Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 14 /16:33

G.Nausėda vetavo pataisas, pagal kurias už atšauktas keliones būtų siūlomi kuponai

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį vetavo Seimo praėjusią savaitę priimtas Turizmo įstatymo pataisas, pagal kurias keleiviams, negalėjusiems išvykti į apmokėtas keliones dėl paskelbto karantino, būtų dalijami specialūs kuponai, suteikiantys teisę į atostogas vėlesniu laiku. Seimui jis pakartotinai svarstyti grąžino ir susijusius Civilinio kodekso pakeitimus, kurie būtų leidę organizatoriams pinigus grąžinti ne per 14 d., o per 6 mėnesius.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Verslo prisiimta rizika net ir ekstremalios situacijos metu negali būti perkeliama vien ant vartotojų pečių, taip pažeidžiant jų kaip silpnesniosios sutarties pusės interesus“, – pranešime sakė G.Nausėda.

„Prieštarautų Konstitucijai ir ES teisei“

Seimo ypatingos skubos tvarka priimti įstatymai nustato, kad nutraukus sutartį kelionių organizatorius grąžina visus sumokėtus pinigus ne vėliau kaip per 6 mėnesius, o ne per 14 dienų, kaip iki šiol.

Prezidentas vetuodamas įstatymą atkreipė dėmesį, kad šios nuostatos galiojimas nebūtų apribotas ekstremaliąja situacija ir apimtų visus atvejus, kai sutartį nutrauktų kelionių organizatorius.

„Toks teisinis reguliavimas neužtikrina tinkamos vartotojų teisių apsaugos ir prieštarauja ne tik Konstitucijai, bet ir ES teisei“, – teigė prezidentas.

Šalies vadovas siūlo Seimui Civiliniame kodekse įrašyti nuostatą, kad visi turisto arba jo vardu sumokėti pinigai turi būti grąžinti ne vėliau kaip per 14 dienų nuo organizuotos turistinės kelionės sutarties nutraukimo dienos, išskyrus atvejį, kai per šį terminą Turizmo įstatymo nustatytais atvejais turistas ir kelionių organizatorius susitaria dėl sumokėtų pinigų už neįvykusią organizuotą turistinę kelionę kompensavimo šiame įstatyme nustatytomis priemonėmis ir sąlygomis.

Bandoma gelbėti turizmo verslą ir sumokėtus pinigus

Seimas Turizmo įstatymo pataisas inicijavo siekiant išsaugoti turizmo verslą ir keliautojų lėšas. Kuponų idėjai pritarė ir Lietuvos turizmo asociacija.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos duomenimis, Lietuvoje veikia 252 kelionių organizatoriai, iš jų 116 – išvykstamojo, 40 – vietinio, 96 – atvykstamojo turizmo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paroda „Adventur 2020“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paroda „Adventur 2020“

Organizatoriai sako negalintys nedelsiant išmokėti pinigų už dėl koronaviruso atšauktas keliones – jiems kilę rimtų finansinių problemų. Vienu metu pinigų reikalauja daug klientų, o tuo tarpu pačios bendrovės teigia jų nebeturinčios – didžioji dalis pinigų perduoti apgyvendinimo, transporto ar kitiems paslaugų teikėjams. Šie savo ruožtu dėl kilusios krizės taip pat neskuba jų grąžinti.

„Kelionių organizatoriams perkeliama pernelyg didelė rizika, susijusi tiek su pareiga grąžinti pinigus, tiek ir su jų grąžinimo terminais“, – buvo rašoma siūlomų pakeitimų aiškinamajame rašte.

Be to, naujų pajamų organizatoriai iš esmės neturi – naujų kelionių pardavimo paklausos praktiškai nėra, visam turizmo sektoriui trūksta apyvartinių lėšų.

„Pinigų grąžinimas turistams gali sukelti kelionių organizatorių bankrotų bangą“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas