Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanų sinagoga Prahoje vėl atvers duris

​​​​​​​Po daugiau nei pusantrų metų trukusios renovacijos Ispanų sinagoga Prahoje atvers duris lankytojams, kai epidemiologinė situacija tą leis padaryti. Svečių laukia nauja nuolatinė paroda su interaktyviais elementais.
Ispanų sinagoga Prahoje
Ispanų sinagoga Prahoje / Libor Sváček nuotr.

Už keliasdešimt milijonų kronų parodos plotas buvo padidintas iki daugiau nei 600 m2, o trys sinagogos aukštai pritaikyti neįgaliesiems.

Ankstesnės parodos pagrindu buvo sukurta nauja paroda „Žydai Čekijoje XIX – XX a.“, kurios tikslas – pristatyti šio laikotarpio žydų bendruomenės istoriją ir kultūrą. Kaip ir anksčiau, sinagogos pastate vyks klasikinės muzikos koncertai ir kiti kultūriniai renginiai.

Ispanijos sinagoga yra naujausia sinagoga Prahos žydų kvartale. Ji buvo pastatyta 1868 m. Senosios sinagogos, dar vadinamos Senąja mokykla, vietoje.

Libor Sváček nuotr./Ispanų sinagoga Prahoje
Libor Sváček nuotr./Ispanų sinagoga Prahoje

Naujoji sinagoga buvo pastatyta ispanų-maurų stiliumi pagal Vojtecho Ignaco Ulmano ir Josefo Niklaso projektą. Neįprastas interjero dizainas yra Antonino Baumo ir Bedržicho Mincbergerio darbas iš 1882–1883 m. Ant sienų, durų, baliustradų ir galerijų yra įspūdingi stilizuoti rytietiški motyvai.

Antrojo pasaulinio karo metu sinagoga buvo naudojama kaip konfiskuoto Čekijos žydų bendruomenės turto sandėlis. 1935 m. prie sinagogos buvo įrengtas funkcionalistinis pastatas, kuris po Antrojo pasaulinio karo buvo naudojamas kaip ligoninė. 1955 m. pastatas buvo perduotas Valstybiniam žydų muziejui.

Libor Sváček nuotr./Ispanų sinagoga Prahoje
Libor Sváček nuotr./Ispanų sinagoga Prahoje

1958–1959 m. sinagogos interjeras buvo visiškai atstatytas, o po metų čia buvo atidaryta žydų tekstilės paroda. Nuo 1970-ųjų sinagoga pamažu griuvo ir 1982 m. buvo uždaryta.

Remontas prasidėjo tik 1989 m., o 1998 m. sinagoga buvo oficialiai atidaryta visuomenei. Nuo to laiko čia buvo galima aplankyti parodą apie Čekijos ir Moravijos žydų istoriją nuo XVIII a. iki 1945 m.

Daugiau informacijos: www.jewishmuseum.cz/en/info/visit/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas