Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Gruzija (2): Meilė lietuviams, nemokama degtinė ir paneigtas mitas apie šašlyką

Keliaudamas žavėjausi Europos sostinių architektūra ir laukine Azijos gamta, todėl mane visada viliojo Gruzija. Čia galima rasti ir didingų bažnyčių, ir kvapą gniaužiančių kalnų. Tačiau nuvykus į šią šalį mane labiausiai pakerėjo ne pastatai ar peizažai, o broliškas gruzinų draugiškumas.
Šarūno /Gruziniški gardumynai ant stalo
Šarūno /Gruziniški gardumynai ant stalo

Sūrūs pyragėliai ir išgeriami koldūnai

Esame įpratę klaidingai manyti, jog lietuvių iškylautojų pamėgtas šašlykas – nacionalinis šalies valgis. Už jį Gruzijoje populiaresni sūrūs, duoną primenantys chačiapuri pyragėliai. Manėme, kad paplotėliai – tik užkandis prie vyno, tačiau patiekiami milžiniškomis porcijomis jie atstoja pagrindinį patiekalą.

Šarūno Janicko nuotr./Kinkaliai
Šarūno Janicko nuotr./Chinkaliai

Paragavome ir tradicinių, gruziniškais koldūnais vadinamų chinkalių, garsėjančių neįprastu valgymo procesu.

Už galiuko suimtą virtinį reikia perkąsti, išgerti viduje išsiskyrusias sultis bei suvalgyti mėsą, o likusią dalį padėti atgal į lėkštę.

Chinkalius užgėrėme gruzinų pasididžiavimu čača – namine vynuogių degtine. Šio gėrimo svarbą vietiniams įrodo Batumyje stūksantis bokštas, iš kurio laimės valandomis naminukė bėga nemokamai – belieka tik piltis. Tiesa, daug išgerti nepavyks, kadangi čačos stiprumas siekia 50 laipsnių.

Pasakojimą apie beprotiškus gruzinų vairavimo įpročius, Batumio kazino ir Tbilisio sieros pirtis rasite pirmajame straipsnyje.

Egzotinių kelionių į Gruziją specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos