Keliautojai ieško vis daugiau autentiškų patirčių, kurios leistų geriau pažinti lankomos šalies kultūrą ir papročius. Vienu iš būdų tampa maistas, leidžiantis sukurti ilgalaikius prisiminimus apie aplankytą šalį. Geriausia tai, kad net ir planuojant įprastas poilsines keliones, jas galima paversti tikra gastronomine patirtimi, rašoma pranešime spaudai.
Minėtas kelionių organizatorius pateikia populiariausiose vasaros kryptyse esančių restoranų sąrašą, kuriame – nuo jaukių ir keliautojų pamiltų šeimos restoranėlių, iki garsiausių maisto kritikų įvertintų restoranų.
Portugalija – smaližių rojus
Yra daugybė priežasčių, dėl kurių verta aplankyti Portugaliją, o kulinarinis šalies paveldas – viena jų. Kone pagrindinis patiekalų ingredientų šioje šalyje yra menkė ir sardinės, kurių gausu Portugalijos pakrantėse. Be to, čia galima gerokai pigiau įsigyti ir paragauti įvairių šviežių jūros gėrybių, pavyzdžiui, midijų, krabų ar krevečių.
Taip pat labai populiarūs ir daugelyje tipiškų portugališkų receptų naudojami moliuskai. Tačiau portugalai itin garsėja kaip desertų mėgėjai, todėl čia keliaujant galima išragauti šimtus saldumynų: pyragaičių, putėsių, pudingų ir gardžių kiaušinių bei cukraus mišinių, kuriuos reikia valgyti šaukštu.
„Michelin“ žvaigždžių vertas skonis Algarvėje
Piečiausiame, laukiniais paplūdimiais garsėjančiame Portugalijos regione Algarvėje įsikūręs „Vila Joya“ restoranas pasižymi nepaprastai aukštais kulinariniais standartais. Apsilankiusiųjų šiame restorane laukia netikėti skonių deriniai ir šviežiais ingredientais skaninti patiekalai. Tiesa, jame svečiuojantis galima mėgautis ne tik nuostabiu maistu, bet ir vaizdu į sodus bei Atlanto vandenyną.
Šio restorano šefas austras Dieter Koschina yra pelnęs dvi maisto kritikų „Michelin“ žvaigždutes ir savo veiklą tęsia jau tris dešimtmečius, tad jo gaminamų patiekalų tobulumui nėra ribų.
Svečiuose pas geriausią Madeiros šefą
Jeigu vasaros atostogas planuojate Madeiroje, įsiminkite „William“ restorano pavadinimą – tai viena unikaliausių vietų saloje, iš kurios atsiveria panoraminiai vaizdai į įspūdingą Funšalio pakrantę.
„William“ yra „Reid‘s Palace“ viešbučio restoranas, pavadintas Reido rūmų įkūrėjo Williamo Reido vardu. Prieš kelerius metus restoranas pelnė „Michelin“ žvaigždutę, o iš Madeiros salos kilęs, dar vaikystėje gaminti pradėjęs ir nuo 16 metų kulinariją studijavęs restorano šefas Luis Pestana yra pirmasis ir vienintelis Madeiros kilmės šefas, turintis tokį įvertinimą. Po 20 metų jis tapo vyriausiuoju virėju prestižiniuose Reido rūmuose, o dabar savo talentu žavi šio restorano svečius.
Maistas graikams – susibūrimo ritualas
Šimtai rojaus salų, nusėtų vaizdingais kaimeliais, miškai ir kalnai žemyno gilumoje, didingas Atėnų metropolis ir įspūdingi architektūriniai griuvėsiai, kadaise buvę pažangiausios pasaulio civilizacijos centras.
Graikija – patraukli vieta tiems, kurie ieško ne tik šilumos, bet ir kultūrinių patirčių. Graikų virtuvei būdingas paprastumas, o valgymas yra šeimos ir draugų susitikimo ritualas, kuriuo reikia mėgautis. Jis prasideda užkandžiais, kuriuos gali sudaryti alyvuogės, dešrelės, ančiuviai, ikrai, krevetės arba gardžios žuvų ikrų salotos, vadinamos „taramosaláta“. Pirmasis patiekalas paprastai būna graikiškos salotos su feta, o antrasis gali būti mėsa arba žuvis su daržovėmis. Desertui galima rinktis švelnaus skonio graikiškus sūrius, kurie gaminami iš avių pieno, ar jogurtą.
Degustacija Kretoje prie DiCaprio staliuko
Vykstantiems atostogų į Kretą verta susiplanuoti vakarienę „Giorgos Plaka“ restorane, įsikūrusiame ant jūros uolų Elounda mieste, iš kurio atsiveria įspūdingas vaizdas į Spinalonga salą. Restoranas garsėja šviežia žuvimi bei jūros gėrybėmis ištisus metus.
Sakoma, jog pasimėgauti kokybišku maistu bei ką tik sugautomis jūros gėrybėmis čia atvyksta ryškiausios pasaulio muzikos ir kino žvaigždės, tokios kaip Lady Gaga ir Leonardo DiCaprio. Restorane galima paragauti tiek mėsos patiekalų ir jūros gėrybių, tiek tradicinės graikiškos virtuvės patiekalų: keptos avienos su daržovėmis, įdarytų pomidorų ar baklažanų su sūriu. Tiesa, jų pateikimas bus vertas „instagramiškiausio“ atostogų kadro titulo.
Ispanija – tai ne tik paelija
Ispanija ne ką mažiau turtinga kultūra, gastronomija ir pramogomis. Gotikinės, romaninės ir maurų architektūros derinys, nepakartojamas ispaniškas maistas ir saulėtas klimatas – tai tik kelios priežastys, dėl kurių ši šalis kas mėnesį pritraukia šimtus tūkstančių keliautojų.
Ispanijos gastronomija yra viena iš įvairiausių Europoje. Pavyzdžiui, atostogaujant Malagoje galite rasti platų žuvų ir jūros gėrybių pasirinkimą, čia tiesiog būtina paragauti „espetos de sardinas“ (liet. „sardinių iešmeliai“). Malaga garsėja ir šviežia sriuba – „porra antequerana“. Ji gaminama su pomidorais, žaliaisiais pipirais ir paprastai patiekiama su virtu kiaušiniu bei tunu. Nereikėtų pamiršti ir žymiosios Ispanijos paelijos, kurią rasite kiekviename regione.
Elegantiški pietūs Malagoje su žirgais
Viešint Malagoje nepraleiskite progos apsilankyti „La Taberna de Mike Palmer“ – tai išskirtinis restoranas, įsikūręs miesto pakraštyje veikiančiame jodinėjimo klube. Restorano šefas Miguel Palma siūlo išbandyti atnaujintą tradicinę virtuvę ir platų patiekalų pasirinkimą su kokybiškais šviežiais ingredientais bei puikiu vynu. Apsilankę restorane būtinai paragaukite žymiojo ispaniško bulvių omleto (isp. „tortilla de patatas“) su viskiu, ant grotelių keptų baklažanų su medumi ir soja, brandintos jautienos nugarinės ar aštuonkojo su kiaušinių trynių padažu. O visos vakarienės metu žavesį kurs aplink risnojantys žirgai, treniruojami geriausių pasaulio raitelių.
Savamokslio genijaus virtuvė Maljorkoje
Kone geriausiai lankytojų vertinamas restoranas balto smėlio paplūdimiais ir gamtos draustiniais garsėjančioje Maljorkos saloje vadinasi „Zaranda“. Dar 2005 m. restoranas atvėrė duris Madrido centre ir gavo pirmąją „Michelin“ žvaigždutę. Po penkerių metų jis buvo perkeltas į Maljorką, o dar po dešimties gavo antrąją „Michelin“ žvaigždę.
Šiuo metu restorane dirba keturiolikos profesionalų komanda, o pagrindinis šefas ir restorano įkūrėjas – savamokslis Fernando Perezu Arellano, karjeros viršūnę pasiekęs mokydamasis tik iš savo klaidų. Apsilankymas „Zarandoje“ gali tapti ryškiausiu jūsų atostogų prisiminimu, tik svarbu gerokai iš anksto rezervuoti staliuką.
Numylėta Italijos virtuvė
Italija – lyg visiems atvira knyga, kurios kiekvienas kampelis dosniai pasakoja savo istoriją per pastatus, paminklus, meną ir gastronomiją. Italijos geografija ir išskirtinis klimatas kviečia mėgautis saule, ežerais, kalvomis, paplūdimiais ir ugnikalniais. Italijoje yra ne tik išskirtinių turistinių vietų, bet ir rojų primenančių paplūdimių, esančių toli nuo miesto šurmulio.
Itališka virtuvė pasižymi šviežių daržovių, vaisių, mėsos, žuvies, ryžių, makaronų ir duonos gausa. Vieni iš tipiškiausių patiekalų, kuriuos dažnai valgome ir Lietuvoje, yra picos, makaronai ir rizotas. Itališkas maistas priskiriamas vadinamajai Viduržemio jūros regiono gastronomijai, kuri mėgdžiojama ir praktikuojama visame pasaulyje. Tradiciniai desertai – ledai, geriau žinomi kaip „gelato“ ir burnoje tirpstantis itališkas tiramisu – nepalieka abejingų.
Vakarienė su „skaniausiu“ vaizdu į dvi jūras
Jeigu vasaros atostogas nusprendėte praleisti Kalabrijoje, užsukite į „Due Mari“ restoraną, įsikūrusį pietiniame Italijos regione bei pasižyminčiame įspūdingu vaizdu į Jonijos ir Tirėnų jūras. Jame galėsite mėgautis ne tik skaniu maistu, bet ir įspūdingu saulėlydžiu vakarieniaujant.
Specialūs ir populiariausi restorano patiekalai yra makaronai su vištienos kepenėlėmis bei medaus rutuliukai („pignolata al miele“), bet jame gausu ir kitų šedevrų, tarp kurių yra ir patiekalų, tinkančių vegetarams, veganams ar netoleruojantiems gliuteno.
Laisvės įkvėpta ir „Michelin“ apdovanota Sicilijos pažiba
Keliaujant po Siciliją verta užsukti į „Signum“ – tai restoranas su vaizdu į jūrą bei Panarėjos ir Strombolio salas. Romantiškai apšviestas restoranas pavasario ir rudens laikotarpiu priima lankytojus sodo verandoje, kuri patiks vertinantiems privatumą ir laiką dviese. Restoranas paliks įspūdį net preciziškiausiems klientams, nes čia dėmesys skiriamas kiekvienai smulkmenai. Patiekalai restorano personalo vertinami ne tik kaip maistas, bet ir kaip nepamirštama įspūdžių akimirka.
Restorano šefė Martina Caruso 2019 metais „Michelin“ vadovo buvo pripažinta kaip viena geriausių aukštosios virtuvės šefių ir apdovanota žvaigžde. Pasak M.Caruso, maisto gaminimas jai – lyg laisvės išraiška, atsispindinti ir jos gaminamuose patiekaluose.
Maisto natūralumą vertinanti Juodkalnija
Bangų išraižyta Juodkalnijos pakrantė palieka neišdildomą įspūdį ir suteikia adrenalino ekstremalių vandens sportų mėgėjams. Smėlio paplūdimiai, salos, pusiasaliai, prabangios prieplaukos, įlankos, paplūdimių įvairovė, Bojanos upės santaka, Kotoro įlanka – visa tai Juodkalniją paverčia idealia vieta aktyvioms pažinimo atostogoms.
Juodkalniečiai savo virtuvėje mėgsta mėsą, o kuo toliau nuo kalnų, tuo daugiau jų lėkštėse rasite sūrio, taip pat daržovių ir vaisių. Daugelis buvusios Jugoslavijos patiekalų yra panašūs į kaimyninių šalių virtuvę. Juodkalniečiai turi ir populiariausią patiekalą – užkandį „meze“ – supjaustytą iš įvairios mėsos, sūrių, alyvuogių, kiaušinių ir agurkų.
Į svečius kalvose pas Kuzmanų šeimos protėvį
Trokštantiems pabėgti nuo miesto šurmulio ir patirti vietinių gyvenimą, atrandant gastronomijos stebuklus aukštose kalvose, puikiai tiks restoranas „Budva“. Kelionės į šią vietą metu galėsite grožėtis nuostabiu Budvos įlankos horizontu, pamatyti Kosmač tvirtovę bei Stanjevici vienuolyną.
Maisto mėgėjų šioje kelionėje laukia pietūs Kuzmanų šeimos ūkyje, kurio šeimininkas yra garsiosios Kuzmanų šeimos, šimtmečius gyvenusios šioje vietovėje, protėvis – Rajko. Pietūs jums bus gaminami iš ekologiškų šviežių daržovių ir vaisių, kuriuos sezono metu galėsite patys nusiskinti netoliese žydinčiame sode.
Autentiškas Turkijos skonis
Antalija – Turkijos provincija su daugybe lankomų vietų, uolėtais paplūdimiais su krištolo skaidrumo vandeniu ir gyvybingais miestais, kuriuos jau atrado daugybė keliautojų iš viso pasaulio, o tuo pačiu ir Lietuvos. Tačiau Antalija taip pat pasižymi istoriniu bei gastronominiu paveldu – Turkijos virtuvė sukurta remiantis nepaprasta produktų ir net maisto patiekimo vietų būdų įvairove. Alyvuogių aliejus ir jūros gėrybės – turkų virtuvės žvaigždės. Daugelyje turkiškų patiekalų naudojami baklažanai, pomidorai, alyvuogės, kmynai ir daug šviežių kvapiųjų žolelių.
Ilsintis Antalijoje nepraleiskite galimybės apsilankyti nedideliame šeimos restoranėlyje „Grand Friends & Steak Restaurant“. Keliautojų puikiai vertinama vieta patiks norintiems jaukios atmosferos bei pasiilgusiems šviežių jūros gėrybių. Restorane yra galimybė paragauti kalmarų, omarų, aštuonkojų, įvairių žuvų bei jūros dumblių, o nemėgstantys jūros gėrybių gali pasirinkti mėsos patiekalus. Restoranas įsikūręs netoli Antalijos senamiesčio, tad patyrinėjus miestą ir pasivaikščiojus aplink senamiestį, čia galima užsukti jaukiai vakarienei.