Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos Sąjungos turistams netrukus gali tekti prašyti „leidimo keliauti“ į Jungtinę Karalystę

Pasak Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministrės Priti Patel, valstybė planuoja nuo 2024 m. įdiegti bekontaktį sienos kirtimą oro uostuose, rašoma „Euronews“.
Jungtinės Karalystės oro uoste
Jungtinės Karalystės oro uoste / 123RF.com nuotr.

Ką tai reiškia?

Tai leis kai kuriems keleiviams įvažiuoti į šalį nesinaudojant elektroniniais pasų vartais ir nekalbant su pasienio tarnybos pareigūnu. Vietoje to jiems gali tekti prieš kelionę Jungtinės Karalystės vidaus reikalų ministerijai pateikti savo nuotrauką.

Šia schema siekiama sumažinti eiles pasienyje ir „pagreitinti teisėtas keliones į Jungtinę Karalystę“.

Vyriausybė teigia, kad keliautojai bus „iš anksto tikrinami“, todėl juos bus galima „nustatyti pasienyje naudojant naujausias technologijas“.

„Būdama vidaus reikalų ministre, savo Naujuoju imigracijos planu siekiu susigrąžinti mūsų imigracijos sistemos kontrolę“, – sakė Priti Patel.

„Be kita ko, reikia užtikrinti, kad turėtume XXI amžiui pritaikytą sieną, kuri leistų keliautojams lengvai gauti vizą ir kirsti sieną, kartu užtikrinant nacionalinį saugumą.“

Kaip praneša britų laikraštis „The Times“, tokiems „bekontakčiams koridoriams“ sukurti gali būti naudojama veido atpažinimo technologija. Pagal ją tarptautiniai keliautojai prieš skrydį turėtų pateikti biografinius ir biometrinius duomenis, pavyzdžiui, veido nuotraukas, naudodamiesi nauja elektroninio kelionės leidimo (ETA) sistema.

123rf.com nuotr. / Skrydžiai į JK
123rf.com nuotr. / Skrydžiai į JK

Kas yra naujoji Jungtinės Karalystės elektroninių kelionės leidimų sistema?

Įgyvendindama Jungtinės Karalystės pasienio tarnybų pertvarkymo planą, Vidaus reikalų ministerija ketina nuo 2023 m. įdiegti „Leidimo keliauti“ sistemą. Kiekvienas norintis apsilankyti Jungtinėje Karalystėje prieš kelionę turės gauti leidimą.

Jungtinės Karalystės ir Airijos pasų turėtojams nieko nereikės daryti, tačiau visi kiti turės prašyti vizos arba „elektroninio kelionės leidimo“.

Visi lankytojai, kuriems šiuo metu nereikia vizos, kad galėtų atvykti į Jungtinę Karalystę, įskaitant lankytojus iš Europos Sąjungos, turės pateikti prašymą išduoti kelionės leidimą, kuris gali kainuoti apie 18 svarų sterlingų (21 eurą). Dokumente, kuriame išsamiai aprašomas Vidaus reikalų ministerijos planas, teigiama, kad jie turės pateikti biografinius, biometrinius ir kontaktinius duomenis ir atsakyti į trumpą „tinkamumo klausimų“ rinkinį.

123rf.com nuotr. / Saugumo patikra oro uoste
123rf.com nuotr. / Saugumo patikra oro uoste

Tai nėra viza, tačiau ji leis asmeniui įlipti į lėktuvą ir keliauti į Jungtinę Karalystę. Ji bus panaši į JAV elektroninę kelionių leidimų sistemą (ESTA), kuri buvo įdiegta po rugsėjo 11 d. teroro išpuolių.

Šią sistemą planuojama išbandyti nuo 2023 m. kovo mėn. su lankytojais iš Kuveito, Kataro, JAE, Saudo Arabijos, Omano ir Bahreino. Likusioje pasaulio dalyje ji gali būti pradėta taikyti iki kitų metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas