Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Erasmus +“ įspūdžiai iš Vienos – miesto, kuriame gyventi geriausia

Kadangi pakankamai dažnai artimoje aplinkoje, pažįstamų ir draugų rate tenka išgirsti klausimus, kaip gi tau pavyko išvykti į kelionę Austrijoje nemokamai, padedant asociacijai „Aktyvus jaunimas“, bei kas tie „Erasmus +” mainai ir projektai, nusprendžiau pasidalinti su Jumis dar šviežiais įspūdžiais iš savo pirmųjų trumpalaikių „Erasmus +” programos mainų.
„Erasmus +“ Vienoje
„Erasmus +“ Vienoje / Klaudijos Samulevičiūtės nuotr.

„Erasmus +” programa apima mobilumo mokymosi mainus (studijas), trumpalaikius mainų projektus, praktiką bei paramą politinėms reformoms. „Erasmus +” trumpalaikiai mainai, apie kuriuos Jums ir esu pasirengusi papasakoti plačiau, yra 18 – 30 m. amžiaus grupės žmonių, atstovaujančių bent dvi skirtingas valstybes, susitikimai, kurių metu yra nagrinėjama pasirinkta tema (jaunų žmonių nedarbas, sveika gyvensena, Europos pilietiškumas, verslumas ir kitos aktualios temos), taikant neformaliojo ugdymo metodus skatinamas patirtinis mokymasis bei atrandami kultūriniai panašumai ir skirtumai.

Mano „Erasmus +” trumpalaikių mainų tema buvo „Storytelling Advances Intercultural Diversity” (liet. „Pasakojimas skatina tarpkultūrinę įvairovę“). Šia programa buvo siekiama pagilinti dalyvių kompetencijas komunikacijos, „storytelling‘o“, socialinių medijų valdymo srityse bei suteikti reikiamų žinių apie jaunimo organizacijų įvaizdžio kūrimą. Kartu su kitais mainų dalyviais apsistojome Vienoje, Austrijos sostinėje, ir turėjome galimybę pažinti miestą, jau devintąjį kartą nominuotą kaip vietą, kurioje geriausia gyventi. Po jame praleistos savaitės supratau, jog ši nominacija buvo skirta ne veltui – visame mieste tvyro nepaaiškinamai jauki atmosfera.

Itin gerus prisiminimus paliko puikiai suorganizuota ir apgalvota programa. Vos atvykę į Austriją, pirmąjį mainų vakarą dalyvavome tarpkultūriniame vakare, kuriame kartu su kitų šalių atstovais pristatėme savo tėvynę. Kitos programos dienos prabėgo klausant paskaitų projekto tema, kurios atrodė visai kitaip, nei esame įpratę matyti. Didelis dėmesys skiriamas laisvumui, atsipalaidavimui, tad jos rengiamos neformalioje aplinkoje, dažniausiai sėdint ratu ir dalinantis mintimis.

Kiekvieną laisvą minutę tarp paskaitų užpildo „energizeriai“ – trumpi žaidimai, padedantys prasiblaškyti ir pralinksmėti. Pamenu, jog anksčiau tokius žaidimus vertindavau gana skeptiškai, tačiau mokantis 8 val. be sustojimo „energizeriai“ tapo tikru išsigelbėjimu.

Klaudijos Samulevičiūtės nuotr./„Erasmus +” Vienoje
Klaudijos Samulevičiūtės nuotr./„Erasmus +” Vienoje

Taip pat didelis dėmesys mainų metu skiriamas įvairioms komandinėms veikloms, diskusijoms bei pokalbiams, kad dalyviai bendrautų tarpusavyje ir pažintų vienas kitą.

Manau, kad labai svarbu yra tai, jog mokymų metų įgytas teorines žinias jų pabaigoje galėjome pritaikyti praktiškai, dalyvaudami „WSA Global Congress Vienna 2018" (The World Summit Awards). WSA yra tarptautinė platforma, skirta visuomenę supažindinti su IRT panaudojimo galimybėmis, derinant nuolatinius tarptautinius renginius ir veiklą su pasauliniu pradedančiųjų įmonių, socialinių verslų atstovų, ekspertų, vyriausybių vadovų, akademinės bendruomenės ir pilietinės visuomenės tinklu. Jų rengiami kasmetiniai apdovanojimai sutraukia žymiausius industrijos atstovus iš viso pasaulio ir pagerbia geriausių skaitmeninių naujovių autorius.

Klaudijos Samulevičiūtės nuotr./„Erasmus +” Vienoje
Klaudijos Samulevičiūtės nuotr./„Erasmus +” Vienoje

Mainų programos dalyviams buvo suteikta galimybė tapti šio renginio dalimi, dalyvauti paskaitose ir kūrybinėse dirbtuvėse, užmegzti pažintis su pranešėjais bei paimti iš jų interviu. Dalyvavimas šiame renginyje man paliko neapsakomą įspūdį ir leido pasisemti įkvėpimo iš savo srities profesionalų.

Be abejo, negaliu nepaminėti, jog bene svarbiausias šių mainų aspektas – kitų kultūrų ir jų papročių bei įpročių pažinimas. Pavyzdžiui, iki dabar puikiai atsimenu atvejį, kai keliavau pietauti kartu su dalyviais iš Prancūzijos, Austrijos, Italijos ir Jordanijos. Pastarasis užsisakė vištienos sparnelius, tačiau visiems pradėjus valgyti jis vis delsė, tad mes paklausėme, kodėl jis nevalgo. Na, o jis atsakė, kad laukia pirštinių, nes Jordanijoje vištienos sparneliai patiekiami tik kartu su guminėmis pirštinėmis. Šis įvykis mane sužavėjo ir privertė suvokti, jog esu tarp žmonių, kurių gyvenimai atrodo visiškai kitaip nei mano, ir tai yra labai įdomu!

Klaudijos Samulevičiūtės nuotr./„Erasmus +” Vienoje
Klaudijos Samulevičiūtės nuotr./„Erasmus +” Vienoje

Apibendrindama norėčiau pasakyti, jog, mano manymu, šie mainai yra ne tik puikiai praleistas laikas svečioje šalyje, bet ir galimybė įgyti nepakeičiamų žinių bei kompetencijų mokantis iš savo bendraamžių, susipažinti ir atrasti žmones iš skirtingų valstybių ir kultūrų.

Kolega, mums diskutuojant šia tema, kartą pasakė: „Tai, kas vyksta „Erasmus” studijose, įmanoma patirti per trumpą laiko tarpą (dažniausiai savaitę) šiuose mainuose. Tad tie, kuriems visgi nebuvo suteikta galimybė išvykti studijuoti svetur, bet norintys pajausti tarptautinių studijų dvasią, privalo nepraleisti šios nuostabios progos”. Ir aš visiškai su juo sutinku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas