Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egzotiškos gyvenvietės, įsikūrusios ant vandens

Vieni žmonės svajoja apie namus šurmuliuojančio miesto centre – juos žavi tai, jog aplink daug pramogų, kultūrinių renginių, prekybos centrų. Kitiems aktuali ramybė – jie kraustosi į priemiesčius ar net vienkiemius ir mėgaujasi savos žemės ploteliu, grynu oru. Dalis žmonių nori gyventi bohemiškai – jie įsikuria senamiesčių pastatuose, kurių butai – aukštomis lubomis, o sienos mena istorinių asmenybių pokalbius. Tikriausiai, kažkuri iš šių svajonių aktuali ir jums, o galbūt jau ir spėjote ją išpildyti.
Halongo įlanka, Vietnamas
Ha Longo įlanka, Vietnamas / Shutterstock.com nuotr.

Tačiau esame beveik įsitikinę, jog niekada nesusimąstėte apie gyvenimą viduryje ežero, plūduriuojančiame namelyje. Tokių gyvenviečių, įsikūrusių ant vandens, pasaulyje yra – ir tikrai net viena. Būtent apie jas ir norime papasakoti šiame straipsnyje.

Tonle Sapo plūduriuojantys kaimeliai, Kambodža

Shutterstock.com nuotr./Tonle Sapas, Kambodža
Shutterstock.com nuotr./Tonle Sapas, Kambodža

Tonle Sapas – tai Kambodžoje tyvuliuojantis ežeras, kuris dydžiu lenkia visus Indokinijos pusiasalio ežerus. Tačiau pagrindinė jo įdomybė visai ne dydis, o tai, jog šiame ežere tiesiog virte verda gyvenimas. Ką turime omenyje? Tonle Sapo ežere, ant vandens, yra įsikūrę kaimeliai, kurių namai pastatyti ant polių! Pagrindinė susisiekimo priemonė, žinoma, valtelės. Jų vietiniams gyventojams prireikia ne tik keliaujant pas draugus, tačiau ir vykstant į parduotuvę, maldos namus, darbą, mokyklą.

Tokių ant vandens įsikūrusių kaimelių Tonle Sapo ežere išties daug – apie 170. Dauguma gyventojų verčiasi žvejyba – nenuostabu, juk žuvys jų artimiausios kaimynės! Tonle Sapo ežeras – populiarus turistinis objektas, mat keliautojus itin domina autentiškas vietinių gyvenimo būdas.

Urų kaimeliai, Peru

Shutterstock.com nuotr./Urų kaimeliai, Peru
Shutterstock.com nuotr./Urų kaimeliai, Peru

Pabuvoję Pietryčių Azijoje, kelkimės į Peru valstybę Pietų Amerikoje. Jos teritorijoje tyvuliuoja aukščiausiai virš jūros lygio esantis ežeras – Titikaka (3821 m). Įdomu tai, jog šiame ežere, taip pat kaip ir prieš tai aptartame Tonle Sape, įsikūrusios gyvenvietės. Tačiau, priešingai nei Kambodžoje, namukai stūkso ne ant polių, o dirbtinėse salose.

Kadaise urai (indėnų tauta, gyvenanti Peru) kentėjo nuo inkų žiaurumo. Indėnams įgriso būti aukomis, todėl jie sugalvojo išsikraustymo planą. Ir ne šiaip sau kokį, o į Titikakos ežerą! Urai ėmė statyti dirbtines salas: pjovė molingos žemės gabalus ir juo rišo virvėmis. Pagamintas pagrindas buvo užklojamas nendrėmis – taip suformuotos dirbtinės salelės. Ant jų ėmė dygti ir nedideli nameliai.

Panašiai dirbtines salas urai gamina ir iki šių dienų. Titikakos ežere jų kaimeliai sudaro gana nemažus kaimelius – gyventojai tarpusavyje susisiekia valtelėmis.

Ha Longo įlankos plaukiojantys nameliai, Vietnamas

123rf.com nuotr./Ha Longo įlankos plaukiojantys nameliai, Vietnamas
123rf.com nuotr./Ha Longo įlankos plaukiojantys nameliai, Vietnamas

Ha Longo įlanka – tai viena iš žymiausių Vietnamo vietų. Vietiniai pasakoja legendą, jog kadaise virš įlankos prasklendė drakonas. Savo uodega jis vis brūkštelėdavo per vandens paviršių, o toje vietoje iš karto atsirasdavo po salelę. Tokių nedidelių salų Ha Longo įlankoje yra daugiau nei 3 tūkstančiai! Smaragdinis vanduo, salelės ir pakrantėse stūksančios aštrios uolienos – peizažas, kuriam lygių nėra.

Ha Longo įlanka žavi ir tuo, jog joje įsikūrę keli plaukiojantys žvejų kaimeliai. Tradicinės valtelės, kurios plūduriuoja ant vandens – vietinių žvejų namai jau šimtus metų. Žinoma, šiais laikais didžioji dalis žmonių nebegyvena valtelėse nuolatos – tai labiau atostogų/laisvalaikio „rezidencijos“. Plūduriuojantys kaimeliai į Ha Longo įlanką pritraukia nemažai turistų.

Ganvjė kaimelis, Beninas

Shutterstock.com nuotr./Ganvjė, Beninas
Shutterstock.com nuotr./Ganvjė, Beninas

„Afrikos Venecija“ – taip juokais vadinamas Ganvjė kaimelis pietų Benine. Visgi šio kaimo nameliai labiau primena mūsų jau aprašytus Tonle Sapo ežere stūksančius namus nei puošniąją Veneciją – kaimą sudaro bambukinės trobelės, kurios pastatytos ant polių. Jose gyvena maždaug 20 tūkst. žmonių. Didesni pastatai, tokie kaip šventovės ar mokykla, įkurti ant dirbtinių salų.

Ganvjė kaimelis mena dar XVIII a. Jį įkūrė tofinų gentis, kuri bėgo nuo fonų – kitos Afrikos tautos. Fonai buvo labai prietaringi – jie bijojo vandens. Todėl tofinai suprato, jog geriausia idėja išsivaduoti nuo priešų – persikraustyti ant vandens. Dėl šios priežasties jie savo kaimelį ėmė statyti Nokujės ežere, kurio plotis siekia net 160 kvadratinių kilometrų. Ganvjė kaimelis stūkso šiaurinėje ežero dalyje.

Inlės ežero kaimeliai, Mianmaras

Shutterstock.com nuotr./Inlės ežeras, Mianmaras
Shutterstock.com nuotr./Inlės ežeras, Mianmaras

Rytinėje Mianmaro dalyje tyvuliuojantis Inlės ežeras – vienas gražiausių ežerų ne tik šioje šalyje, tačiau ir visoje Pietryčių Azijoje. Veidrodžio paviršių primenantis vanduo, kuriame atsispindi purūs debesys, aplinkui stūksančios Šanų viršukalnės, žaliuojanti augmenija, pelkėtos pakrantės ir galybė įvairiausių rūšių paukščių – gamta čia išties nepaprasta. Vis dėlto keliautojus, viešinčius Mianmare, Inlės ežeras traukia ne tik dėl jį supančio kraštovaizdžio, tačiau ir dėl ežere įsikūrusių vietinių gyventojų kaimelių. Bambukiniai nameliai čia pastatyti ant polių, vandenyje. Ir tai dar ne viskas! Šalia namelių plūduriuoja ir virbais sutvirtintos dirbtinės salos, kuriose vietiniai gyventojai augina vaisius ir daržoves, gėles. Beje, kai kuriose dirbtinėse salose netgi įkurtos nedidelės fermos! Vietiniai juokauja, jog parduoti žemę Inlės ežere – vieni juokai. Nuo polių atskiriamos lysvės nesunkiai gali būti nuplukdinamos naujajam šeimininkui.

Turistams Inlės ežere yra siūlomos ekskursijos laiveliais. Jų metu vietinių gyvenimo būdą galima pamatyti iš labai arti.

Bajau kaimeliai, Borneo sala

Shutterstock.com nuotr./Bajau, Borneo sala
Shutterstock.com nuotr./Bajau, Borneo sala

Borneo – tai trečia pagal dydį pasaulio sala, kurią į nelygias dalis dalijasi trys šalys: Malaizija, Indonezija ir Brunėjus. Vis dėlto, didžiulių sausumos plotų užtenka ne visiems: Bajau genties žmonės mieliau renkasi gyvenimą ant vandens, o ne ant žemės.

„Jūros klajokliais“ vadinami Bajau žmonės įsikūrę nameliuose, kurie išdėstyti ant polių ir tarpusavyje sujungti groteliniu lentų taku. Į Malaizijos krantą jie išlipa labai retai: tik kai reikia susiremontuoti valtį ar pritrūksta maisto. Tačiau tai pasitaiko gana retai, mat Bajau genties žmonės turi įgimtą žvejybos talentą. Nuo mažų dienų vaikai mokomi pasigauti žuvies ar jūros gėrybių.

Nors gentis vis dar stipriai išlaikiusi savo senąsias tradicijas, ji norom nenorom susiduria ir su šiuolaikiniu gyvenimo būdu: šalia pačių pasigamintų laivelių kartais galima išvysti ir pramoniniu būdu gaminamas valtis, o dalis žvejų, užuot dėvėję tradicinius drabužius, retsykiais pasipuošia ir paprastais marškinėliais bei šortais. Bajau žmonės garsėja ir puikia rega po vandeniu – dėl šios priežasties juos vis dažniau bando privilioti perlų rinkimo korporacijos.

Ko Panyi žvejų kaimelis, Tailandas

Shutterstock.com nuotr./Ko Panyi, Tailandas
Shutterstock.com nuotr./Ko Panyi, Tailandas

Tailandas – šalis, kuri jau ne vienerius metus iš eilės pirmauja egzotinių kelionių topuose. Turistus žavi puikus klimatas, nepaprasto grožio kraštovaizdis, unikali kultūra, šimtametės šventyklos. Puketo sala – vienas iš populiariausių Tailando kurortų. Keliautojai lieka apstulbinti ne tik mūsų jau išvardintų Tailando privalumų, bet ir aukšto aptarnavimo lygio, puikios infrastruktūros.

Pangngos įlanka – tai vienas iš labiausiai keliautojų pamiltų Puketo salos kampelių, žavintis turkio spalvos vandeniu ir iš jo kylančiomis kalkakmenio uolomis bei nedidelėmis salelėmis. Romantiškas kraštovaizdis į šią vietovę pritraukia daug turistų. Tačiau įlanka gali pasigirti ir dar viena įdomybe – Ko Panyi žvejų kaimeliu. Pirmieji nameliai ant vandens čia „išdygo“ dar XVIII a. Juos pastatė klajokliai iš Indonezijos. Didžioji dalis Ko Panyi gyventojų – musulmonai, todėl ant vandens įsikūrę ne tik gyvenamieji namai, bet ir mečetė, taip pat mokykla, turgelis. Šiandien žvejų kaimelyje gyvena apie 360 šeimų. Apžiūrėti gyvenvietės, įsikūrusios ant vandens, atvyksta daug turistų.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas