Sūrūs pyragėliai ir išgeriami koldūnai
Esame įpratę klaidingai manyti, jog lietuvių iškylautojų pamėgtas šašlykas – nacionalinis šalies valgis. Už jį Gruzijoje populiaresni sūrūs, duoną primenantys chačiapuri pyragėliai. Manėme, kad paplotėliai – tik užkandis prie vyno, tačiau patiekiami milžiniškomis porcijomis jie atstoja pagrindinį patiekalą.
Paragavome ir tradicinių, gruziniškais koldūnais vadinamų chinkalių, garsėjančių neįprastu valgymo procesu.
Už galiuko suimtą virtinį reikia perkąsti, išgerti viduje išsiskyrusias sultis bei suvalgyti mėsą, o likusią dalį padėti atgal į lėkštę.
Chinkalius užgėrėme gruzinų pasididžiavimu čača – namine vynuogių degtine. Šio gėrimo svarbą vietiniams įrodo Batumyje stūksantis bokštas, iš kurio laimės valandomis naminukė bėga nemokamai – belieka tik piltis. Tiesa, daug išgerti nepavyks, kadangi čačos stiprumas siekia 50 laipsnių.
Pasakojimą apie beprotiškus gruzinų vairavimo įpročius, Batumio kazino ir Tbilisio sieros pirtis rasite pirmajame straipsnyje.
Egzotinių kelionių į Gruziją specialistai – kelioniuakademija.lt