Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Įdomiausi Lietuvos taškai vilioja atostogas užsienyje keisti į poilsį savo šalyje

Vasara yra puikus laikas kelionėms, ir dažnu atveju ieškodami naujų potyrių vykstame į užsienio šalis. Tačiau ar tikrai esame atradę viską, kuo gali didžiuotis mūsų gimtasis kraštas? Lietuva turi itin gausų ir vertingą dvarų palikimą. Norint paskatinti atrasti mūsų šalies dvarų grožį ir supažindinti su jų istorija leidyklos „Terra Publica“ išleistas gidas „Legendų takais“ pristato net 100 įdomiausių Lietuvos dvarų.
Gelgaudiškio ir Gedminų dvarai
Gelgaudiškio ir Gedminų dvarai / D.Bačinsko ir Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos archyvo nuotr. / „15min“ fotomontažas

Kartu su gido sudarytojomis Aušra Levaniene ir Justina Šveikyte pranešime spaudai leidykla pristato vasara alsuojančius ir į kvapą gniaužiančius nuotykius kviečiančius Lietuvos dvarus, kuriuos rekomenduoja aplankyti jau šią vasarą.

AUKŠTAITIJA

Didžiausias Lietuvos etnografinis regionas Aukštaitija stebina nuo ledynmečio išlikusia Aukštaičių lyguma, istoriniais piliakalniais, šventkalniais ir nuostabaus grožio Labanoro giria.

Ilzenbergo dvaras

Nors ir šiauriausiai Lietuvoje esantis, tačiau šiluma alsuojantis Ilzenbergo dvaras veikia ir kaip biodinaminis ūkis. Čia lankytojams nuobodžiauti neleis siūlomos įvairios veiklos: maisto ir gėrimų degustacijos, pažintis su dvaro gyvūnais, pasiplaukiojimas elektriniu katamaranu ir kitos pramogos. Mažiesiems skirtos inovatyvios vaikų žaidimų aikštelės.

Ilzenbergo dvaro archyvo nuotr. / Ilzenbergo dvaras
Ilzenbergo dvaro archyvo nuotr. / Ilzenbergo dvaras

DZŪKIJA

Nusikelkime į Pietryčių Lietuvą – Dzūkiją, užburiančią savo miškais ir pelkėmis, smėlėtomis kalvomis ir pasislėpusiais ežerais. Šis kraštas garsėja miško gėrybėmis ir gausiu folkloro lobynu.

Vainežerio (Justinavo) dvaras

Vainežerio (Justinavo) dvaro parkas laikomas vienu seniausių šalyje – jis mena 200 metų laikotarpį. Anot J.Šveikytės, ši vieta saugo unikalios, į Lietuvos istoriją įėjusios asmenybės istoriją: „Dvare 1831 m. paskutines savo gyvenimo dienas praleido lietuviškoji Žana d’Ark – karžygė Emilija Pliaterytė. Vainežerio dvaro parką puošia klūpančios E.Pliaterytės paminklas – bene vienintelis klūpančio karžygio paminklas Europoje. Emocinio svorio prideda tai, kad E.Pliaterytė klūpi atsisukusi į ežerą, kuriuo jos karstas ir buvo paslapčia išplukdytas.“

Vytauto Kandroto nuotr. / Vainežerio (Justinavo) dvaras
Vytauto Kandroto nuotr. / Vainežerio (Justinavo) dvaras

Nors dvaro rūmai neišlikę, parko didybė nepalieka abejingų – šis parkas yra vienas lankomiausių objektų visame Lazdijų krašte.

MAŽOJI LIETUVA

Pajūrio vėjų glostomoje istorinėje Mažosios Lietuvos srityje galite pamatyti unikalią Lietuvos architektūrą, nuostabią gamtą ir patirti istorijos galią.

Gedminų dvaras

Šiandien Gedminų dvaras Klaipėdoje yra pritaikytas šiuolaikinėms reikmėms. Tarp Prūsijos karalystę menančių sienų įsikūrusi Eduardo Balsio menų gimnazija. Jos auklėtiniai, muzikai ir dailininkai istorinį dvarininkišką gyvenimą atskleidžia vis naujais reginiais ir renginiais. Vieni gražiausių uostamiesčio rūmų turi jaukų senų medžių parką, kuriame ir vyksta įvairūs bendruomenės bei mokyklos renginiai, kviečiantys ne tik vietinius, bet ir lietuvių tradicijų išsiilgusius turistus.

Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos archyvo nuotr. / Gedminų dvaras
Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos archyvo nuotr. / Gedminų dvaras

SUVALKIJA

Keliaukime į saulės nubučiuotą Pietvakarių Lietuvos kraštą, garsėjantį vaizdingomis lygumomis ir lyg krištolas skaidriais ežerais. Suvalkijoje galite rasti ir dvarų sodybų, menančių ne vieną šio krašto istorijos šimtmetį.

Gelgaudiškio dvaras

Kairįjį Nemuno krantą puošiantis Gelgaudiškio dvaras yra vienas žinomiausių Suvalkijos regiono dvarų. Tai neoklasicistinis XIX a. perlas. Norintiems geriau pažinti elegantiškuosius dvaro rūmus siūloma arti tuzino edukacinių programų. Buvusiame dvaro vandens bokšte sumontuotas specifinis 36 varpų instrumentas – jį galima išgirsti per kultūros renginius. Pasivaikščioti po dvarvietę, kurią 1972 m. išgarsino „Tadas Blinda“, kviečia pažintinis takas.

Dariaus Bačinsko nuotr. / Gelgaudiškio dvaras
Dariaus Bačinsko nuotr. / Gelgaudiškio dvaras

ŽEMAITIJA

Žemaitija pasižymi unikalia gamta ir ryškiu istoriniu paveldu, kuris sužavės ne tik istorijos fanatikus, bet ir pažinti Lietuvą pasiryžusius keliautojus.

Kuršėnų dvaras

Kuršėnų dvaras ypatingas tuo, jog tai yra vienas iš nedaugelio išlikusių medinių dvarų. Įdomu tai, kad restauruojant dvaro rūmus atkurta net 95 proc. jų autentiškumo.

Šiaulių rajono savivaldybės Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro archyvo nuotr. / Kuršėnų dvaras
Šiaulių rajono savivaldybės Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro archyvo nuotr. / Kuršėnų dvaras

Tad nieko nelaukdami leiskitės į vasarišką kelionę laiku po Lietuvos dvarus. Prisilieskite prie istorijos ir pamatykite šimtmečius išsilaikiusią architektūrą, dalyvaukite dvarų siūlomose pramogose ar pasivaikščiokite po savo gamta užburiančius parkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius