Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į Maljorką Ernestas žvelgė skeptiškai: viskas pasikeitė, kai čia jis atrado ypatingą miestą

Keliautojai vis labiau atranda lėtąjį keliavimą – kai nebandoma išvysti visas lankytinas vietas, kuriose tarsi būtina pasižymėti visiems turistams.
Ernesto įspūdžiai iš Soljerio
Ernesto įspūdžiai iš Soljerio / Asmeninio archyvo nuotr.

Ernestas Ziutelis, IT įmonės „Devbridge“ (priklausančios „Cognizant“ kompanijai), talentų pritraukimo partneris, išvykęs darbostogų į Soljerio miestą Ispanijoje, teigia, kad toks keliavimo būdas suteikia pilnavertį jausmą ir leidžia labiau pažinti bei pajausti lankomą vietovę.

Keliavimas be streso

E.Ziutelis, kuris yra aplankęs daugybę šalių, įvardija, kad kai tik ėmė daugiau keliauti, pirmaisiais kartais jausdavo stresą, jog reikia viską pamatyti, visur nueiti, visko paragauti. Dėl to keldavosi anksti, iš pat ryto, ir visą laiką lėkdavo, dėliodavosi varneles ties pamatytų lankomų objektų sąrašu ir grįždavo labiau pavargęs nei pailsėjęs, o tai, ką išvysdavo, prisimindavo tik vartant nuotraukas.

„Kiekviena kelionė atrodydavo tarsi paskutinė. Su laiku, suvokus, kad neprivalai „išgręžti“ kiekvienos aplankytos šalies iki paskutinio siūlelio, o gali mėgautis ir daryti tai, ką nori, atėjo daug kartų didesnis pasitenkinimas kiekvienu išvykimu – kai tiesiog leidi sau ilsėtis, apžiūrinėti miestus neskubant, koja už kojos, ilgai sėdėti kavinukėse, rinktis maršrutus neplanuotai, o eiti – kur akys veda.

Asmeninio archyvo nuotr. / Ernesto įspūdžiai iš Soljerio
Asmeninio archyvo nuotr. / Ernesto įspūdžiai iš Soljerio

Net leidžiu sau ilgiau pasivartyti lovoje, nestresuojant, kad kažką praleisiu, ką kiti sakė, jog būtinai reikia patirti (juk nieko iš esmės nereikia, viską galima rinktis savo noru). Čia tiktų palinkėjimas – skubėk lėtai. Tiesą sakant, taip pavyksta žymiai labiau įsijausti į lankomą miestą ar šalį, ir ją geriau pažinti bei atsiranda progų pabendrauti su vietiniais žmonėmis. Be to, iš tokių kelionių grįžti ne pavargęs, o pailsėjęs“, – dalijasi keliautojas.

Maljorkos atradimas – Soljeris

Pasak pašnekovo, tokiu metų laiku vykstant iš Lietuvos, kriterijai dažniausiai labai paprasti: „Šviesa, šiluma, taip pat, jei dairausi labiau poilsinės, lėtos kelionės, vis svarbiau tampa patogūs ir nebrangūs skrydžiai. Maljorka galėjo pasiūlyti viską – šilta, šviesu ir tiesioginis nebrangus skrydis iš Kauno“.

Soljeris yra įsikūręs šiaurinėje Maljorkos dalyje, apelsinmedžių slėnių ir kalnų apsuptyje. Šį miestą galima pasiekti vieninteliu elektra varomu traukiniu pasaulyje, jungiančiu du svarbius Maljorkos miestus – Palmą ir Soljerį. Istorinis geležinkelis baigtas statyti 1911 m. už pajamas, gautas pardavinėjant citrinas ir apelsinus.

Asmeninio archyvo nuotr. / Ernesto įspūdžiai iš Soljerio
Asmeninio archyvo nuotr. / Ernesto įspūdžiai iš Soljerio

E.Ziutelis pripažįsta, jog į Maljorką ilgą laiką žvelgė skeptiškai, nes yra „išlepęs“ keliautojas, nuolat ieškantis įdomesnių, mažiau populiarių krypčių. Dėl to ratu apeidinėdavo lietuvių ypač mėgstamas vietas – Maljorką, Tenerifę, Kretą ir t. t. Tačiau, pasirodo, jog gan stipriai klydo, nes atvykęs į Soljerį atrado itin daug autentikos.

Kelių savaičių tyrinėjimai

Soljere turistams rekomenduojama aplankyti Can Prunera, modernaus meno muziejų; Balearų gamtos mokslų muziejų; botanikos sodą ir uostą.

Visgi keliautojas siūlo šį miestą patirti dar kitaip.

„Čia jaučiausi tarsi įšokęs į Ridley Scotto filmą „Geri metai“ (angl. A good year). Akmeniniai pastatai, kalnų papėdėse tyliai stovinčios, tačiau gyvenamos senos vilos su baseinais, citrinmedžių, apelsinmedžių plantacijos. Miestelyje, kuriame tik 14 tūkst. gyventojų, siauromis gatvytėmis zuja seni automobiliai, jaukios kavinukės ir labai draugiški žmonės.

Šis miestas išsiskiria tuo, kad norint galima klaidžioti mieste, o ieškant atokvėpio gamtoje – šalia kalnai ir paplūdimys. Jei norisi, galima kiauras dienas vaikštinėti jaukiomis gatvelėmis, tačiau taip pat aplink yra daug puikių vietų žygiams, galima aplankyti aplinkinius jaukius miestelius (Biniaraix, Fornaltux) ar tiesiog grožėtis kalnų ir panoraminiais vaizdais.

Galima gulėti po palmėmis ar gerti kavą uoste tarp besisupančių jachtų.

O, esant poreikiui, galima šokti į atvirą, dažnai kursuojantį traukinuką, kuris nuveš jus į uostą Balearų jūros pakrantėje, kur galima gulėti po palmėmis ar gerti kavą uoste tarp besisupančių jachtų“, – dalijasi pašnekovas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Ernesto įspūdžiai iš Soljerio
Asmeninio archyvo nuotr. / Ernesto įspūdžiai iš Soljerio

Miesto patyrimą jis derino su darbais – ši kelių savaičių išvyka buvo darbostogos.

„Pajutus, kad reikia pakeisti aplinką, įsikvėpti ar persikrauti, organizacijoje atvirai tuo dalinamės. Gera jausti, kad su vadovu per individualius pokalbius („1-on-1“) gali išsakyti, kaip iš tikrųjų jautiesi ir atrasti sprendimą, kuris neturės neigiamos įtakos atliekamoms užduotimis.

Asmeninio archyvo nuotr. / Ernesto įspūdžiai iš Soljerio
Asmeninio archyvo nuotr. / Ernesto įspūdžiai iš Soljerio

Tokia atvirumo kultūra suteikia dar daugiau noro ir jėgų augti. Tad vieno iš tokių pokalbių metu ir išsigryninome, kad dvi savaitės darbostogų – puikus receptas iš naujo kampo pažiūrėti į darbinę rutiną“, – kalba talentų pritraukimo partneris.

Tiesa, neretas darbostogų neišvyksta, nes tam dažnai susidaro nemažas biudžetas. Tačiau, anot pašnekovo, ši kryptis draugiška skrydžių kainų atžvilgiu bei nakvynės variantų pasiūla.

„Skrydžiai į Maljorką sąlyginai nebrangūs – kiek daugiau nei 100 Eur kelionė pirmyn-atgal. Nakvynėms, jei keliauju vienas, dažniausiai renkuosi hostelius – taip turiu progą susipažinti su daug įdomių žmonių, o ir nakvynės kainos daug patrauklesnės.

Asmeninio archyvo nuotr. / Ernesto įspūdžiai iš Soljerio
Asmeninio archyvo nuotr. / Ernesto įspūdžiai iš Soljerio

Dieninės išlaidos priklauso nuo žmogaus poreikių – mano dienos išlaidos siekė iki 50 Eur, tad bendra kelionės kaina buvo apie 1300–1500 eur. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad nakvynės kainos viešbučiuose privačiuose kambariuose nėra pačios pigiausios, tuomet ir biudžetas jau ženkliai išaugtų“, – skaičiuoja jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas