijos, nes buvo statoma iš neapdorotų kalkakmenio blokų. Cestijaus piramidė pastatyta iš betono ir marmuro, todėl ji atrodo daug lygesnė ir aptakesnė. Istorikai nėra tikri, ar Cestijus sąmoningai suprojektavo piramidę taip, kad ji atrodytų kitaip, ar šis skirtumas atsirado netyčia dėl alternatyvių statybinių medžiagų naudojimo.

123RF.com nuotr. / Cestijaus piramidė Romoje
123RF.com nuotr. / Cestijaus piramidė Romoje

Romos imperijai ėmus trauktis, Cestijaus piramidė buvo išgrobstyta, o jos tapatybę užgožė laikas.

Viduramžiais daugelis italų tikėjo, kad Cestijaus piramidėje yra Romulo ir Remo – brolių dvynių, laikomų Romos įkūrėjais – palaikai. Buvo manoma, kad antroje didesnėje Italijos piramidėje, kuri buvo nugriauta 1500 m., taip pat buvo laikomi legendinių brolių palaikai.

Cestijaus piramidę lankytojai gali gerai apžiūrėti apsilankę netoliese esančiose protestantų kapinėse, kurios yra už garsiosios Romos Aurelijaus sienos. Galimybė patekti į piramidės vidų yra ribota, tačiau vis dar yra daugybė vietų, kur galima patirti siurrealistinę patirtį stovint Egipto stiliaus piramidės šešėlyje šurmuliuojančiose Romos gatvėse.

123RF.com nuotr. / Cestijaus piramidė Romoje
123RF.com nuotr. / Cestijaus piramidė Romoje

Jei esate tikras istorijos mėgėjas, galite susirasti Cestijaus piramidės viduje rastų bronzos dirbinių, kurie prieš kelis šimtmečius buvo perkelti į Romos Kapitolijaus muziejų. Deja, dauguma kitų piramidės artefaktų seniai prarasti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius