Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 24

Gdynė mena didžiausią istorijoje laivo katastrofą: tada sovietai nuskandino 9 tūkst. žmonių

Ar esate ką nors girdėję apie „Wilhelm Gustloff“? Jei ne, tai dabar yra ideali proga išgirsti, nes tai – neeilinė istorija. „Wilhelm Gustloff“ buvo vokiečių karinis transporto laivas, kurį 1945 metais Baltijos jūroje nuskandino sovietai. Tuo reisu „Wilhelm Gustloff“ į Vokietijos gilumą gabeno daugiau nei 10 tūkst. karo pabėgėlių iš Rytų Prūsijos, Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos, bėgančių nuo artėjančio sovietinio teroro.
Gdynės miestas ir „Wilhelm Gustloff“ laivas
Gdynės miestas ir „Wilhelm Gustloff“ laivas / Vaido Mikaičio, Vida Press nuotr.

Per didžiausius vargus patekę į perkimštą laivą, tie žmonės džiaugėsi ir laikė save laimingaisiais, nes dar didesnės minios liko išvykimo uoste be jokios vilties ištrūkti. Jie jau žinojo, kad sovietų kariai slinkdami Rytų Prūsijos žeme ne tik plėšikauja, bet ir žudo bei prievartauja. Jie pavydėjo patekusiems į laivą. Deja, patekusiųjų džiaugsmas truko maždaug valandą nuo išplaukimo.

Vaido Mikaičio nuotr. / Gdynė
Vaido Mikaičio nuotr. / Gdynė

Tada Baltijos jūroje patruliuojančio sovietų povandeninio laivo kapitonas, alkoholikas Marinesko įsakė į „Wilhelm Gustloff“ paleisti 4 torpedas. Pirmoji buvo paleista už tėvynę, antroji – už Leningradą, trečioji – už sovietinę liaudį. Turėjo būti paleista ir ketvirtoji – už Staliną, tačiau Stalinas užstrigo ir vos nesprogo paleidimo vietoje. Gaila, kad nesprogo.

Išsigelbėjo tik apie tūkstantį žmonių.

Po šios atakos „Wilhelm Gustloff“ buvo nepataisomai sugadintas ir per 40 min. nuskendo į jūros dugną su savimi nusinešdamas daugiau nei 9 tūkst. civilių gyvybių, tarp kurių buvo 3 tūkst. vaikų. Išsigelbėjo tik apie tūkstantį žmonių, tai yra mažiau nei dešimtadalis plaukusiųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas