Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Festivalis „Keliaujanti vėtrungė“: tikėjimas, legendos ir knygų milžinai

Kiekviena vietovė turi savo išskirtinių bruožų. Etnografinio Mažosios Lietuvos savitumai itin ryškūs: jūra, marios, potvyniai, vėjai. Žmogaus tapatybei turi įtakos vietos tapatybės pojūtis. Kiekvienas šiandien gyvenantis tapatinasi su jūros, marių artumu.
Vydūno kapas Bitėnų kapinėse
Vydūno kapas Bitėnų kapinėse / Artūro Zaveckio nuotr.

Laikui bėgant keičiasi vietos gyventojai, jų įpročiai ir gyvenamoji aplinka. Kinta ir tapatybės sąvoka. Šiandien amatas tapo nebe pragyvenimo šaltiniu, o meninės saviraiškos priemone, bažnyčioje šiandien vyksta ne tik pamaldos, bet ir kultūriniai renginiai.

Šiandien gimę žmonės kuria savo vertybes, formuoja laikmečio tapatybę. Tačiau visada išlieka krašto istorijos ženklai, todėl šiandien vietos tapatumas gali būti atskleistas ir per kultūrinius bei gamtos ženklus.

Festivalis „Keliaujanti vėtrungė: tikėjimas, legendos ir knygų milžinai“ siekia šiuolaikinio meno išraiškos priemonėmis skleisti žinią apie penktąjį etnografinį Lietuvos regioną – Mažąją Lietuvą.

Tai Lietuvos kraštas, kuris unikalus savo tarme, švelnia gamta, marinistiniais garsais, didžiais veikėjais ir lėtu gyvenimo tempu.

Festivalyje „Keliaujanti vėtrungė: tikėjimas, legendos ir knygų milžinai“ išvysti profesionalaus meno pasirodymus, kurie papasakos apie magišką Lietuvos kraštą – Mažąją Lietuvą.

Bitėnai / Martyno Jankaus muziejus / birželio 21 d., 19 val.

Pirmasis festivalio renginys numatomas birželio 21 dieną šalia Mažosios Lietuvos panteono – Martyno Jankaus muziejuje. Skambant Klaipėdos kamerinio orkestro (meno vadovas Mindaugas Bačkus) muzikai, renginio metu bus skaitomi dramaturgo Mindaugo Valiuko tekstai. Dalyviai išgirs šio krašto istoriją, pajaus iškiliausių, čia amžino poilsio atgulusių, Mažosios Lietuvos knygų milžinų: Vydūno, Martyno Jankaus bei Kristijono Donelaičio dvasią ir svarbą ne tik Mažosios Lietuvos regionui, bet ir visai Lietuvai.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Martyno Jankaus muziejus
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Martyno Jankaus muziejus

Nida / Ant Parnidžio kopos / liepos 13 d., 22 val.

Antrasis festivalio renginys vyks liepos 13-ąją, Nidoje, prie Parnidžio kopos saulės laikrodžio. Klausantis Lauritos Peleniūtės su grupe muzikinės programos ir saulėlydžio prieblandoje „gaudant“ gintarą per mistifikuotas šviesos projekcijas, festivalio dalyviai pateks į vietovę, kurioje gyvena, vis dar legendas šnabždantys gintarai.

A.Kundroto nuotr./Parnidžio kopa
A.Kundroto nuotr./Parnidžio kopa

Ventės ragas / Švyturys / rugpjūčio 16 d., 21 val.

Paskutiniojo festivalio renginio diena vyks švyturių dieną, rugpjūčio 16, Ventės Rage. Čia stebint šokio trupės „Nuepiko“ modernaus šokio programą, klausant užburiančios šiuolaikinės ir folkloro motyvais apipintos muzikos, festivalio žiūrovai susipažins su seniausiu Mažojoje Lietuvoje esančio švyturio dvasia ir tikėjimu, kuris bangomis saugiai parnešdavo žvejus į krantą.

Šilutės TIC nuotr./Ventės švyturys
Šilutės TIC nuotr./Ventės švyturys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius