Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gamtos mylėtojai neatsispirs šiai krypčiai: nuo romantiškos įlankos iki įspūdingų kalnų ir kanjonų

Karštasis sezonas jau įgauna pagreitį. Kartu su juo metas pagalvoti, kokią atostogų kryptį pasirinkti šiais metais. Galbūt norėtumėte nukeliauti į šalį, kurios klimatas – maloniai šiltas, o gamta tokia įvairialypė, jog kas kartą nuo jos grožio atima kvapą? Kalnai, miškai, paplūdimiai – viskas, ko trokšta siela. Tokiu atveju jums patiktų Balkanų deimantu vadinama Juodkalnija, į kurią keliones Lietuvos keliautojams siūlo „Novaturas“.
Juodkalnija, Durmitoro kalnai ir Zabljak miestelis
Juodkalnija, Durmitoro kalnai ir Zabljak miestelis / 123RF.com nuotr.

Balkanų pusiasalyje įsikūrusi Juodkalnija yra jauna valstybė, žemėlapiuose atsiradusi 2006 metais. Šalis pavadinta Lovćen kalno garbei, kuriuo driekiasi tankūs, nuolatos žaliuojantys miškai. Nors šalis jauna ir nedidelė, tačiau turistų jau pamėgta ir vis dažniau atrandama.

Malonus klimatas ir žalia gamta

„Į Juodkalniją vertėtų keliauti dėl kelių priežasčių – pirmiausia, skrydis trunka vos dvi valandas. Antroji priežastis – klimatas, čia mažai drėgmės, o vasaros metu užtikrinta saulė, karštis nėra sudėtingai ištveriamas, nes nėra tvankumo. Taip pat Juodkalnija siūlo kiekvienam keliautojui tinkamus apgyvendinimo būdus – galima keliauti ir labai ekonomiškai, ir apsistoti prabangiuose viešbučiuose, nesunku rasti, kur apsigyventi šeimoms. Labai patogu tai, jog Juodkalnija turi eurą, kas lietuviams aktualu, nes nereikia keisti valiutos. Šalyje yra labai daug lankomų objektų, tarp kurių ką pamatyti ras įvairių tipų turistai.“, – rekomendacijomis dalinasi Juodkalnijoje dirbusi „Novaturo“ pardavimų projektų vadybininkė Sabina.

Sabinos nuotr./Juodkalnija
Sabinos nuotr./Juodkalnija

Pasak pašnekovės, Juodkalnija idealiai tinka poilsiautojams, kurie mėgsta tokią žalią gamtą, kaip Lietuvoje. Be patrauklios žalumos, šalis turi kalnus, antrą pagal dydį pasaulyje kanjoną, įvairiausio tipo paplūdimius, kurių kone šešis kartus už Lietuvą mažesnėje šalyje – net 117! Tad poilsiui prie vandens ir maudynėms Adrijos jūroje vertėtų skirti dėmesio – bus ne tik malonu akiai, bet ir puiki proga atsigaivinti po vaikščiojimo, kurio keliaujant po Juodkalniją tikrai nepritrūks.

123RF.com nuotr./Juodkalnija, Rijeka
123RF.com nuotr./Juodkalnija, Rijeka

Antras pagal dydį pasaulyje kanjonas

Šiauriniame nacionalinio parko pakraštyje kalnuose tekanti Taros upė suformuoja 1300 m gylio Taros kanjoną, kuris – antras pagal dydį pasaulyje. Geriausi vaizdai atsiveria nuo vandens, o plaukimas plaustais šia upe yra vienas populiariausių turistų užsiėmimų šalyje. Jei norite kanjonu grožėtis iš toli, keliaukite į Čurevaco kalno viršūnę (1625 m), tačiau net ir šį vaizdą apriboja kanjono sienos.

123RF.com nuotr./Juodkalnija, Nacionalinis Durmitoro parkas
123RF.com nuotr./Juodkalnija, Nacionalinis Durmitoro parkas

Subalansuota aktyvaus poilsio fanams

Gamtos mylėtojams įspūdį paliks ir Durmitoro nacionaliniame parke esantis Juodasis ežeras – didžiausias iš 18 Durmitoro nacionalinio parko ledyninių ežerų. Daugiau kaip 3 km ilgio pėsčiųjų takas aplink ežerą yra populiariausias pėsčiųjų žygiams ir poilsiui.

Šį ežerą, esantį Medžedos viršukalnės papėdėje, sudaro du mažesni ežerai: Didysis ir Mažasis ežerai, kuriuos jungia siauras vasarą išdžiūstantis sąsiauris, leidžiantis susidaryti dviem visiškai atskiriems ežerams. 15min kalbintas Juodkalnijoje metus dirbęs „Novaturo“ pardavimų projektų vadybininkas Šarūnas patikina, jog šio ežero ir jo apylinkių grožį sunku apibūdinti žodžiais – reikia keliauti ir patirti.

123RF.com nuotr./Juodkalnija, Juodasis ežeras
123RF.com nuotr./Juodkalnija, Juodasis ežeras

„Juodkalnija tinkamiausia tiems, kurie mėgsta aktyvų poilsį. Sakydamas aktyvų, turiu omenyje tiek ir pačią gamtą, tiek ir architektūrą. Tai nėra ta kryptis, kuri pritaikyta mėgstantiems „viskas įskaičiuota“ poilsį. Kas yra labai įdomu, kad tokioje mažoje šalyje, tą pačią dieną ryte gali išsimaudyti Budvoj, Adrijos jūroje, o vakare, pavažiavus iki Taros kanjono, gali ir paslidinėti. Šitai labiau būdinga rugsėjo mėnesiui“, – apie galimą veiklų įvairovę ir Juodkalnijos kontrastus pasakoja nemažai laiko šioje šalyje praleidęs Šarūnas.

123RF.com nuotr./Juodkalnija, Pivos ežeras
123RF.com nuotr./Juodkalnija, Pivos ežeras

Kadangi Juodkalnijoje labai daug gamtos objektų – nuo kalnų iki kanjonų ir miškų, kelionei vertėtų būti atitinkamai pasiruošus. Reikėtų pasirūpinti patogia avalyne ir rūbais, kadangi geriausias būdas pažinti gamtą – po ją vaikštinėti, juk nesinorėtų, kad kelionę sugadintų pūslės ar kiti nemalonumai. Kelionių ekspertai pataria po šalį keliauti savarankiškai automobiliu, kadangi nėra kelių mokesčio ir šitaip geriausiai pavyks pamatyti tai, ko norisi patiems. O nuo Juodkalnijos atsiveria ir kitos Balkanų šalys – Kroatija, Albanija, Serbija.

Taip pat vertėtų pasirūpinti ir interneto ryšiu – dauguma pamiršta, kad Juodkalnija nepriklauso Europos Sąjungai, nors ir turi įsivedusi eurą. 15min pašnekovai Sabina ir Šarūnas rekomenduoja įsigyti vietines SIM korteles, kad po to netektų nusistebėti telefono ryšio sąskaitomis.

Škoderio ežero nacionalinis parkas – tikras rojus gamtos mylėtojams

Daugiau nei du trečdaliai didžiausio Balkanuose Škoderio ežero, kurio forma šiek tiek primena delfiną, tyvuliuoja Juodkalnijoje, o kita dalis – Albanijos teritorijoje. Šio ežero plotas, priklausomai nuo metų laiko, siekia nuo 370 iki 550 kv. m. Jis yra tapęs didžiausiais pelkinių paukščių namais Europoje, kur prieglobstį randa daugiau nei 250 rūšių paukščių, įskaitant ir ketvirtadalį visos nykštukinių kormoranų populiacijos pasaulyje.

Po vandeniu gyvena dar pusšimčio rūšių žuvų, ypač daug karpių, ungurių ir aukšlių. Aplink šį ežerą taip pat sutinkama įvairių gyvūnų: parke gausu lapių, vilkų, žebenkščių, ūdrų ir kitų žinduolių. Maždaug 400 kv. m šio ežero ir aplink esančioje teritorijoje 1983 m. įkurtas nacionalinis parkas. Keliautojams šis parkas gali būti puiki visos dienos pramoga.

123RF.com nuotr./Juodkalnija, Škoderio ežeras
123RF.com nuotr./Juodkalnija, Škoderio ežeras

Statūs kalnai, juose pasislėpę kaimeliai, istorinės bažnyčios, lelijų žiedais viliojantis skaidrus ežeras paliks neišdildomų įspūdžių. Tai puiki vieta mėgstantiems žygius: čia įrengta apie 10 pėsčiųjų takų, kuriais pasiekiami istoriniai kaimai, urvai, kriokliai, natūralūs gamtos baseinai, pavienės sodybos ir medaus ūkiai. Taip pat įrengta dviračių ir kalnų dviračių takų. Škoderio ežeras lengvai pasiekiamas iš daugelio pajūrio kurortų.

Sveti Stefano sala – atvirukinių vaizdų ir paplūdimių mėgėjams

Dėmesio verta ir turbūt pati fotogeniškiausia šalies vieta – Sveti Stefano sala, kurios pakrantė tęsiasi 2 km.

„Įdomi ši sala tuo, jog ji yra ir viešbutis. Šiais metais jis dėl politinių sumetimų neveikia, kadangi neturi savininkų. Ankščiau norint patekti į šią teritoriją žmogui reikėdavo susimokėti 120 eurų. Čia galima rasti nuostabius Sveti Stefano, Miločerio ir Karalienės paplūdimius, kuriuose šiais metais visi gali apsilankyti nemokamai.“, – neeilinę progą išbandyti rekomenduoja Sabina.

Sabinos nuotr./Juodkalnija, Stefano sala
Sabinos nuotr./Juodkalnija, Stefano sala

Mėgstantiems netikėtus faktus, turėtų patikti tai, kad ši sala kadaise buvo apgyvendinta vos 12 žvejų šeimų, o XX a. viduryje visi gyventojai buvo iškeldinti. Tada sala tapo ypatingu, prabanga dvelkiančiu kurortu, kurį pamėgo viso pasaulio garsenybės.

Verta paminėti, jog viešbučiai salose Juodkalnijoje gana dažni. Šių metų pabaigoje atsidarys viešbutis – kurortas saloje šalia Kroatijos sienos, į kurį keliautojai bus atskraidinami arba sraigtasparniu, arba atplukdomi laivu.

Vienoje gražiausių pasaulio įlankų – senovinis pirklių miestas Kotoras

Tiems, kurie į Juodkalnija vyksta pirmą kartą, kelionę rekomenduojama pradėti nuo Kotoro ir jo apylinkių. Vienoje gražiausių pasaulio įlankų įsikūręs Kotoras yra senovinis pirklių ir jūreivių miestas. Šiame mieste ką veikti ras ir architektūros mėgėjai, ir tie, kurie nori pasimėgauti vandens teikiamais malonumais bei pasigrožėti pasakiškais saulėlydžiais. Kotoro senamiestis yra geriausiai išlikusi viduramžių miesto gyvenvietė, kuriai būdinga XIV a. Viduramžių architektūra ir daugybė paminklų, o miesto senamiestis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Kitas įlankoje esantis miestelis, kurį verta aplankyti, yra Perastas su dirbtine sala ir uolų Dievo Motinos bažnyčia – populiari vieta tarp religingų keliautojų.

123RF.com nuotr./Kotoras, Juodkalnija
123RF.com nuotr./Kotoras, Juodkalnija

Viduramžiais alsuojanti Budva

Jei norisi dar autentiškesnės architektūros ir senovės pojūčio, būtina aplankyti Budvą. Tai – dar vienas viduramžių miestas Juodkalnijos pakrantėje, apjuostas sienomis. Budvos senamiesčiui 2 500 metų, todėl tai viena seniausių gyvenviečių Adrijos jūros pakrantėje. Šiandien Budvos rivjera yra Juodkalnijos turizmo centras, garsėjantis viduramžių architektūra, smėlio paplūdimiais, prabangiais viešbučiais ir naktiniu gyvenimu.

123RF.com nuotr./Juodkalnija, Budvos senamiestis naktį
123RF.com nuotr./Juodkalnija, Budvos senamiestis naktį

Balkaniškojo Monako prabanga

Prabangios įlankoje plaukiojančios jachtos, aukščiausios klasės pasivaikščiojimų alėjos, prašmatnūs pastatai, ištaigingi restoranai ir parduotuvės – ne, tai ne Monakas, o Tivato miestas Juodkalnijoje. Kadaise buvęs nieko neišsiskiriančiu miestu dabar Tivatas tapo vieta, kurioje prisišvartuoja ištaigingiausios pasaulio jachtos ir atostogauja jų savininkai.

123RF.com nuotr./Juodkalnija, Tivatas
123RF.com nuotr./Juodkalnija, Tivatas

Nors didžioji miesto dalis – moderni ir spinduliuojanti prabanga, tačiau čia išlikę ir istorinių vertybių: miesto centre akį patraukia renesansą menantis vasarnamis „Buca“, įvairiausi religiniai paminklai. Taip pat mieste vyksta Bocarska olimpiada ir Vasaros festivalis.

Pasaulinio garso žvaigždes pritraukiantis „Sea Dance“ festivalis

Juodkalnijoje kiekvieną vasarą vyksta festivalis, kurio praleisti nevalia ne tik melomanams, bet ir populiariosios muzikos gerbėjams. „Sea Dance“ festivalyje galima išvysti tokias pasaulinio garso žvaigždes kaip Madonna ar Davidas Guetta. Dažniausiai rūgpjūčio mėnesį vykstantis renginys stebina ne tik įspūdingu sąstatu, bet ir bilietų kainomis, kurios tikrai nesikandžioja.

Autentiška virtuvė neleis likti alkaniems

Juodkalnijoje lietuviai gali jaustis patogiai ne tik dėl valiutos ir klimato, bet ir dėl siūlomo maisto. Tradicinėje virtuvėje daug gardžių mėsos, daržovių, šviežio sūrio, mėsos, naminės duonos bei vietinių daržovių patiekalų. Norintiems pajusti autentišką juodkalnietiškos virtuvės skonį, vertėtų paragauti juodojo risoto, gaminamo su aštuonkojo rašalu, taip pat verta išbandyti ir džuveč – troškintą mėsą su ryžiais ir daržovėmis bei čepapčiči – kapotos mėsos dešreles. Saldumynų mėgėjams vertėtų paragauti freliče – trijų pienų deserto, kurio pavadinimas kilęs iš italų kalbos.

123RF.com nuotr./Juodkalnijos patiekalas – jautiena su daržovėmis
123RF.com nuotr./Juodkalnijos patiekalas – jautiena su daržovėmis

Žavi ypatinga juodkalniečių meilė katėms

Nenustebkite, jei Juodkalnijoje pamatysite daug daiktų, dekoruotų katėmis. Kotoras kartais netgi vadinamas kačių miestu, kadangi jo gatvėse jų gausybė. Tačiau neapsigaukite – nors ir benamės, šios katės mylimos ir prižiūrimos vietinių gyventojų, o juodkalniečių meilė katėms – irgi gana sena ir ne iš piršto laužta. Murklės šalyje laikomos nuo senovės, kai buvo aktualu kovoti su ligomis platinančiomis žiurkėmis. Katės puikiai atliko savo darbą ir iki šių dienų juodkalniečiai jas labai prižiūri – taip, jog šios po gatves vaikšto blizgančiais kailiais. Tad jei svarstote, kokių lauktuvių parvežti artimiesiems, tikrai neprašausite pasirinkę ką nors dekoruoto katėmis.

123RF.com nuotr./Katė Kotoro gatvėje, Juodkalnija
123RF.com nuotr./Katė Kotoro gatvėje, Juodkalnija

Svetingi gyventojai neleis pasiklysti

„Verta paminėti, kad Juodkalnijos gyventojai turi labai panašų į lietuvių humoro jausmą, todėl lietuviams tikrai bus nesunku susibendrauti su vietiniais“, – tikina 15min pašnekovė Sabina.

Ir iš tiesų juodkalniečiai – labai draugiški, išsilavinę. Nors iš pažiūros gali atrodyti rūstūs, tačiau mielai bendrauja su turistais ir yra labai svetingi. Taip pat šalyje – labai saugu.

Beje, keliaujant po Juodkalniją verta visada prisiminti žodį patriarchatas – gatvėje sutiksite tikrai daug vyrų. Moterų gatvėse – gerokai mažiau, o to priežastis – jos daugiau dirba namuose ir biuruose, o vyrai tuo tarpu socializuojasi.

Kelionių sezonas Juodkalnijoje prasideda birželio mėnesį ir tęsiasi iki pat rudens, tad metas planuoti atostogas ir nerti į nuotykius!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas