Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Gyventi su COVID“ nusprendusios šalies strategija kelia nerimą – atvejų skaičius šovė į viršų

Singapūras – sala-valstybė – yra pasirinkusi įgyvendinti pagal strategiją „gyvenimas su COVID“ ir palengva laisvino pandemijai suvaldyti skirtus apribojimus. Tačiau naujų atvejų skaičius šovė aukštyn, ir gyventojai jau ima nerimauti, ar tikrai pasirinkta teisinga politika, rašo AP. Ir valdžiai teko grąžinti kai kuriuos apribojimus.
Singapūras
Singapūras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Koronaviruso pandemijos metu singapūrietė Joys Tan laikėsi taisyklių, kurios padėjo miestui-valstybei išlaikyti nedidelį atvejų skaičių: laikėsi atstumo nuo kitų, dėvėjo kaukę, pasiskiepijo.

Niekas jos šeimoje nepasigavo viruso, ir ji rami rugsėjo mėnesį pietavo pas krikšto mamą. Nors infekcijos atvejų skaičius kilo (ką lėmė delta atmaina), valdžia ir toliau laikėsi strategijos „gyventi su COVID“ ir palengva laisvino suvaržymus.

Po dviejų dienų Tan sužinojo, kad krikštamotei diagnozuotas koronavirusas, tad ji pati dėl visa ko izoliavosi. Palikusi vyrą ir dviejų metukų sūnų, 35-erių grafikos dizainerė savaitę leido viešbučio kambaryje ir – kaip ir daug singapūriečių – svarstė: ar gyvenimas su COVID-19 reiškia gyvenimą su nuolatiniu nerimu apie galimą užsikrėtimą?

„Aš visą laiką jaudinausi, be galo jaudinausi dėl to, kad nežinau, kokias ilgalaikes pasekmes mano kūnui turės koronavirusas. O kai turi mažą vaiką, tai visada sukasi tavo galvoje, – kalbėjo ji. – Mėginu priimti endeminį požiūrį, kurio link juda valdžia, bet tai labai sunku.“

Beveik metus naujų atvejų skaičius kasdien tebūdavo vienženklis ar dviženklis. Tačiau pastarąjį mėnesį atvejų skaičius šovė į viršų – trečiadienį pasiekti rekordiniai 2,268.

Nors rekordiniai skaičiai neramina, už jų slypi daugiau faktų, kurie visgi rodo, kad valdžios planas galėtų ir suveikti.

Pastarąjį mėnesį atvejų skaičius šovė į viršų – trečiadienį pasiekti rekordiniai 2,268.

Singapūre visiškai paskiepyta 82 proc. vyresnių nei 12 metų žmonių. Dėl to net ir augant atvejų skaičiui ligoninės nėra perpildytos, o 98 proc. naujų atvejų yra arba besimptomiai, arba užsikrėtusiems pasireiškia tik lengvi ligos požymiai.

Tik 0,2 proc. infekuotojų prireikė guldyti į intensyvios terapijos skyrių, mirė 0,1 proc. – daugiau nei 65 proc. jų buvo arba nevakcinuoti, arba paskiepyti tik iš dalies. Antradienį mirė penki žmonės, visi jie buvo senoliai su šalutinėmis ligomis. Du buvo visiškai paskiepyti, vienas – dalinai, du – neskiepyti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Singapūro policija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Singapūro policija

Ir nors singapūriečiams kasdienis naujų atvejų skaičius atrodo aukštas, lyginant su kitomis valstybėmis, jis vis tiek labai mažas.

Pavyzdžiui, Malaizijoje nuo pandemijos pradžios 1 milijonui gyventojų teko 791 mirtis nuo koronaviruso. Singapūre – tik 14.

Po vienos sėkmingiausių skiepijimo kampanijų pasaulyje ir po to, kai pandemija buvo valdoma griežtomis taisyklėmis ir agresyvia testavimo bei kontaktų nustatymo politika, rugpjūtį Singapūras pradėjo judėti link, kaip valdžia apibūdino, „atsparios COVID-19 šalies“ koncepcijos.

Ir nors singapūriečiams kasdienis naujų atvejų skaičius atrodo aukštas, lyginant su kitomis valstybėmis, jis vis tiek labai mažas.

Turtinga 5,5 mln. gyventojų turinti pietų Azijos valstybė pripažino, kad atvejų skaičių numušti iki nulio yra neįmanoma, ir nusprendė palaipsniui laisvinti apribojimus. „Ilguoju laikotarpiu tai tikrai taps norma, – AP sakė Tikki Pangas, infekcinių ligų profesorius ir buvęs Pasaulio sveikatos organizacijos tyrėjas. – Manau, kad dauguma šalių priims faktą, jog virusas niekur nedings, jis taps endeminiu, ir mums tiesiog reikės išmokti gyventi su juo kaip su gripu.“

Teigta, kad Singapūro testavimo politika yra ganėtinai aktyvi, kad šalyje būtų greitai aptinkami užkrato protrūkiai. Skiepijimo mastai – gana dideli, kad susirgusių hospitalizacija nebūtų didelė. O sveikatos apsaugos sistema – gana stipri, kad susitvarkytų ir su išaugusių pacientų skaičiumi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kruizas Singapūre
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kruizas Singapūre

Tačiau ko pareigūnai neįvertino – kad delta atmaina plinta žymiai sparčiau. Ir nors buvo laiku aptikti protrūkiai karaoke baruose ir jūros maisto turguje, delta plitimo visai sustabdyti nebuvo įmanoma, tikina T.Pangas.

„Jie ėmėsi ryžtingų veiksmų, kuriam laikui nukėlė delta atmainos plitimą, bet ji jau buvo čia“, – AP sakė mokslininkas.

Prabėgus mėnesiui po plano paskelbimo, sveikatos apsaugos ministras Ong Ye Kungas mėgino nuraminti singapūriečius. Jis sakė, kad naujos bangos buvo tikėtasi. Be to, ji yra kaip „įšventinimas“ – su tuo turės susidurti visos šalys, pasirinkusios gyventi su koronavirusu.

Tačiau ko pareigūnai neįvertino – kad delta atmaina plinta žymiai sparčiau.

Singapūro Nacionalinio infekcinių ligų centro direktorė Leo Yee Sin AP sakė, kad naujų atvejų šuolis sustiprina įrodymus, jog delta atmaina gali apeiti sukurtą atsparumą koronavirusui – ir kad dėl to būtina rizikos grupėje esantiems žmonėms gauti papildomą skiepo dozę.

Ji taip pat pabrėžė, kad pasiskiepiję žmonės jaučia švelnesnius simptomus. Be to. besimptomiai žmonės savo kvėpavimo trakte turi tokį pat kiekį viruso ir gali jį lengvai platinti.

„Štai kodėl išlieka svarbios saugumo priemonės, – aiškino L.Y.Sin. – Jeigu pajuntami net ir silpni simptomai, reikia kreiptis į medikus ir nedelsiant testuotis.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vidurdienis Singapūre
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vidurdienis Singapūre

Sveikatos apsaugos ministerija prognozuoja, kad savaitės pabaigoje bus pasiekta ir 3,2 tūkst. naujų atvejų per dieną. Ekspertai įspėja, kad skaičius gali augti dar dvigubai prieš pradėdamas mažėti.

Praėjusią savaitę valdžia visgi priėmė sprendimą sugriežtinti kai kurias priemones, reaguodama į užkrato plitimą. Pavyzdžiui, sumažino skaičių, kiek žmonių gali pietauti restoranuose, kiek jų gali būti susibūrimuose. Pareigūnai teigė, kad skaičius žmonių, kuriems reikia deguonies ar intensyvios terapijos priežiūros, buvo prognozių ribose, tačiau net ir silpnus simptomus jaučiantys žmonės kreipiasi į medikus, tad sveikatos priežiūros sistema jaučia apkrovas.

Premjero žmona Ho Ching gyventojus feisbuke ragino turėti kantrybės ir priminė, kad nauji sugriežtinimai net neprimena praėjusių metų karantino.

„Turint skiepus, koronavirusas nėra toks pavojingas, – rašė ji. – Tie, kurie yra paskiepyti, gali kurį laiką pabūti kantrūs ir užjausti tuos, kurie dar nepasiskiepiję.“

Praėjusią savaitę valdžia visgi priėmė sprendimą sugriežtinti kai kurias priemones, reaguodama į užkrato plitimą.

Straipsnio pradžioje minėta Joys Tan sakė, kad sistema junta spaudimą. Tą ji pamatė iš savo pačios patirties, kai ieškojo medikų patarimų, kai krikštamotei buvo diagnozuotas koronavirusas.

„Taip ilgai truko, kol patekau į karantino vietą, – nors valdžia ir sąžiningai stengiasi“, – sakė ji.

Moteris visgi sakė esanti labai dėkinga, kad Singapūras turi sistemas, kam skambinti ieškant pagalbos. Nors tai ir užtrunka.

Singapūro patirtis galėtų būti „perspėjimo žinute“ kitoms valdžioms, kurios siekia sukurti balansą tarp saugumo ir normalaus gyvenimo, teigė Ooi Peng Lim Stevenas, Nacionalinio infekcinių ligų centro konsultantas.

„Valstybėms mėginant atverti savo ekonomikas ir sustabdyti gniaužiančius karantinus, atsargus atsivėrimas su tam tikrais tarpais numatytomis padidinto budrumo fazėmis pasirodė perspektyvus sprendimas“, – sakė epidemiologas.

„COVID-19 kontrolės receptas bet kurioje šalyje – sėkmingai derinti vakcinaciją, testavimą ir kontaktų atsekimą su visuomenės higienos priemonėmis ir saugaus atstumo laikymusi, kad tai virstų efektyviai veikiančia sistema“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas