Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į Austrijos kalnus – su visa šeima: lietuvis tėtis, paaiškino kodėl verta leistis į tokią kelionę

Slidinėti mėgstantys lietuviai jau nekantriai planuoja žiemos atostogas kalnuose. Kelionių organizatoriai pastebi, kad vis daugiau slidinėjimo entuziastų į Austrijos Alpes vyksta su vaikais, kur įsikūrę žiemos kurortai siūlo ne tik visiems šeimos nariams pritaikytą infrastruktūrą, bet ir gausią pažintinę programą.
Į Austrijos kalnus verta keliauti su visa šeima
Į Austrijos kalnus verta keliauti su visa šeima / Shutterstock ir asmeninio archyvo nuotr. / „15min“ fotomontažas

„Lietuvių itin vertinami Zalcburgo, Tirolio, Karintijos slidinėjimo kurortai siūlo visos šeimos poreikiams pritaikytas paslaugas, tad juos mielai renkasi su vaikais atostogauti vykstantys keliautojai. O atostogų Austrijoje metu lengva derinti slidinėjimą kalnuose su turistine veikla – iš šalies kalnų miestelių galima lengvai pasiekti tiek kitus Austrijos miestus, tiek ir kaimynines šalis – Italiją, Slovėniją. Taip vienos kelionės metu sukuriama dar daugiau prisiminimų“, – pranešime spaudai sako Sigita Vaitelė, „Tez Tour“ produkto vadovė.

Shutterstock nuotr. / Slidinėjimas Austrijoje
Shutterstock nuotr. / Slidinėjimas Austrijoje

Vaikai išmoksta slidinėti greičiau

Praėjusią žiemą su sūnumi Vincu į Austrijos Mairhofeno kalnų kurortą slidinėti vykęs Vitalijus Griniukas pastebi, kad vaikai mokosi žymiai greičiau nei suaugusieji.

„Praėjusiais metais į Austrijos kalnus vykome kartu su sūnumi, jam tuo metu buvo šešeri. Vos tris pusdienius jis pasimokė slidinėti su vietiniu instruktoriumi, itin greitai perprato slidžių valdymo ypatumus. Jau po pirmos pamokos mes slidinėjome kartu“, – prisimena V.Griniukas.

O po trijų dienų šešiametis taip gerai jautėsi ant slidžių, kad jo tėtis vos spėdavo kartu.

„Pamokos išties naudingos, patys tėvai taip kokybiškai ir greitai tikrai neišmokytų savo vaiko slidinėti. Tokių pamokų dėka galima drąsiau ir ramiau toliau slidinėti kartu. Mėlynos trasos jau nebuvo iššūkis, jose sūnus puikiai jautėsi, nenorėdavo baigti slidinėti ir eiti į viešbutį“, – šypsosi kalnų entuziastas.

Po slidinėjimo šeima rasdavo laiko ir papramogauti – mielai leido laiką viešbučio SPA zonoje bei šildomuose baseinuose.

„Šiemet teks atostogas kartoti, jau ir raudonos trasos šįkart bus Vincui įveikiamos, – kalba Vitalijus ir drąsina šeimas su vaikais nesibaiminti ir leistis į slidinėjimo atostogas visiems kartu. – Tiek slidinėjimo trasos, tiek viešbučiai pritaikyti šeimų poreikiams, tad pramogų netrūksta ir mažiesiems.“

Asmeninio archyvo nuotr. / Vitalijus Griniukas su sūnumi Vincu slidinėja Austrijoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Vitalijus Griniukas su sūnumi Vincu slidinėja Austrijoje

Septynios idėjos trumpam poilsiui nuo kalnų

S.Vaitelė antrina, kad atvykus slidinėti į kalnus, nereikėtų pamiršti numatyti ir poilsio pertraukėlių. Po dienos, praleistos trasose, reikia atpalaiduoti raumenis, taip pat verta bent vieną dieną praleisti be slidinėjimo, aplankyti kaimynines vietoves.

Kelionių ekspertai pateikia rekomenduojamų veiklų sąrašą, ką galima nuveikti leidžiant žiemos atostogas Austrijos Alpėse.

1. Pailsėti gydomosiose versmėse. Po slidinėjimo dienos niekas taip gerai neatpalaiduoja, kaip SPA malonumai. Austrija garsėja terminėmis gydyklomis, o karštosios gydomosios versmės Bad Gasteine ir Zalcburge netgi yra pripažintos geriausiomis Centrinėje Europoje.

123rf.com nuotr. / Zalcburgas žiemą
123rf.com nuotr. / Zalcburgas žiemą

Pasinerti į šiltą, mineralais prisotintą vandenį snieguotų kalnų apsuptyje – puikus būdas atpalaiduoti pavargusius po fizinio krūvio raumenis.

2. Susipažinti su Svarovskio kristalų pasauliu. Nuo 1895 m., kai Austrijoje buvo pradėti kurti stiklo kristalai, gavę jų kūrėjo Svarovskio vardą, praėjo daugiau nei 130 metų, pasikeitė jau penkta įmonę valdanti šeimos karta.

Čia eksponuojami mažiausias ir didžiausias kristalai, įtraukti į Guinnesso rekordų knygą.

Netoli Insbruko esančiame Vatenso miestelyje įsikūrusiame Svarovskio kristalų muziejuje galima susipažinti su jų istorija, čia eksponuojami mažiausias ir didžiausias kristalai, įtraukti į Guinnesso rekordų knygą. Milžiniškos krištolo instaliacijos, meno eksponatai ir žavus sodas – tai suteiks magišką poilsį nuo snieguotų viršūnių visai šeimai.

3. Pasigrožėti Venecijos kanalais. Apsistojusiems kalnų kurortuose netoli pietinės Austrijos sienos, itališkoji Venecija yra ranka pasiekiama. Vos kelios valandos kelio skiria nuo ikoniškų vandens kanalų, istorinės architektūros ir visame pasaulyje garsaus miesto atmosferos.

Shutterstock nuotr. / Venecija
Shutterstock nuotr. / Venecija

Venecijoje rekomenduojama aplankyti Šventojo Morkaus baziliką ir Dožų rūmus, paplaukioti gondolomis Didžiuoju kanalu ir susipažinti su unikaliais miesto vandens keliais. Taip pat nepraleiskite progos pasivaikščioti siauromis gatvelėmis ir įsiamžinti prie legendinio Rialto tilto.

4. Stebėti laukinius gyvūnus. Kalnuotas Aukštojo Tauerno nacionalinio parko kraštovaizdis idealiai tinka stebėti kalnų gyvūnus jų natūralioje aplinkoje. Nacionalinio parko prižiūrėtojai siūlo pasivaikščiojimus su gidu į kalnus, kur lankytojai gali pamaitinti gyvūnus arba tiesiog stebėti juos iš toli, naudodami galingus žiūronus.

5. Apsilankyti Austrijos miestuose Zalcburge, Insbruke. Įdomias pažintines veiklas siūlo ir šalia kalnų įsikūrę Austrijos miestai. Garsaus austrų kompozitoriaus W.A.Mozarto gimtinė Zalcburgas alsuoja istorija, muzika ir klasikine baroko architektūra. O nuvykus vos 40 km nuo šio miesto, galima apsilankyti didžiausiame pasaulyje ledo urve Eisriesenwelt, kuris tęsiasi daugiau nei 42 kilometrus. Jis skaičiuoja beveik 100 mln. metų istoriją.

O Insbruke, dažnai vadinamame „Alpių sostine“, kalnų vaizdai darniai įsilieja į gotikos ir renesanso stiliaus architektūrą. Visi gyvūnų mylėtojai čia turėtų apsilankyti Alpių zoologijos sode, o mėgstantieji aukštį – netoliese esantį 406 m ilgio kabantį pėsčiųjų tiltą „Highline179“, nuo kurio atsiveria Roitės slėnio ir Tirolio Alpių panorama.

Galima apsilankyti didžiausiame pasaulyje ledo urve.

6. Pasivaikščioti Slovėnijos sostinės gatvėmis. Dar vienas lengvai iš Austrijos pasiekiamas miestas – žavinga Slovėnijos sostinė Liubliana. Joje netrūksta vaizdingų upės pakrantėje įsikūrusių kavinių, užsukti verta į viduramžių pilį ar apsilankyti šurmuliuojančiame miesto turguje. Turiningas pusdienis kitoje šalyje ir poilsis nuo slidinėjimo trasų čia garantuoti.

123RF.com nuotr. / Liubliana, Slovėnija
123RF.com nuotr. / Liubliana, Slovėnija

7. Išbandyti kitas aktyvias pramogas. Kalnų miesteliuose taip pat gausu įvairių aktyvių pramogų. Visai šeimai patiks čiuožinėti pačiūžomis kalnų papėdėje ar pasivažinėti arklio traukiamomis rogėmis. Taip pat galima nuo kalnų nusileisti rogutėmis ar išmokti jodinėti. O norinčių išskirtinių pramogų laukia haskių kinkiniai.

Rekomenduoja nelaukti paskutinės minutės

Austrijos viešbučiai skaičiuoja, kad turistų skaičius šalies kalnų kurortuose pastaruosius metus vis ūgteli, o praėjęs žiemos sezonas jau priartėjo prie rekordinių 2018–2019 m. Sparčiai pildantis apgyvendinimo įstaigoms, S.Vaitelė ragina nelaukti ir lietuvius.

123rf.com nuotr. / Austrija
123rf.com nuotr. / Austrija

„Kalnų kurortai gali pasiūlyti tik ribotą apgyvendinimo vietų skaičių, todėl planuojant slidinėjimo kelionę, laukti neverta. Nepamirškime, kad vasarį Austrijos Alpėse vyks pasaulio slidinėjimo čempionatas, kuris taip pat sutrauks mases slidinėjimo entuziastų“, – kalba S.Vaitelė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas