Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Faktai, kurių greičiausiai nežinojote apie Milaną

Tenka išgirsti atsiliepimų, esą susipažinti su Italijos madų ir finansų sostine Milanu pakanka vos vienos dienos. Jeigu norite pamatyti tikrąjį Milaną, o ne vien pasidaryti asmenukes prie atvirutėse dažniausiai vaizduojamų miesto panoramų – vis tik rekomenduotume šiam legendiniam miestui ir jo apylinkėms skirti bent kelias dienas, rašoma pranešime spaudai.
Milanas, Italija
Milanas, Italija / 123rf.com nuotr.

Bergamas – aperityvas prieš Milaną

Jei poilsiui Milane esate numatę bent kelias dienas, galite pasirinkti oro linijas, kurios jus skraidins į Bergamo oro uostą. Pirmąją nakvynę planuokite būtent šiame viduramžius menančiame mieste. Nedidelis, aukšta gynybine siena apjuostas senamiestis Alpių kalnų papėdėje – vieta kur verta sustoti, pasivaikščioti, pavakarieniauti ir pajusti tikrą senovės Lombardijos dvasią.

123rf.com/Bergamas, Italija
123rf.com/Bergamas, Italija

Vien pakilimas iki senamiesčio vartų vertas nuodėmės – atrodo, tarsi eitumėte į atvirutę. Praėję vartus, būtent joje ir pasijunti – siauros gatvelės, senoviniai pastatai su spalvingais parduotuvėlių ir jaukių restoranų langais.

Jei pasinaudosite patarimu ir liksite nakvynei, vakarienei rekomenduojame tradicinius šios vietovės casoncelli – šalavijų aliejuje ir svieste keptus pailgus ravioli su kiauliena. Egzotiškesnis tradicinis patiekalas, kurį galite paragauti tikrai nedaugelyje pasaulio vietų – troškinta asiliena.

Prieš vakarienę, jei turėsite laiko, pakilkite funikulieriumi į San Virgilio tvirtovę, kur jūsų lauks iškart du įspūdingi potyriai: pati tvirtovė ir iš jos atsiverianti panorama.

Katedra statyta beveik 600 metų

123rf.com nuotr./Milanas
123rf.com nuotr./Milanas

Vienas garsiausių Milano lankytinų objektų – Duomo katedra, didžiausia Italijos ir penkta pagal dydį Pasaulio gotikinė šventovė. Prie visų rekordų reiktų pridėti, jog tai ir vienas ilgiausiai statytų maldos namų pasaulyje. Katedros statybos prasidėjo 1386 m., ji pašventinta 1418-aisiais, tačiau baigta statyti tik 1965 metais. Ilgos statybos išėjo į naudą, mat kiekvienas statytojas ją siekdavo padaryti dar gražesnę ir, lyginant su pirmuoju projektu, ji iškilo daug didingesnė ir puošnesnė.

Šį architektūros šedevrą galima aplankyti nemokamai, papildomai kainuos tik, jeigu norėsite fotografuoti, ar pakilti į apžvalgos aikštelę.

Kitas Milano šedevras slepiasi daug kuklesnėje šventovėje Santa Maria delle Grazie. Tai Leonardo da Vinci „Paskutinė vakarienė“. Tačiau, jei norite pamatyti šį šedevrą, kelionę gali tekti planuoti ir prieš pusmetį – bilietai aplankyti garsiąją freską išperkami mažiausiai mėnesiui į priekį.

Garsiausių mados namų citadelė

Lankantis Milane tiesiog būtina aplankyti (nors kitaip greičiausiai net nepavyks) garsiuosius prekybos centrus, kurie yra ne tik istorinė vertybė, kuria verta pasigrožėti, bet, jei esate neabejingas madai, čia rasite ir garsiausių pasaulio mados namų parduotuves.

123rd.com nuotr./Milanas
123rd.com nuotr./Milanas

Seniausias ir puošniausias Italijos prekybos centras Galleria Vittorio Emanuele II įsikūręs visai netoli Duomo katedros. Tai ištisas stikliniu kupolu dengtas kelių namų kvartalas, kuriame gausu parduotuvių, restoranų, o, pavyzdžiui, „Prada“ parduotuvė čia atvėrė duris dar 1913 metais – ją įkūrė dizainerio prosenelis.

Jei mėgstate tokias ganėtinai triukšmingas vietas, būtinai apsilankykite ir kitame prekybos centre – Quadrilatero della moda, išvertus – „Mados kvadratas“, kas puikiai nusako šios prekyvietės turinį.

Kaip dera senoviniam miestui su turtinga istorija ir kultūra, išvardinti viską, ką čia galima pamatyti, būtų tikrai keblu, tad jei turėsite ne itin daug laiko, rekomenduojama iš anksto pasidomėti miestu ir nuspręsti kas jums svarbiausia. Miestas talpina ir garsųjį „La Scala“ teatrą, ir įspūdingas kapines, ir kanalų sistemą, kuria labai smagu plaukti vakare bei daugybę kitų istorijos, architektūros ar kultūros paminklų.

Shutterstock.com nuotr./La Scala operos teatras, Italija
Shutterstock.com nuotr./La Scala operos teatras, Italija

Ir, mūsų patarimas, atraskite laiko tiesiog pasivaikščioti mažesnėmis, turistiniuose kataloguose neminimomis gatvelėmis, kyštelti nosį į kiemus, dalis kurių yra nepakartojami savo dvasia – miesto senbuviai teigia, kad būtent ten ir slepiasi tikrasis Milanas.

Faktai, kurių greičiausiai nežinojote apie Milaną:

  • Prekybos centras Galleria Vittorio Emanuele II garsėja ne tik tuo, jog sausį ir liepą vykstančių išpardavimų metu čia galima kelis kartus pigiau nusipirkti vardinių drabužių, bet ir tuo, jog kai kurie dizaineriai čia ir gyvena. Pavyzdžiui Giorgio Armani įsikūręs tiesiai virš savo parduotuvės.
  • Aperityvo – lengvų užkandžių ir gėrimų prieš maistą tradicija atsirado būtent Milane. Šiuo metu nuo 19 iki 21 bet kuriame restorane prieš vakarienę Milane jums bus patiektas ir aperityvas.
  • Intriguojanti Milano Giuseppe Verdi konservatorijos istorija: 1833 metais Milano konservatorija nepriėmė būsimo vieno garsiausių kompozitoriaus G. Verdi mokytis. Šiam išgarsėjus konservatorija pasivadino jo vardu.
  • Aikštė priešais Duomo katedrą garsėja pulkais drąsių balandžių, o apsukrūs prekeiviai pardavinėja lesalą turistams, kad jie galėtų nusifotografuoti paukščių apsuptyje. Akylesnis keliautojas pastebės, jog, keistas, dalykas, bet aikštės viduryje stovinti karaliaus Viktoro Emmanuelio II statula niekaip balandžių „nepaženklinta“. Paslaptis – statula nuolat veikiama silpna elektros srove, siekiant atbaidyti balandžius.
  • Milanas – Italijos dangoraižių sostinė, 2020-aisiais jų čia buvo 25. Maža to, tai pirmasis miestas Italijoje, kuriame buvo pastatytas dangoraižis – 127 metrų „Pirelli“ pastatas.

Ką būtina žinoti prieš atostogas Italijoje?

Tiesioginius skrydžius iš Vilniaus oro uosto į Milaną siūlo oro linijų bendrovės „Ryanair“ (Bergamas) ir „Wizz Air“ (Malpensa) , o iš Kauno – „Wizz Air“ (Malpensa).

Vykstant į Milaną, kaip ir kitus Italijos miestus, apribojimų dėl kelionės tikslo nėra. Turint galiojantį ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, galima keliauti ir grįžti į Lietuvą be apribojimų, neturint – teks darytis COVID testą, o grįžus į Lietuvą, saviizoliuotis.

Tačiau situacijai dėl naujų COVID atmainų plitimo ir atvejų dažnėjimo sparčiai kintant, apie kelionės sąlygas verta pasidomėti prieš pat skrydį. Detalesnę informaciją apie vykimą į Milaną ir grįžimą iš jo galite sužinoti specialiame polapyje www.vno.lt/paprasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas