Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Internetą drebina Kinijos „piramidžių“ nuotraukos: tai apgaulė ar tiesa?

Šios Anlongo apygardos, esančios Pietvakarių Kinijos Guidžou provincijoje, kalnų masyvo nuotraukos sužavėjo tinklaraštininkus. Neseniai socialiniuose tinkluose pasidaliję kadrais, kuriuose matyti kelios kalnų viršūnės, primenančios Egipto piramides, apie jų kilmę sukėlė diskusijas internete, rašoma „Amusing Planet“.
„Piramidės“ Kinijoje
„Piramidės“ Kinijoje / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Vieni spėlioja, kad šie dariniai sukurti žmogaus ir gali slėpti senovės imperatorių kapavietes, kiti mano, kad juos sukūrė ateiviai. Tačiau tikrovė, nors ir ne mažiau stulbinanti, yra žemiškesnė – tai natūralūs dariniai.

Vida Press nuotr. / „Piramidės“ Kinijoje
Vida Press nuotr. / „Piramidės“ Kinijoje

Pasak Guidžou universiteto geologo profesoriaus Zhou Qiuweno, šie piramides primenantys kalnai nėra nei žmogaus sukurti statiniai, nei senovinės kapavietės. Priešingai, tai nuostabūs gamtos meistriškumo pavyzdžiai.

Anlongo uolienos yra daugiau kaip 200 mln. metų senumo kalkakmenio dariniai.

Vida Press nuotr. / „Piramidės“ Kinijoje
Vida Press nuotr. / „Piramidės“ Kinijoje

Guidžou, provincijai Pietvakarių Kinijoje, būdinga daugybė kalnų grandinių su stačiomis viršūnėmis ir giliais slėniais, besidriekiančiais per kraštovaizdį.

Nuotraukose matomi kalnai yra karstinio reljefo dalis – kraštovaizdžio, kurį suformavo tirpstančios karbonatinės uolienos. Šios kūgio formos viršūnės yra natūralių uolienų formų ištirpimo laikui bėgant rezultatas.

Z.Qiuwenas paaiškino: „Dėl vertikalios vandens erozijos pirminiai ekspansyvūs uolienų masyvai suskilo į savarankiškus vienetus. Vykstant erozijos procesui, uolienos, esančios viršuje, smarkiai tirpsta, o uolienos, esančios apačioje, yra mažiau paveiktos, todėl susidaro aštrios viršūnės platesniuose pagrinduose“.

Anlongo uolienos yra daugiau kaip 200 mln. metų senumo kalkakmenio dariniai, susidarę ankstyvojo ir viduriniojo triaso laikotarpiu. Šios uolienos susidarė jūros aplinkoje, kur vandenyje ištirpusios mineralinės medžiagos persikristalizavo ir suformavo atskirus sluoksnius, kuriems įtakos turėjo periodiški klimato ir geologijos pokyčiai.

Vida Press nuotr. / „Piramidės“ Kinijoje
Vida Press nuotr. / „Piramidės“ Kinijoje

Pastebėtos į plytas panašios struktūros taip pat yra natūralaus erozinio raižymo rezultatas. Z.Qiuwenas patikslino, kad karstiniuose kraštovaizdžiuose vykstantys geologiniai procesai gali ištirpdyti sluoksniuotas uolienas į mažesnius blokus, suteikdami žmogaus sukurtų struktūrų išvaizdą. Dėl uolienose esančių mažų plyšių vanduo jas lėtai ardo, todėl susidaro ne visiškai ištirpę, o suskaidyti blokai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius