Živilė Necejauskaitė ir Gytis Celencevičius keliauja po įvairias šalis. Savo nuotykiais ir pastebėjimais jie ne kartą dalijosi su „Pasaulis kišenėje“ skaitytojais. Šįkart siūlome pažintį su Indija, kurioje bandė atrasti, kas yra visame pasaulyje žinoma tradicinė indų virtuvė.
Indijos virtuvė – viena mėgstamiausių pasaulyje. Ir ne veltui. Taip, Indijoje tikrai nešvaru, kvapai dažnai riečia nosį, o ir mėsos, užsukę į vietinį turgelį ir pamatę, kokiomis sąlygomis ji laikoma, nutarėme net neragauti. Tačiau taip gardžiai paruošto vegetariško maisto dar niekur nesame ragavę.
Todėl šiame pasakojime siūlome jums iš arčiau žvilgtelėti, kas gi kunkuliuoja indiškuosiuose puoduose, bei sužinoti, kodėl indai valgo rankomis ir ko nevalia daryti restorane.
Kulinarinės kelionės
Per savo dviejų mėnesių kelionę „perskrodėme“ Indiją – keliavome iš kaitra alsuojančių šalies pietų į kultūros ir papročių pilną šiaurę. Keitėsi ne tik temperatūra, gamta ir žmonės – maistas skirtuose Indijose regionuose skyrėsi kaip diena ir naktis. Tik atradus be galo gardų patiekalą, už kelių šimtų kilometrų meniu jo jau neberasdavome.
Indijos pietūs turtingi saule bei vandeniu, tad čia gerai dera vaisiai, daržovės ir ryžiai. Pastarieji būtent ir sudaro visos dienos raciono pagrindą – jie ir pusryčiai, ir pietūs, ir vakarienė. Tačiau išradingi indai žaidžia su skirtingais ryžių gaminimo būdais ir nei vienas patiekalas neatrodo toks pats.
Pusryčiams labai populiarūs ryžių paplotėliai Idli, kurie pradedami gaminti dar vakare ryžius sumalant su lęšiais ir masę paliekant per naktį fermentuotis. Kaitinant šią masę garuose ji, lyg tešla, ima kilti ir susidaro putlūs paplotėliai.
Jų skonis man kažkuo priminė ruginę duoną. Tačiau taip ir likau neapsisprendusi, ar iš tiesų per naktį susidaręs raugas kažkiek panašus į mūsų ruginukę, ar tiesiog labai jau jos pasiilgau.
Iš tos pačios tešlos pusryčiams kepami ir dideli ploni blynai Dosa. Man jie buvo patys skaniausi pagardinti bulvėmis ir prieskonių mišiniu (Masala Dosa). Tačiau pats mėgstamiausias pusrytinis blynas buvo ne Dosa, bet Parota. Tai riebokas sluoksniuotas blynas, kurį mes su šypsena praminėme indišku raguoliu.
Nors paprastai riebaus maisto pusryčiams niekada nesirenku, kažkodėl šį blyną galėdavau kirsti nors ir patį anksčiausią rytmetį.
Vidurdienį Indijos pietuose pasidaro taip karšta, kad gali išgyventi tik nuo saulės besislėpdamas pavėsyje, todėl valgis lengvas – patiekiami virti ryžiai, dažnai sumaišyti su nesaldintu jogurtu. O štai vakarienė gausi – ji svarbiausia dienos dalis, kai visa šeima namuose susėda kartu prie nukrauto stalo.
Virti ryžiai patiekiami su pačiomis įvairiausiomis troškintomis daržovėmis, traškiais kukurūzų paplotėliais Popad bei rūgščia laimų uogiene. Mūsų mėgstamiausios ragautos troškintos daržovės – kalafijorai ir pomidorai su magišku prieskonių mišiniu Masala.
Kario gaminimo subtilybės
Karis Indijoje – tai tirštas padažas, kuriame patiekiamos daržovės ir mėsa.
Judant link šiaurės virtuvė ima keistis it pasiutusi – mano taip mėgstama Parota tampa Paratta arba Parantha ir supanašėja su Chepatti – keptuvėje kepama duonele.
Idli pusryčiams užsisakyti tampa vis sunkiau, tačiau dažniau meniu ima šmėžuoti tikras indiškosios virtuvės karalius – karis.
Karis Indijoje – tai tirštas padažas, kuriame patiekiamos daržovės ir mėsa. Skamba paprastai? Pasirodo šio patiekalo gamyba – tikras menas. Būnant Goa srityje, pas vietinį Situ įsiprašome pasimokyti kario gamybos paslapčių. Jis pasiūlo paruošti vieną populiariausių karių – Masala karį.
Pakubomis imu rašytis sudėtines dalis, kurias vieną po kitos į maltuvę beria Situ: kardamonas, džiovintos slyvos ir citrinos žievelė... Kai baigiu savo sąrašą, jame per 30 įvairių dalykų.
Tačiau tai dar ne viskas – gautą masę reikia kaitinti tik tam tikrą laiką, kad visi ingredientai sukurtų darnią harmoniją.
Karis dažnai patiekiams su ryžiais ir Chepatti duonelėmis, tačiau pačioje šalies šiaurėje ryžių išvis neberadome – čia karaliauja įvairiausių rūšių duona.
Pakaitinsi per trumpai ir kuris nors priedas nespės atsiskleisti, pakaitinsi per ilgai – kario padažas apkars.