Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos guru: dvasiniai mokytojai su milijonais kišenėse

Šimtmečiais tai buvo basakojai asketai, beveik visą laiką medituojantys Himalajuose. Tačiau dabartiniai Indijos guru – visai kitokie. Jiems priklauso didžiuliai turtai, jie manipuliuoja žiniasklaida ir turi didelę įtaką pramogų pasaulyje, rašo „The Washington Post“.
Baba Ramdevas
Baba Ramdevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mokytojai Indija

Kaip sako sociologas Ramchandra Guha, tai, kad dvasiniai mokytojai kraunasi turtus, reiškia ne tik tai, jog per pastaruosius kelis dešimtmečius Indijos ekonominis gyvenimas vis gerėjo.

Jo teigimu, kur kas didesnę įtaką turi tai, kad Indijos vidurinę klasę kamuoja savotiškas susidvejinimas, kuomet reikalas liečia dvasinių mokytojų vertinimą. Jie mano, kad idealus gyvenimo būdas yra asketizmas, tačiau patys nėra pasiruošę taip gyventi, todėl aukoja pinigus ir guru.

Po to, kai balandžio mėnesį mirė Sathya Sai Baba, jo asmeniniuose apartamentuose buvo rasta 2,8 mln. dolerių grynaisiais, o taip pat aukso ir sidabro, kurio vertė – 5 mln. dolerių. Jo spintose buvo deimantų, apie 500 porų batų, dešimtys prabangių kvepalų buteliukų, plaukų priežiūros priemonės.

Guru Baba Ramdevas – kitas pavyzdys dvasinio mokytojo, kuris puikiai moka išnaudoti viešuosius ryšius. Jo kasdieninę televizijos laidą žiūri apie 30 mln. žmonių. Birželį jis prisijungė prie liaudies judėjimo, nukreipto prieš korupciją, paskelbęs neilgą bado akciją. Policija panaudojo jėgą prieš dvasinio mokytojo šalininkus, o patį guru privertė deklaruoti turtą. Paaiškėjo, kad jo turtas siekia apie 250 mln. dolerių. Jis turi savo jogos mokyklą, yra įsigijęs salą Škotijoje, turi įvairių kompanijų, tarp jų – ajurvedinių vaistų, vaistų iš žolelių gamyklėles.

Valdžia nusprendė, kad šis dvasinis mokytojas yra politinis priešininkas, todėl pradėjo kovą su juo. Iš pradžių jis buvo apkaltintas pinigų plovimu, paskui ėmė aiškintis, ar jis moka mokesčius.

Tiesa, apžvalgininkas Santosh Desai sako, kad dvasinio mokytojo šalininkų nešokiravo faktas apie jo turtus – atvirkščiai, daugelis žavisi tuo, kad guru yra turtingas. Apžvalgininkas sako, kad toks yra keistas suvokimas – dvasiniai mokytojai, kalbantys apie nematerialius dalykus, patys būna puikiai materialiai apsirūpinę.

Kaip pažymi laikraštis, kai kurie iš šių dvasinių mokytojų yra apgavikai, tačiau didelė jų dalis iš tiesų savo pasekėjams suteikia dvasinį nusiraminimą ir netgi kai ką daugiau. Pavyzdžiui, kaimelis, kuriame gimė Sai Baba, tapo nedideliu miestu su oro uostu, nemokama ligonine, universitetu, sporto salėmis.

Ir nors nuolatos iškildavo klausimų, kaip cirkuliuoja pinigai šioje bendruomenėje, o netrukus po to, kai mirė Sai Baba, buvo sulaikytas iš jo apartamentų važiavęs automobilis, vežęs 1 mln. dolerių grynaisiais, pasekėjams tai mažai rūpi. Tarp jo pasekėjų – žymūs politikai, verslininkai, šou verslo žvaigždės. Jų neįtikina nei kaltinimai pinigų plovimu, galimais seksualiniais nusikaltimais ar įrodymai, kad „stebuklai“ tebuvo apgaulė.

Šioje šalyje daug kas iki šiol atleidžiama tikėjimo vardan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas