Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikija grasina uždaryti COVID-19 židiniais virtusias linksmybių salas

Vasara Graikijos vakarėlių salose įsibėgėjusi taip, kad ją jau reikia stabdyti. Mikono ir Ioso salas, kurias tradiciškai labai mėgsta jauni europiečiai, netrukus gali tekti uždaryti, nes ten stebimas pavojingas ir itin veržlus užsikrėtimų koronaviruso Delta atmaina protrūkis, rašo „The Guardian“.
Turistai Graikijos Mikono saloje
Turistai Graikijos Mikono saloje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Savaitgalį šiose atostogų salose jau pasirodė Graikijos policijos daliniai. Pareigūnai turėtų suveikti tarsi priminimas – linksmybės linksmybėmis, bet COVID-19 niekur nedingo ir visuomenės sveikatai vis dar kyla didelis pavojus.

Papildomų rūpesčių, žinoma, kelia Delta atmaina ir tai, kad jai siautėjant salose dirbantys verslininkai patys nesugeba laikytis saugumo reikalavimų.

„Delta atmaina reiškia, kad visos šalys su ketvirtąja banga kovoja dabar, o ne lapkritį, kaip tikėtasi. Viešbučiai ir poilsio namai protokolų laikosi kruopščiau, bet baruose grūdimosi gerokai daugiau nei norėtume, ypač kalbant apie jaunimą. Todėl norime užtikrinti balansą“, – teigė šalies turizmo ministras Haris Theoharis.

Vien į Mikono salą nusiųsti 186 teisėsaugos pareigūnai. Pernai tuo pat metu ten budėjo 56 policininkai. Praėjusį ketvirtadienį ir Ioso saloje pasirodė 30 papildomų pareigūnų – ten jauni turistai vyksta linksmintis baruose, diskotekose ir roko klubuose.

Imago / Scanpix nuotr./Turistai Graikijos Mikono saloje
Imago / Scanpix nuotr./Turistai Graikijos Mikono saloje

Graikijos pilietinio saugumo viceministras Nikas Hardalias netrukus pabrėžė, kad Mikonas ir Iosas yra „per žingsnį“ nuo naujų suvaržymų įvedimo. Be to, situacija sparčiai prastėja ir kitose populiariose salose.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro COVID-19 žemėlapyje Graikijos pietinės Egėjo salos jau pažymėtos tamsiai raudona spalva. Tai reiškia, kad kelionės į regioną ir iš jo, jei nėra labai svarbios, nerekomenduojamos – kalbama ir apie Mikono salą, ir apie Santorinį ir Rodą.

Naujų užsikrėtimų daugiausia būtent tarp 20-30 metų asmenų, kurie simptomų paprastai nejaučia. Iš viso Graikijoje nuo pandemijos pradžios užregistruota daugiau nei 485 tūkst. COVID-19 atvejų ir beveik 13 tūkst. mirčių.

Tiesa, skirtingai nei daug kur kitur Europoje, Graikijoje turizmo pramonė per 10 savaičių nuo atsidarymo laikėsi gana neblogai.

Daugėjo užsakymų viešbučiuose, o nuo praėjusių metų atvykstančių žmonių srautai padidėjo net 130 proc. Tiesa, turistų vis tiek mažiau nei 2019 metais, kai Graikiją aplankė rekordiškai daug – net 33,1 mln. žmonių.

Pareigūnai džiaugiasi pajamomis, bet, kaip minėta, atkreipia dėmesį į itin užkrečiamą Delta atmainą ir jau planuoja bandyti „suvaldyti tai, kas nesuvaldoma“, teigė H.Theoharis.

Anksčiau liepą Mikono salose jau buvo įvesta savaitės trukmės komendanto valanda ir uždrausta garsiai leisti muziką. Praėjusią savaitę įspėta, kad panašių priemonių gali prireikti ir Iose.

Geriau sekasi saloms, kurias Atėnai prieš prasidedant vasarai reklamavo kaip „vietas be COVID-19“. Ten buvo paskiepyti absoliučiai visi gyventojai, tad saloms atostogų sezonas geresnis.

Praėjusią savaitę šalis paskelbė, kad nuo koronaviruso paskiepyti jau 5 mln. žmonių. Iki kolektyvinio imuniteto dar toli, bet svarbus riboženklis peržengtas.

„Matome ketvirtąją bangą, bet nematome bangos kalbant apie hospitalizacijas ir spaudimą sveikatos apsaugos sistemai. Ligos eiga pasikeitė, tad mums irgi reikia pakeisti požiūrį ir reaguoti kitaip“, – pastebėjo H.Theoharis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas