Legendinė lazanija, kokios nerasi niekur kitur
Italijos įvaizdis neatsiejamas nuo makaronų ir Markė yra ne išimtis, tačiau čia jie kitokie – geltoni, praturtinti kiaušiniais ir gaminami pagal senovinius receptus. Ypač gardus šio regiono patiekalas Vincisgrassi – lazanija su vištienos kepenėlėmis – yra vienas mėgstamiausių markiečių patiekalų. Ši lazanija turi 12 švelnių tešlos sluoksnių, perteptų vištienos kepenėlėmis ir pagardintų triufeliais bei bešamelio padažu.
Jeigu norite pasimėgauti išskirtiniu patiekalu, kokio nerasite niekur kitur, užsisakykite passatelli – iš duonos trupinių, parmezano sūrio ir kiaušinių gaminamų makaronų, kurie kai kur dar pagardinami citrina bei muskatu. Makaronai visada derinami su pačiomis šviežiausiomis vietinėmis daržovėmis bei žalumynais.
Viena garbingiausių vietų – sriubai
O štai Ankonos apylinkės garsėja savo sriubomis. Minestra di lumachelle – gaminama iš ypatingų makaronų, paruoštų iš kiaušinių, džiūvėsėlių ir sūrio. Minestra di trippa – dar viena originali pagal senovinius receptus gaminama sriuba su lašiniais, žarnokais ir prieskoninėmis žolelėmis.
Sriubos labai mėgstamos ir pajūrio dalyje, tik čia daugiau verdamos iš žuvies. Brodetto – ypatinga tiršta žuvies sriuba, gaminama iš 13 rūšių žuvų ir gardinama actu, česnaku ir šafranu. Rudenį pajūrio restoranėlius sujungia brodetto festivalis, kurio metu galima paragauti įvairių šios sriubos versijų.
Bene skaniausi kumpiai visoje Italijoje
Nepaisant ypač geros geografinės padėties, leidžiančios mėgautis šviežia žuvimi, Markės gyventojai suvalgo daugiausia mėsos iš visų Italijos regionų. Juokaujama, kad markiečiai valgo viską – nuo karvelių iki jaučių. Regiono viduryje vyrauja vištienos ir kiaulienos patiekalai, ir jų porcijos čia didžiulės. Neprilygstamasis Porchetta – gardus grilyje keptas kiaulienos vyniotinis traškia odele, pagardintas gausybe vietinių prieskoninių žolelių.
Potacchio – sultinga baltajame vyne su pomidorais, česnaku ir rozmarinu troškinta vištiena, kurios receptas perduodamas iš kartos į kartą. Viešėdami Markėje būtinai paragaukite Prosciutto di Carpegna – subtilaus skonio brandinto džiovinto kiaulienos kumpio, kurio istorija siekia XV amžių.
Markėje gausus įvairių dešrų pasirinkimas. Viena iš mėgstamiausių – ciauscolo, lengvai parūkyta riebi tepama kiaulienos dešra, pagardinta ypatingą skonį suteikiančiais prieskoniais – apelsino žievele, čiobreliais bei pankolio sėklomis.
Čia gaminamas mėgstamiausias Mikelandželo sūris
Markė visoje Italijoje garsėja savo sūriais ir kitais pieno produktais. Casciotta d'Urbino – regiono pasididžiavimas. Tai pusiau minkštas sūris iš avių ir karvių pieno, gaminamas rankomis ir 30 dienų brandinamas drėgmėje, išsiskiriantis aksomine tekstūra. Istorinių šaltinių teigimu, tai buvo mėgstamiausias Mikelandželo ir popiežiaus Klemento XIV sūris. Ambra di Talamello – dar vienas Markės perlas. Jis gaminamas iš ožkų, avių arba karvių pieno ir brandinamas žemėje, kas jam suteikia ypatingą žemės poskonį.
Cacio La Forma di Limone – tai citrinų aromato praturtintas sūris, gaminamas iš avių pieno. Žinovai tvirtina, kad Markės regione ypač skanus ir avių pieno Pecorino sūris. Jis skaniausias yra pavasarį ir valgomas su jaunomis ankštinėmis pupelėmis. O jeigu norite ypatingo delikateso – paragaukite Formaggio di fossa – stipraus skonio sūrio, brandinamo kalkakmenio dirvožemyje, kuris suteikia produktui ypatingą poskonį.
Vynas, alyvuogės ir desertas iš kiaulės kraujo
Vyndarystė – svarbi Markės regiono gyvenimo dalis. Čia registruojama daugiau nei 14 tūkst. vyno ūkių. Nemažai iš jų turi mažus namų restoranėlius, kuriuose galima paragauti ne tik naminio vyno, bet ir iš čia pat užaugintų produktų pagamintų patiekalų. Vienas iš garsiausių šio regiono vynų – baltasis Verdicchio, gaminamas kalvotose Jesi apylinkėse ir geriausiai derantis su žuvies patiekalais. Dar vienas išskirtinis Markės produktas – anyžiais kvepiantis aromatingas likeris Anisetta.
Markės regionas labai palankus alyvuogėms augti, jos čia patiekiamos su įvairiais įdarais. Įvairūs vaismedžiai puikiai klesti derlingame dirvožemyje, tad švieži vaisiai kasdien yra ant italų stalo.
Lankydamiesi šiaurinėje Markės dalyje būtinai paragaukite piadina – neraugintos duonos paplotėlių, kurie dažniausiai patiekiami su šaltais mėsos užkandžiais.
Markėje galima rasti ir originalių senovinių desertų. Tai Cicerchiata – iš mažyčių tešlos gumuliukų pagamintas pyragas, pagardintas medumi bei kepintais migdolais, dažniausiai kepamas Kalėdoms. Becciate – dar vienas gardėsis, gaminamas iš razinų ir kedro riešutų. Nebijantys iššūkių gali paragauti unikalaus deserto, pagaminto iš kiaulės kraujo, cukraus ir citrinos žievelės – Migliaccio.
Triufeliai: pramoga miške, gardėsis lėkštėje
Markės pasididžiavimas – regione augantys triufeliai, dėl kurių čia atvyksta ne vienas gurmanas. Nuo antikos laikų triufeliai buvo laikomi ne tik gurmanišku maistu, bet ir afrodiziaku, kadangi jų kvapas veikia smegenų sritis, sužadinančias geismą. Dėl šio delikateso iš proto kraustosi daugelis gurmanų, tad jų garbei netgi rengiami festivaliai bei aukcionai, kurių metu galima įsigyti ir gigantiško dydžio – visą kilogramą sveriančių grybų. Tiesa, į juos taikosi tik visiški fanatai, mat delikatesinio skonio grybai yra pasakiškai brangūs – už 100 gramų triufelių gali tekti pakloti nuo 120 iki 350 eurų.
Norintys gali dalyvauti ir triufelių medžioklėje, kas yra tikrai didelė pramoga ir nė kiek neprimena lietuviško grybavimo. Mat triufeliai auga po žeme ir jų augimvietes pagal kvapą gali surasti tik kiaulės, kurios dievina šiuos grybus, ir specialiai dresuoti šunys. Kiaulėms triufelių rinkti žinovai jau nepatiki, tad į delikatesinių grybų rinkimą įtraukiami apmokyti šunys, kurie visai mielai surastus triufelius išmaino į šuniškus gardėsius.
Paragauti triufeliais gardintų patiekalų viešint Italijoje būtina, tačiau jei norėsite jų parvežti lauktuvių, geriau rinkitės konservuotus aliejuje, nes šie grybai gana greitai genda ir praranda visą savo skonį bei aromatą. Na, o parsivežę kad ir mažulytį stiklainiuką konservuotų triufelių, Italijos skoniu galėsite mėgautis dar ilgai – mat šio aromatingo skanėsto patiekalui pagardinti pakanka kelių riekelių. Štai ir keli receptai.
Pusryčiams: kiaušinienė su triufeliais
Keptuvėje ištirpinkite gabaliuką sviesto. Išplakite 3 kiaušinius ir pagardinkite druska bei pipirais. Supilkite į keptuvę ir kepkite kelias minutes vis pamaišydami. Patiekite pagardinę keliomis riekelėmis konservuotų triufelių.
Pietums: makaronai su triufeliais ir sūriu
Išvirkite makaronus, kaip nurodyta ant pakelio. Į keptuvę supilkite 300 ml grietinėlės ir pakaitinkite iki virimo. Įmuškite vieno didelio kiaušinio trynį ir gerai išmaišykite. Įtarkuokite 60 g Parmezano, pagardinkite druska ir pipirais ir išmaišykite. Išvirtus ir nukoštus makaronus sukrėskite į padažą ir išmaišykite. Sudėkite porcijomis į lėkštes, pagardindami saujele tarkuoto Parmezano, keliomis riekelėmis konservuotų triufelių ir šlakeliu triufelių aliejaus.
Vakarienei: bulvių ir salierų sriuba, pagardinta triufelių aliejumi
Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite iki geltonumo. 500 g bulvių ir tiek pat saliero susmulkinkite kubeliais, sumaišykite su kepintais svogūnais ir išvirkite daržovių sultinyje, pagardinkite druska bei pipirais ir virkite maždaug 40 min. Įpilkite 100 ml grietinėlės ir pakaitinkite iki virimo. Išvirusias daržoves susmulkinkite iki tyrės. Pagardinkite 3–4 valg. š. triufelių aliejaus ir patiekite.