Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikija, kurios Lietuvos keliautojams nebūna per daug

Graikija mūsų keliautojams pirmiausia asocijuojasi su jos salomis – Kreta, Rodu ir kitomis. Tačiau kol kas jas galima atidėti į šalį, nes svečiams iš Lietuvos vartus atveria naujas Graikijos regionas – Peloponesas. Ilgą laiką buvęs pačių graikų pamėgta kelionių kryptimi, šis regionas vienoje vietoje sukaupė savybes, kurios pelnė mūsų keliautojų meilę Graikijai. Tai – puikūs paplūdimiai, gera virtuvė, įspūdingas kultūrinis bei istorinis paveldas ir aktyvaus poilsio galimybės.
Zakinthos, Peloponesas
Zakinthos, Peloponesas / Organizatorių nuotr.

Apsupta vandens, bet ne sala

Peloponesas vadinamas pusiasaliu, tačiau panorėjus jį nesunku pavadinti ir sala. Su žemynine Graikija jį jungia Korinto sąsmauka, kuri yra vos 6 km pločio. Negana to – XIX a. pabaigoje per šią sąsmauką buvo iškastas kanalas, sujungęs Jonijos ir Egėjo jūras.

Šis pusiasalis keliautojų iš Lietuvos dėmesio vertas dėl 3 pagrindinių (bet ne vienintelių) priežasčių: 1) geriausių Graikijos paplūdimių, 2) itin turtingos istorijos, 3) gero maisto. Be to, šiame regione palyginti nedaug turistų – tuo nesunku įsitikinti vos nutolus nuo keliautojus traukiančių pakrantės viešbučių arba kiek paėjus pakrante iki artimiausio laukinio paplūdimio.

Paplūdimiai

„Peloponeso paplūdimiai – geriausi Graikijoje: platūs, smėlingi, dideli. Be to, čia yra labai geras įėjimas į jūrą. Todėl paplūdimio poilsiui Peloponese – pačios geriausios sąlygos“, – sako Dimitris Charitidis, „Tez Tour“ vadovas Graikijoje.

Anot jo, neretai keliautojams Peloponese tenka keisti planus, mat pakeliauti ketinę turistai pamiršta savo sumanymus ir visą atostogų laiką praleidžia viešbutyje. Kodėl jie taip daro? Nes čia gauna viską ir net daugiau nei jiems reikia.

Peloponeso paplūdimiai – tai ne tik saulė, žydros Viduržemio jūros bangų muša, tingus ir neskubrus laiko leidimas – čia taip pat galima mėgautis ir visomis vandens pramogomis bei puikiu maistu.

Organizatorių nuotr./Zakinthos, Peloponesas
Organizatorių nuotr./Zakinthos, Peloponesas

Maistas

„Graikijoje labai populiarus posakis, kad visus – tiek vargšus, tiek turtingus vienija tai, kad gyvenimo pabaigoje jų laukia kapo duobė. Graikams tai priežastis ne liūdėti, o priešingai – džiaugtis gyvenimu. O maistas – vienas būdų, kuriuo graikai mėgaujasi gyvenimu“, – pasakoja D. Charitidis.

Būtent dėl šios priežasties graikų maistas yra paprastas (kaip gi gali džiaugtis gyvenimu, jeigu ištisas dienas leidi virtuvėje?), tačiau tuo pat metu – skanus. O paprasta ir skanu yra todėl, kad pagrindinės graikų virtuvės vertybės yra šios: natūralus skonis, vietiniai produktai, aiškus sezoniškumas.

„Padažo naudojame mažai, nes nematome reikalo slėpti patiekalų skonio – priešingai, norime jį pabrėžti, nes kokybiški produktai visada yra skanūs“, – teigia pašnekovas. Anot jo, Peloponese gausu žuvies ir jūros gėrybių restoranėlių, šių patiekalų taip pat galima gauti dažnoje tavernoje. Beje, jų kainos – palyginti su tomis, kurias sutinkame Lietuvoje – begėdiškai mažos.

Peloponesas taip pat yra skaniausių graikiškų braškių, arbūzų bei melionų augimo vieta, čia taip pat auginamos ir geriausios juodosios Graikijos alyvuogės – Kalamon. Jų pavadinimas kilęs iš tokį patį pavadinimą turinčio regiono, kuris – kaip ir likusioji pusiasalio dalis – turtingas ir savo istorija.

Istorija

„Peloponesas – vieta, kurioje iš esmės prasidėjo tiek antikinė, tiek bizantiškoji, tiek viduramžių Graikija. Iš čia kilo ir nacionalinio išsivadavimo judėjimas. Kiekvienas mūsų žinome bent kelis senosios Graikijos mitus – beveik 80 proc. jų vyksta Peloponese“, – teigia D. Charitidis.

Net jeigu nesate skaitę pasakojimų (ar matę serialų) apie Heraklį, Odisėją bei kitus mitinius antikinės Graikijos herojus, tai Spartos vardas jums turėtų būti žinomas. O šis miestas-valstybė gyvavo kaip tik Peloponese.

Na, o jeigu Spartos vardas jums siejasi tik su kojines gaminančia Lietuvos įmone, tuomet olimpinės žaidynės bus tas renginys ir reginys, kuriuo neįmanoma nežinoti. O kuo gi čia susijusios olimpinės žaidynės? O gi tuo, kad jos prasidėjo ir pirmuosius šimtmečius vyko būtent Peloponese esančioje senojoje Olimpijoje. Ją ir dabar gali aplankyti keliautojai. Beje, kiekvienų dabar vykstančių olimpinių žaidynių ugnis nešama būtent iš čia.

Organizatorių nuotr./Olimpia, Peloponesas
Organizatorių nuotr./Olimpia, Peloponesas

Tinkama visų rūšių poilsiui

Į Peloponesą keliautojai dažniausia vyksta šiltuoju metų laiku, tačiau regionas svečių sulaukia kiaurus metus. Pavyzdžiui, žiemos keliones Peloponese yra pamėgę vokiečiai ir prancūzai, kurie keliauja po pusiasalį, apsistoja kalnų kaimeliuose.

D. Charitidis pabrėžia ir graikų svetingumą. Anot jo, jeigu žiūrėtume visos Graikijos mastu, tai bene svetingiausi yra Kretos gyventojai, o Peloponeso – antroje vietoje.

Apskritai Peloponesas yra kompaktiškas, todėl vienas populiariausių būdų jį pažinti – kelionė išsinuomotu automobiliu. Be to, netoli Peloponeso yra Atėnai, o miestus jungia geros kokybės kelias, todėl panorėjus iš pusiasalio lengva nuvykti ir į Graikijos sostinę. Tuo tarpu norintiesiems aktyvaus pažinimo be rūpesčių – „Tez Tour“ siūlo rinktis iš anksto suplanuotas ekskursijas ne tik po minėtus Atėnus, bet ir Patrus ar Olimpijos miestus.

Tad Peloponesas – tinkama vieta visų rūšių poilsiui: tiek poilsiniam, tiek pažintiniam, tiek aktyviam. Be to, šias poilsio rūšis paprasta derinti, dėl ko kelionė tik įgyja papildomų spalvų ir pasipildo netikėtais įspūdžiais bei atradimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento