Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ilgasis Joninių savaitgalis – kur švęsti?

Trumpiausios metuose nakties, apsuptos paslapčių bei magijos, minėjimas yra ne tik tradicijų puoselėjimas, bet ir linksmybių dalis. Įprastai Joninių šventėje netrūksta užsiėmimų: pradedant šventiniu laužu, vainikų pynimu, maudynėmis – baigiant muzikiniais koncertais bei šokiais. 15min atrinko 8 vietas, kur šiemet galima nepamirštamai atšvęsti ilgąjį savaitgalį.
Joninės Neringoje
Joninės Neringoje / Domo Rimeikos nuotr.

1. Jonava

Švęsti Joninių į savo miestą Jonava kviečia su šūkiu: „Jei linksmybės tau galvoj, švęsk Jonines Jonavoj!“.

Jau daugiau nei 30 metų šiame mieste organizuojamos Joninės – vienos populiariausių Lietuvoje. Kasmet šventė į Jonavą pritraukia apie 15 tūkst. žiūrovų.

jonavoszinios.lt nuotr./Joninės Jonavoje
jonavoszinios.lt nuotr./Joninės Jonavoje

Miestas šventei Joninių slėnyje yra paruošęs plačią veiklų amplitudę: nuo papročiais tapusių tradicijų – iki žinomų atlikėjų pasirodymų, pirotechnikos, lazerių bei muzikos šou.

Jonavos didžiojoje scenoje koncertinė programa prasidės nuo Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ rajono mėgėjų meno veiklos kolektyvų pasirodymų.

Po jų koncertuos modernaus folkloro grupė „Aisva“, folkloro roko grupė „Žalvarinis“, grupė „ The Roop“ ir Justinas Jarutis su grupe. Renginį ves charizmatiškas televizijos laidų vedėjas Jonas Radzevičius.

Pasibaigus koncertui žiūrovus stebins ugnies, pirotechnikos ir baltiškomis tradicijomis apipinta misterija „Gyvybės medis“.

Jonavos kultūros centro pranešime spaudai teigiama, kad visus atvykstančius į Jonavą birželio 23 dieną pasitiks iškabos „Jonų Respublika“. O visi Jonai, Janinos, Jonės, Ivanai, Giovaniai, Janiai, Džonai turės galimybę apsilankyti Jonų raštinėje. Čia užsukę minėtų vardų savininkai galės registruotis ir, gavę pilietybę patvirtinančius dokumentus, tapti „Jonų Respublikos“ piliečiais.

Pilna šventės Jonavoje programą galima atrasti čia.

2. Šventoji

Šiemet Šventoji pakvies į smagią, stebuklingą ir kupiną aktyvių pramogų Joninių šventę. Ji organizuojama birželio 21–24 dienomis, tad lankytojai galės net 4 dienas praleisti Jonines pajūrio apsuptyje.

Palangos kultūros centro pranešime spaudai rašoma, kad sutikti metuose trumpiausią naktį, palydint saulę į jūrą, deginant laužus ant smėlio ir ieškant paparčio žiedo kopose, galima tik Šventojoje.

Šiemet pajūris laukia išskirtinių svečių – lietuvių iš viso pasaulio. Šie pins vainikus, džiugins Argentinos folkloro ir tango šokių pasirodymais.

Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje
Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje

Šeimoms su vaikais Šventoji yra paruošusi dienos metu vykstančias veiklas, paaugliams – sporto ir aktyvias pramogas, o suaugusiems – diskotekas su didžėjais. O svarbiausias dėmesys skiriamas tradicijoms: vainikų pynimams, laužams ir paparčio žiedo paieškoms.

Organizatorių nuotr./Joninės Šventojoje
Organizatorių nuotr./Joninės Šventojoje

Šventajai Joninės – viena reikšmingiausių švenčių metuose. Kurortas savo aktyvųjį sezoną pradeda būtent nuo Joninių nakties.

„Šventoji jau pasiruošusi priimti svečius iš visos Lietuvos: apgyvendinimo sektoriuje dar yra keletas laisvų vietų, maitinimo sektorius pasiruošęs priimti daug lankytojų, infrastruktūra paruošta ir veikia pilnu pajėgumu“, – rašoma pranešime.

Joninių Šventojoje programa vyks trijose vietose: Šventosios paplūdimyje prie senojo molo, pėsčiųjų aikštėje ir Jūros gatvės pėsčiųjų alėjoje.

Pilna šventės programa – čia.

3. Neringa

Neringa ilgąjį savaitgalį lankytojus džiugins folkloro festivalio „Tek saulužė ant maračių“ renginiais. Vidurvasario šventėje kartu su folkloro ansambliais, muzikos atlikėjais, istorijų pasakotojais, gamtininkais ir amatininkais trumpiausios metų nakties magija bus galima mėgautis bene vienoje iš vaizdingiausių Lietuvos vietų – ant Kuršių marių kranto.

Domo Rimeikos nuotr./Joninės Neringoje
Domo Rimeikos nuotr./Joninės Neringoje

Lankytojai galės mėgautis koncertais, žaidimais, šokio spektakliais bei tradiciniais ritualais. Bus žaidžiami senieji, komandiniai, sportiniai ir ritualiniai žaidimai.

Apsilankiusiųjų Neringoje laukia ir ypatinga šokio premjera.

„26-ąjį kartą rengiamas tarptautinis folkloro festivalis šiemet dovanos ir ypatingą premjerą – Šeiko šokio teatro įvietintą šokio spektaklį „Soteria“, – teigiama Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ pranešime spaudai.

Birželio 22-ąją žiūrovai kviečiami ir į muzikinį koncertą „Thomo Manno“ muziejaus verandoje. Koncerte pasirodys portugalų atlikėjai Ana Lains, Paulas Loreiro ir Bernardas Couto.

Pilna šventės programa – čia.

4. Klaipėda

Nepamirštamas Joninių renginys Klaipėdoje vyks birželio 22 dieną. Šventės svečių lauks žolynų paslaptys ir burtai, vainikų pynimas, Jonų, Janinų ir Rasų sveikinimai. O paruošti dainų ir šokių pasirodymai žiūrovus ir klausytojus panardins į senųjų dainų ir elektroninės muzikos garsų tėkmę.

Šventę nuotoliu įprastai stebi 100 tūkst. žiūrovų.

Šventės metu Klaipėdoje miestiečių ir svečių laukia įvairūs Joninių burtai ir žaidimai. Jono kalnelio prieigose įsikurs žaliasis jomarkas ir etnožaidimų pieva. O kapelos, folkloro ansambliai ir grupės savo pasirodymais pakvies ten, „Kur suteka saulės“.

Gintauto Beržinsko nuotr./Joninės Klaipėdoje
Gintauto Beržinsko nuotr./Joninės Klaipėdoje

Pasak Klaipėdos etnokultūros centro, šventę nuotoliu įprastai stebi 100 tūkst. žiūrovų, o vietoje susirenka net 20 tūkst. lankytojų. Atvykti į Klaipėdą švęsti Joninių traukia išskirtiniai laužo šviesų pasirodymai.

Gintauto Beržinsko nuotr./Joninės Klaipėdoje
Gintauto Beržinsko nuotr./Joninės Klaipėdoje

Šventės kulminacija – laužo šviesoje pražysiantis simbolinis paparčio žiedas, kuris atkurtas iš lietuviškų senųjų audimų raštų.

Pilna šventės programa – čia.

5. Rumšiškės

Rumšiškės kviečia birželio 23 dieną Jonines švęsti Lietuvos etnografijos muziejuje, kur šventė prasidės nuo 19 val. ir truks visą naktį.

Mėgstantys lietuviško kaimo aplinką lankytojai galės nusikelti į praeitį ir pajausti tikrąją Joninių dvasią. Muziejuje svečių lauks tradicinės apeigos, senieji papročiai ir tradicijos, įvairūs žaidimai, sveikinimai ir koncertai.

Kaip minima Lietuvos etnografijos muziejaus pranešime spaudai, naktį lankytojai pasitiks nuo kalno ridendami degančius ratus, įžiebdami stebules ir stebėdami didįjį Joninių laužą. Linksmintis bus galima visą naktį, nes naktiniai šokiai vyks iki pat paryčių.

Rimgaudo Žaltausko nuotr./Joninės Lietuvos etnografijos muziejuje
Rimgaudo Žaltausko nuotr./Joninės Lietuvos etnografijos muziejuje

„Slėpiningoje erdvėje prie Klojimo teatro vyks Joninių garsovaizdžiai – koncertas, kuriame, apsupti lazerių šviesos, gros eksperimentinės, atmosferinės elektroninės muzikos, įkvėptos folkloro, kūrėjai“, – skelbiama pranešime.

Lankytojai, pasimėgavę muzika, Joninių laužu, radę paparčio žiedą, pasitiks auštančią ryto saulę su unikaliu renginiu – „Ryto rasa kėlė“. Folkloras ir elektroninė muzika, laukų gėlės ir spalvoti lazeriai, šviesa ir tamsa, ugnis ir vanduo – visa tai sukurs darnią ir paslaptingą Joninių nakties nuotaiką.

Pilna šventės programa – čia.

6. Kaunas

Kaunas ilgąjį savaitgalį kviečia gyventojus likti mieste, o svečius atvykti į Kauną ir mėgautis populiarių atlikėjų muzika, įdomiomis, nemokamomis veiklomis.

Birželio 22 dieną Eigulių bendruomenės centras organizuoja renginį Čečėnijos Nepriklausomybės aikštėje, o birželio 23 dieną vyks du renginiai. Pirmasis – Aleksoto bendruomenės centro organizuojamas Marvelės upės slėnyje. Tą pačią dieną bus galima dalyvauti ir renginyje „Lietuvos plaukimo 100-mečio minėjimas ir Joninės Kaune“ Nemuno saloje.

Šiais metais Nemuno saloje vykstančioje šventėje planuojama sulaukti 10 tūkst. žiūrovų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nemuno sala
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nemuno sala

„Organizuojamas renginys – tai istorinis įvykis. Minint Lietuvos plaukimo 100 metų sukaktį Nemuno saloje rinksis ne tik plaukimo elitas, kurį kauniečiai ir miesto svečiai palydės į Olimpines žaidynes Paryžiuje, bet ir bus galima gyvai išvysti istorinį plaukimą Nemuno upe.

Šventę vainikuos ryškiausių šalies atlikėjų pasirodymai“, – pakomentavo Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Pilna programa – čia.

7. Birštonas

Birštonas kviečia švęsti Jonines su tradiciniu kermošiumi, naktiniu kopimu į bokštą ir ugnies šou. Šventė numatyta birželio 23 dieną, kur skambės muzika, vyks sporto renginiai, įvairios degustacijos, vakaro koncertas ir tradicinis laužas.

Išskirtinė Joninių programa lankytojus Birštone stebins vibroakustinio masažo pamokomis, teatro pasirodymais.

Vakare Birštonas žada nepamirštamą muzikinį koncertą, kurio metu pasirodys grupės „Allegretto Band“ ir „Tabasco“, o kartu ir charizmatiškasis Edmundas Kučinskas.

Po koncerto žiūrovai bus kviečiami pasigrožėti ugnies šou, kuris vaizduos Viduramžių meilės istoriją.

Šventės dieną Birštone šurmuliuos amatininkų kermošius, o šalia viešbučio „Vytautas Mineral Spa“ veiks sporto ir aktyvaus laisvalaikio erdvė. Joje bus paruošta intensyvi sporto programa, pritaikyta įvairaus amžiaus lankytojams.

Aukščio mėgėjai galės išbandyti laipiojimo bokšto „Smagu lipti“ atnaujintas trasas. Jose startuos naktinės kopimo į bokštą varžybos. Dalyviai varžysis skirtingo amžiaus ir pajėgumo grupėse.

Karolinos Stažytės nuotr./Birštono kempinge atidarytas laipiojimo bokštas
Karolinos Stažytės nuotr./Birštono kempinge atidarytas laipiojimo bokštas

Iš anksto užsiregistravę dalyviai turės galimybę skristi karšto oro balionu, pramogauti batutų parke, plaukti vandenlente.

Pilna šventės programa – čia.

8. Druskininkai

Druskininkai kviečia praleisti Jonines kartu birželio 23-ąją.

Druskininkų kultūros centro archyvo nuotr./Joninių šventė Druskininkų kurorte
Druskininkų kultūros centro archyvo nuotr./Joninių šventė Druskininkų kurorte

Joninių naktis šiame kurorte išskirtinė tuo, kad čia naktį su fakelais einama praustis Druskonio ežere, ieškoma paparčio žiedo netradiciniuose ir intriguojančiuose naktiniuose žygiuose.

Lankytojai taip pat gali tikėtis stilizuotų apeigų, ugnies ir pirotechnikos šou – pasakos „Kaip drąsuolis Jonas paparčio žiedo ieškojo“ bei kitų pramogų.

Druskininkų kultūros centro pranešime spaudai skelbiama, kad Joninės prasidės vakariniu koncertu ir sveikinimais, o juos papildys energingoji muzikinė grupė „Kūjeliai“ su šventine programa „Folkenrol“.

Druskininkų kultūros centro archyvo nuotr./Joninių šventė Druskininkų kurorte
Druskininkų kultūros centro archyvo nuotr./Joninių šventė Druskininkų kurorte

Druskininkų pramogų aikštėje lankytojus džiugins paslaptingi ritualiniai šokiai, skambės lietuvių liaudies dainos.

Joninių naktis bus užbaigta naktiniu pėsčiųjų 13 kilometrų trasos žygiu iš Druskininkų į Švendubrę, kurio metu bus ieškoma paparčio žiedo.

Pilna šventės programa – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius