Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gyvenimo kelionių sąrašas: 15 gražiausių pasaulio valstybių

Senų ir naujų metų sandūra – geriausias laikas ne tik apgalvoti tai, ką jau nuveikei, bet ir planuoti naujus iššūkius, taip pat – naujas keliones.
Gražiausios pasaulio valstybės
Gražiausios pasaulio valstybės / Travel On Spot koliažas

Objektyviai išmatuoti grožį vietų, į kurias vertėtų nuvažiuoti, gali būti iš tiesų nelengvas uždavinys, tačiau viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai pabandė tai padaryti. Jie peržvelgė daugiau nei dešimt įvairiausių valstybių grožio reitingų ir iš visų jų surinkome rezultatus. Išvedėme vidurkį, o dažniausiai gražiausiųjų sąrašuose pasikartojančias valstybes pakėlėme dar aukščiau. Ir štai prieš jūsų akis objektyvus gražiausių pasaulio valstybių sąrašas. Aplankykite jas ir būsite nugriebę grietinėlę nuo pasaulio kelionių pyrago.

15. Indija (vieta reitinguose – 7.1)

wikipedia.com/Munaro arbatos laukai
wikipedia.com/Indija, Munaro arbatos laukai

Indija – didelė ir pasaulio stebuklų kupina valstybė. Gal gamtą čia užgožia gyventojų, mašinų ir šiukšlių gausa, bet per netvarkos skraistę čia vis dar galima išvysti užburiantį šalies grožį. Aukščiausi pasaulio kalnai Himalajai maitina šventąją Gangos upę, kuri didelei daliai Indijos suteikia gyvybę. Čia rezervatuose saugomas nykstantis Azijos pasididžiavimas – tigrai. Čia veši žaliosios arbatos plantacijos ir turistus vilioja Indijos vandenyno pakrantė. Spalvos, garsai, kvapai – viskas Indijoje kitaip nei bet kur kitur pasaulyje.

14. Australija (vieta reitinguose – 7.0)

123rf.com nuotr./Pertas – vienas sveikiausių miestų pasaulyje
123rf.com nuotr./Australijos miestas Pertas – vienas sveikiausių miestų pasaulyje

Šis nedidukas žemynas patenka ir į 2016 m. verčiausių aplankyti vietų sąrašą. Ne tik todėl, kad milžinišką, sausą salą juosia uolėtos pakrantės, žaliuojantys miškai, modernūs miestai ir ilgiausi pasaulio koraliniai rifai. Ne tik todėl, kad šalia Australijos įsitaisiusi unikali Tasmanijos sala, bet ir todėl, kad tai vienas atokiausių (žiūrint iš daugelio žemės kampelių) ir įdomiausių pasaulio žemynų.

13. Graikija (vieta reitinguose – 6.5)

123rf.com nuotr./Santorinas, Graikija
123rf.com nuotr./Santorinas, Graikija

Unikalios Graikijos salos tarsi perlai išsimėtę Viduržemio jūroje jau nuo senų senovės traukia poilsiautojus ir pirmuosius Europos turistus. Korfu, Kreta, Santorinas, Rodas, Kosas, Mikonas ir daugelis kitų salų užburia žydro vandens įlankėlėmis, baltais nameliais stačių krantų šlaituose ir ramiu gyvenimo būdu. Čia nuolat šviečia saulė. Nepamirštame ir Atėnų, kuriuose gimė šiuolaikinė Europos civilizacija. Žemyninėje Graikijos dalyje teka požeminės upės, uolose pastatyti įspūdingi vienuolynai ir bažnyčios, o žiemą galima nusileisti slidėmis snieguotais kalnais.

12. Indonezija (vieta reitinguose – 6.1)

Shutterstock.com/Ubudo miestas
Shutterstock.com/Balis, Ubudo miestas

Indonezija turistams daugiausia girdėta kaip keliautojų mekos – Balio salos – kraštas. Šioje mažoje salelėje užtenka ir Indonezijos gamtos grožio, ir puikių paplūdimių, ir spalvotos šalies kultūros, tad daugelis keliautojų ir poilsiautojų čia nori atsidurti pirmiausia. Tačiau, be Balio salos, Indonezijoje yra dar 17 tūkst. salų. O jose – ir paplūdimių, ir atskirų bendruomenių, ir neįžengiamų džiunglių, ir įvairios gyvūnijos tiek, kad per vieną kelionę tikrai nesugebėsite visko suvirškinti. Tad pradžiai puikiausiai tiks ir Balis.

11. Tanzanija (vieta reitinguose – 6.0)

123rf.com nuotr./Zebrų banda Tanzanijoje
123rf.com nuotr./Zebrų banda Tanzanijoje

Tanzanija simbolizuoja visos Rytų Afrikos gamtos grožį. Didelėje šalies teritorijoje gyvena daug didžiausių Afrikos žinduolių – nuo liūtų iki dramblių. Tanzanijos krantus skalauja ne tik Indijos vandenynas, bet ir didžiausias Afrikoje Viktorijos ežeras, o šalia tyvuliuoja ir giliausias Tanganikos ežeras. Džiungles keičia savanos, jas – kalnai ir ugnikalniai. Viso kraštovaizdžio kulminacija – Kilimandžaras, aukščiausias Afrikos kalnas. Tropinėje Tanzanijos pakrantėje įsitaisiusi žymioji Zanzibaro sala, kur jūrų gėrybės, prieskoniai ir arabiškas gyvenimo būdas svaigina atvykėlių galvas.

10. Šveicarija (vieta reitinguose – 5.6)

Vida Press nuotr./Vienas žaviausių Šveicarijos miestelių – Vengenas
Vida Press nuotr./Vienas žaviausių Šveicarijos miestelių – Vengenas

Šveicarija – sustyguotas, tiksliai veikiantis Europos laikrodis. Tai viena brangiausių šalių pasaulyje, bet ir gyvenimo kokybė čia yra viena geriausių. Ir ne tik dėl to, kad šveicarai gali sau daug ką leisti, turi puikias socialines garantijas ir jaučiasi saugūs, bet dar ir dėl nuostabios gamtos. Įsikūrusi Alpių kalnuose ši šalis garsėja idiliškais kraštovaizdžiais ir žiemos slidinėjimo kurortais. Gražūs ir jaukūs kalnų miesteliai traukia tūkstančius turistų iš įvairių pasaulio šalių.

9. Brazilija (vieta reitinguose – 4.6)

123rf.com nuotr./Rio de Žaneiras iš viršaus
123rf.com nuotr./Rio de Žaneiras iš viršaus

Tai viena iš kelių pasaulio valstybių, pasižyminčių didžiausia biologine įvairove. Amazonės džiunglės, kuriose knibžda daugybė planetos gyvybės, jau yra puikus akstinas apsilankyti didžiausioje Pietų Amerikos valstybėje. Prie to pridėkime puikius paplūdimius, audringus karnavalus ir seksualius bei gražius šalies žmones. Vasarą čia vyko Olimpinės žaidynės, tad čia renkasi žmonės iš viso pasaulio. Kas gali būti gražiau?

8. Kinija (vieta reitinguose – 4.5)

123rf.com nuotr./Kinija, Guilinas, kuriame taip pat buvo filmuojamas kino filmas „Žvaigždžių karai“
123rf.com nuotr./Kinija, Guilinas, kuriame taip pat buvo filmuojamas kino filmas „Žvaigždžių karai“

Pastaraisiais metais Kinija pasaulyje garsėja kaip pramonės ir ekonomikos milžinė, didžiulių miestų ir infrastruktūros projektų vystytoja, užteršto oro ir nešvarių vandens telkinių pirmūnė. Tačiau tai vis tiek labai didelė šalis, kurioje telpa ir dykumos, ir aukšti kalnai, sniegynai ir tropikai. Gamtos, metų laikų ir regionų įvairovė čia milžiniška. Žmonių ir civilizacijos palikimas Kinijoje taip pat neaprėpiamas, tad belieka nerti ten stačia galva. Ir aplinkosaugai pastaraisiais metais šalis pradėjo skirti kur kas daugiau dėmesio nei anksčiau.

7. Japonija (vieta reitinguose – 4.4)

123rf.com nuotr./Naroje žydi sakuros
123rf.com nuotr./Japonijoje, Naroje žydi sakuros

Netolima Kinijos kaimynė – tarsi kitas tolimo Azijos regiono polius, kuriame, be viso pasakiško sakurų žydėjimo, metų laikų kaitos ir nuostabios gamtos, dar prisideda futuristinės civilizacijos grožis. Kiekvienam turistui, atvykusiam iš toliau, Japonija iš pradžių sukelia lengvesnį ar stipresnį šoką savo kitoniškumu, garsų, vaizdų ir tradicijų įvairove, miestų kultūra ir maisto pasirinkimu. Tai tiesiausias kelias apsilankyti gražioje ateityje.

6. Italija (vieta reitinguose – 4.3)

123rf.com nuotr./Apulija
123rf.com nuotr./Apulija

Žavus ilgaaulis batas, įsitaisęs Europos pietuose, užburia gamta, maistu, jūros pakrantėmis, žmonių sukurtais senoviniais miestais, istoriniu palikimu, unikaliomis salomis. Šiaurinė šalies dalis graži kaip Šveicarija, o pietinė jau primena Graikiją, Ispaniją ar net Afrikos pakrantes. Čia ilgus amžius buvo Vakarų civilizacijos centras, čia vedė visi keliai iš Azijos, Afrikos ir kitų žemynų. Todėl Italijos grožis netelpa tik gamtos rėmuose, akys čia raibsta nuo kultūrinio palikimo ir architektūros paminklų.

5. Kanada (vieta reitinguose – 4.1)

Vida Press nuotr./Princo Alberto (Prince Albert) nacionalinis parkas
Vida Press nuotr./Princo Alberto (Prince Albert) nacionalinis parkas

Penktoje vietoje atsidūrusi Kanada pirmiausia pribloškia atvykėlius savo gamtos grožiu. Antroje pagal plotą didžiausioje pasaulio valstybėje telpa visas Šiaurės pusrutulio žemių grožis. Čia ežerai ir kalnai įsitaisę tarp bekraščių miškų. Šiame karštame ir šiukšlėmis vis labiau besipildančiame pasaulyje Kanada tampa tikra atgaivos oaze. Be to, pietinėje šalies dalyje įsikūrę jaukūs ir puikiai patogiam gyvenimui pritaikyti miestai – Vankuveris, Torontas ir kiti.

4. JAV (vieta reitinguose – 4.0)

123rf.com nuotr./Las Vegasas
123rf.com nuotr./Las Vegasas

JAV nurungia Kanadą tik dėl dar didesnės gamtos įvairovės. Aliaska atspindi tai, ką turi ir Kanada, o kiek visko yra dar pačiose Jungtinėse Valstijose. Bekraštės dykumos, Didysis kanjonas, auksinė Kalifornijos pakrantė, žaliuojanti Florida, žymusis Jeloustouno nacionalinis parkas – net jei turėjote stereotipinį įsivaizdavimą apie JAV kaip apie vartotojišką, dangoraižiais nusagstytą šalį, reikia pripažinti, kad tai viena įvairiausių ir įdomiausių valstybių keliautojams. Be to, JAV aplinkosaugos ir nacionalinių parkų tarnybos jau 100 metų rūpinasi, kad atvykėliai pajustų visus gamtos teikiamus malonumus. Jei ir tai jūsų neįtikino – keliaukite į Havajus.

3. PAR (vieta reitinguose – 3.3)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aitvarų festivalis Pietų Afrikos Respublikoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aitvarų festivalis Pietų Afrikos Respublikoje

Internete Pietų Afrikos Respublika (PAR) yra labiausiai keliautojų minima šalis. Ji prikausto lankytojus savo gamtos įvairove, egzotiškais miestais, maistu, muzika ir rasių bei kultūrų samplaika. Daugelį amžių buvusi geografinių atradimų ir prekybos kelių smaigalyje ši šalis sutelkė tiek daug įvairių žmonių ir kultūrinio paveldo, kad šio palikimo neužgožia net ir nuolat pasitaikantys pilietiniai nesutarimai. Čia susijungia Indijos ir Atlanto vandenynai, čia iškilo PAR, visos Afrikos ir pasaulio taikos lyderis Nelsonas Mandela, čia, kaip ir Tanzanijoje, savanose laisvi laksto didžiausi žemės laukiniai gyvūnai, tik turistai turi daug geresnes galimybes keliauti, atrasti ir jaustis saugūs.

2. Prancūzija (vieta reitinguose – 2.2)

Skrendu.lt nuotr./Paryžius ir Eliziejaus laukai
Skrendu.lt nuotr./Paryžius ir Eliziejaus laukai

Prancūzai moka save pateikti. Jie net geležinį niūrų Eifelio bokštą sugebėjo paversti žinomiausiu pasaulio turistiniu, romantikos, grožio, estetikos ir meilės simboliu. Ir be Eifelio bokšto šioje šalyje tikrai yra ką reklamuoti: Paryžiaus architektūra ir kultūrinis paveldas, kerinčios Alpės, Atlanto vandenyno ir Viduržemio jūros pakrantės, maisto, filosofijos, demokratijos ir estetikos kultūra... Vardyti galima nesustojant. Gal dėl to tai viena daugiausia turistų pasaulyje sulaukiančių šalių.

1. Naujoji Zelandija (vieta reitinguose – 1.75)

123rf.com /Tokio dangaus, kokį išvysite Tekapo ežero apylinkėse, nepamatysite niekur kitur pasaulyje
123rf.com /Tokio dangaus, kokį išvysite Tekapo ežero apylinkėse, Naujojoje Zelandijoje, nepamatysite niekur kitur pasaulyje

Reikia pripažinti, kad grožio sąvoką mūsų sąmonėje labai stipriai formuoja žiniasklaida ir kino industrija. Naujoji Zelandija yra labai graži šalis, turinti daugybę skirtingų kraštovaizdžių. Žmonės čia pasižymi ramiu ir laimingu gyvenimo būdu, pragyvenimo lygis aukštas, todėl tai tikrai gali atrodyti kaip vienas Rojaus kampelių.

Vis dėlto visos pirmos dešimt gražiausių valstybių galėtų varžytis su Naująja Zelandija gamtos grožiu ir įvairove. Tiesiog ši atoki šalis visu gražumu nušvito kino ekranuose, populiariausiuose filmuose ir taip pritraukė dar didesnę gerbėjų auditoriją.

Nereikia pamiršti, kad ji yra atokiau už atokiąją Australiją, o žmones visais laikais viliojo ir žavėjo sunkiai pasiekiami kraštai.

Informaciją parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Daugiau apie keliones sužinokite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas