Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07 19

Iš laivo veriasi ilgiausio ir vieno giliausių Lietuvos ežero paslaptys – pačiame jo vidury galima išlipti

Asvejos ežeras vingiuoja per tris rajonus ir yra ilgiausias Lietuvoje. Taip pat – vienas giliausių. Vienoje iš jo pakrančių išsidėstę garsieji Dubingiai su savo įspūdinga istorija. Būtent iš čia atsirado galimybė pasidairyti po Asveją plaukiant laivu ir net pamėginti išlipti iš jo vidury ežero. Laivo įgula garantuoja, kad gelbėjimosi rato lipant nereikės, jeigu klausysite jos nurodymų.

Šalia garsiojo medinio tilto per Asvejos ežerą, nuo kurio atsiveria vaizdas tiek į ežerą, tiek į Dubingių piliakalnį, ant kurio ilsisi Radvilų giminės atstovai, atšilus orams poilsiautojų laukia nedidelis laivas „Laumaris“.

Apie laumes ir marias

Jame pasitinka šeimyninė pora Laura Leškevičiūtė ir Marius Navickas – tad, atrodytų, iš karto aiški laivo pavadinimo kilmė. Tačiau Laura juokiasi, kad galima galvoti ir taip, tokį pavadinimą sugalvojusi jos mama.

15min nuotr./Laura Leškevičiūtė ir Marius Navickas
15min nuotr./Laura Leškevičiūtė ir Marius Navickas

Bet čia esanti ir kita kilmės istorija, kur kas paslaptingesnė: ji susijusi su laumėmis ir jų mariomis. Esą aplink Asveją tų laumių buvo.

„Tos laumės buvo trys, sutartinių giedotojos. Viena Laumiakalny gyveno, vėlgi pavadinimas siejasi, kita Laumiaduoby – Laumės duobėje, o trečioje ant Rožių akmens. Jos susirinkdavusios ir giedodavusios tą sutartinę: viena šaukdavo „kuoja kuoja kuoja“, kita – „tu kuojyte, kuojelyte“, o trečioji – „tu kuojute kuojučiute“. Visuomet klausiu žmonių, ką jos čia šaukė?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito