Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išrinkite geriausius Lietuvos keliautojus konkurse „Kolumbas LT 2023“: vyksta balsavimas

Jau septintąjį kartą Lietuvoje organizuojamas konkursas „Kolumbas LT“, skirtas pagerbti po svečias šalis ir po gimtąją Lietuvą aktyviai keliaujančius asmenis. Būtent dabar prasideda antrasis šio konkurso etapas – 15min skaitytojai kviečiami nuspręsti, kurie keliautojai verčiausi geriausiųjų vardo.
Išrinkite geriausius Lietuvos keliautojus konkurse „Kolumbas LT 2023“
Išrinkite geriausius Lietuvos keliautojus konkurse „Kolumbas LT 2023“

Geriausi keliautojai rungiasi penkiose nominacijose: metų keliautojas „Lietuvos Kolumbas“, kelionės užsienyje istorija, kelionės po Lietuvą istorija, kelionės fotografija ir vaizdo filmukas iš kelionės.

Pačius įdomiausius kelionių pasakojimus, nuotraukas ir vaizdo įrašus kiekvienoje kategorijoje atrinko kompetentinga komisija, kurią sudarė Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Kelionių žurnalistų klubo nariai.

Kiekvienoje kategorijoje pateikdama po 2-3 geriausius darbus, komisija lemiamą sprendimą perduoda 15min skaitytojams – savo balsais nuspręskite, kurie keliautojai verčiausi geriausiųjų vardo! Balsavimas vyks iki liepos 3 d. (00.00 val.)

BALSAVIMAS

Metų keliautojas „Lietuvos Kolumbas“

1. Aurimas Valujavičius: „Irklais per Atlantą“

28-erių kaunietis A.Valujavičius 2022 m. pabaigoje leidosi į įspūdingą kelionę per Atlanto vandenyną. Po 121 vandenyje praleistos dienos, keliautojas su savo vienviete irkline valtimi pasiekė JAV krantą. Jis tapo pirmuoju tokį maršrutą įveikusiu lietuviu ir trečiuoju žmogumi pasaulyje. 8 tūkst. kilometrų kelione lietuvis paminėjo ir 90-ąsias S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio metines.

Kelionės fotogaleriją rasite čia

2. Augustinas ir Aistė Žemaičiai: „79 dienos po Artimuosius Rytus“

Augustino Žemaičio ir jo žmonos Aistės gyvenime vienu metu dera ir kelionės, ir darbas nuotoliu. Vienas svarbiausių dalykų jiems – lankomas šalis pažinti iš visų pusių. Apie kiekvieną šalį Augustinas parašo po kelionių vadovą savo tinklapyje www.augustinas.net (jis jau yra aprašęs per 100 šalių).

Augustinas ir Aistė yra teisininkai, lietuviško paveldo užsienyje tyrinėtojai, tad daug šios poros kelionių yra skirtos būtent lietuviško paveldo paieškoms užsienyje ir jo įamžinimui. Žemaičių šeimos atradimus galima rasti svetainėje www.gabaleliailietuvos.lt. Augustino ir Aistės kelionių vaizdo įrašai publikuojami „YouTube“ kanale „AŽ kelionės“.

Žinoma, ne visos poros kelionės susijusios vien tik su Lietuva – štai ne taip seniai jie net 79 dienas keliavo po Artimiuosius Rytus. Šie jų įspūdžiai, komisijos sprendimu, verti būti šios nominacijos geriausiųjų gretose.

Kelionės fotoistoriją rasite čia

3. Elzė Maslauskaitė: „Užkariauti padangių – su automobiliu“

19-metė pilotė ir kokybės vadybininkė orlaivių antžeminio aptarnavimo įmonėje pasidalijo 3 savaičių trukmės kelione į Pasaulio jaunimo sklandymo čempionatą Čekijoje.

„Dalyvauju konkurse, nes manau, kad visiems žmonėms, o ypač besidomintiems mažąja aviacija, yra įdomu, kaip į čempionatus keliauja sklandytojai, kaip jiems sekasi, kiek laiko reikia skirti kelionei, – rašo ji. – Taip pat tokios kelionės yra svarbios ir Lietuvai – juk atstovaujame savo gimtinei pasaulinėje arenoje, o taip pat parodome aukštą ir gerai išvystytą sklandymo sporto lygį Lietuvoje.“

Kelionės istoriją rasite čia

Kelionės užsienyje istorija

1. Lina Mureikaitė: „Žinutės butelyje kelionė Baltijos jūra“

L.Mureikaitė – 35-erių laisvai samdoma darbuotoja – save vadina įspūdžių kolekcioniere, aktyvių kelionių mėgėja, kolekcionuojančia naujas patirtis. „Gyvenimas man visuomet yra kelionė ir nuotykis. Būtent tuo noriu užkrėsti ir kitus – tapti ne daiktų, o įspūdžių kolekcionieriais. Potyriai ir akimirkos yra milijoną kartų vertesni nei „pigūs“ daiktai, kurie kainuoja „didelius“ pinigus“, – sako moteris.

Konkursui ji pateikė savo iš Palangos išsiųstos žinutės butelyje istoriją, kuri sujungė tris visiškai nepažįstamus žmones ir apdovanojo nepamirštamomis emocijomis.

Savo pasakojimais moteris dalijasi feisbuko puslapyje „Įspūdžių kolekcionieriai“.

Kelionės istoriją rasite čia

2. Vaida Samuolytė: „Smagūs pasivaikščiojimai saulėtoje Norvegijoje“

54-erių komunikacijos konsultante dirbanti V.Samuolytė sako, kad „tik poros valandų skrydis iš Kauno – ir Jūs jau galite mėgautis fantastiškais Norvegijos peizažais“.

Tokiai kelionei, anot jos, nereikia nei daug laiko, nei pinigų, nei specialaus pasiruošimo, o įspūdžių po jos – gausybė! „Šia istorija noriu paraginti – aukitės patogius batus, kraukitės kuprinytę (užteks mažos) ir pirmyn į kalnus! Nes net ir neaukšti kalnai gali apdovanoti ilgai neblėstančiomis patirtimis ir paskatinti kopti vis aukščiau ir aukščiau“, – teigia ji.

Kelionės istoriją rasite čia

3. Ervinas Sventickis: „Kelionė į Junano provinciją Kinijoje“

E.Sventickis jau 5-erius metus gyvena ir dirban Kinijoje. Kaip jis pats sako, savo laisvalaikį stengiasi kiek įmanoma dažniau išnaudoti kelionėms po šią įdomią Azijos valstybę. Keliaujant po Kiniją, jam tenka susidurti su įvairiausiais netikėtumais ir nuotykiais. Šįkart lietuvį nustebino išvyka į Junano provinciją.

Kelionės istoriją rasite čia

Kelionės po Lietuvą istorija

1. Vidmantas Grakavinas: „Kaip senas gandras“

V.Grakaviną konkursui pristatė jo sūnus Simonas: „Mano tėtis jau senokai mūsų giminėje yra pavadintas Kolumbu. Turi net mūsų giminės išrašytą sertifikatą. Jam šiuo metu tik 70 metų. Praeitos vasaros kelionė dviračiu jam buvo tikrai ne pirmoji. Prieš kelis metus jis įgyvendino savo svajonę ir dviračiu apkeliavo Baltijos jūrą. Gaila, tuo metu šis konkursas nevyko. Kelionės prisiminimai nugulė į interneto archyvus ir mūsų šeimos atmintį.

Žinau, kad jo kelioninis dviratis jau ruošiamas, kažkur pakels sparnus ir šią vasarą su vienu iš anūkų. Keistas tas mano tėtis, ramiu pensininko gyvenimu džiaugtis nemoka“.

Kelionės istoriją rasite čia

2. Vilius Kupčinskas: „Žygis Sirvėtos regioniniame parke“

V.Kupčinskas – 42-erių teisininkas iš Vilniaus. „Laisvą laiką leidžiu stebėdamas ir fotografuodamas gamtą, keliaudamas po Lietuvą ar kitas šalis. Kai kartu su savimi pasiimu ir šeimą, džiaugiuosi dar labiau. Patyręs naujų įspūdžių, negaliu iškentėti jų neaprašęs. Iki šiol su mano istorijomis ir nuotraukomis galėjo susipažinti tik feisbuko draugai. Dalyvauju šiame konkurse, nes noriu, kad mano kūrybą pamatytų ir daugiau žmonių“, – sako V.Kupčinskas.

Kelionės istoriją rasite čia

Kelionės fotografija

1. Saulė Paltanavičiūtė: „Apvalymai Meksikoje“

Biologė S.Paltanavičiūtė sako, kad „atsakingos kelionės turi didelį teigiamą poveikį – tiek pačiam keliautojui, jo aplinkiniams, bet ir aplankytoms bendruomenėms. Jos ne tik plečia žinias, akiratį, toleranciją, padeda geriau pažinti ir atrasti save, bet ir vertinti, saugoti tai, ką turime. Po kelionių visada smagu apie jas pasakoti ir rašyti, dalintis nuotraukomis. Kas žino – gal jos įkvėps ir kitus?“

Visą nuotraukų ciklą rasite čia

2. Vitalij Malkevič: „Spalvų ir skonių kupina kelionė po Portugaliją“

Anot 44-erių IT sistemų administratoriaus, kiekvienas fotografas (ar tai profesionalas, ar mėgėjas) nori grįžtamojo ryšio ir truputėlį pripažinimo.

Pasask Vitalij, kol kas grįžtamąjį ryšį jis gauna tik iš draugų ir giminių, tad šis konkursas – puiki proga sužinoti, ką apie jo nuotraukas mano kiti.

Visą nuotraukų ciklą rasite čia

3. Augustinas ir Aistė Žemaičiai: „Saudo Arabijos grožis nepriklausomų turistų akimis“

Žemaičių šeima Saudo Arabijoje automobiliu įveikė daugiau nei 4000 km. „Šioje šalyje buvome vieni pirmųjų tokių turistų. Mat Saudo Arabija turistines vizas pradėjo išduoti tik 2019 m. pabaigoje, o jau netrukus, 2020 m. pradžioje, užsidarė pandemijai, – sako pora.

– Kai mes keliavome 2022 m. sausį, ji buvo ką tik atsidariusi vėl. Pamatėme šalį, kuri, labiau nei beveik bet kuri kita, buvo nemačiusi nepriklausomų turistų – ir šios nuotraukos bei komentarai po jomis tą atskleidžia. Nepaisant atsidarymo turistams Saudo Arabijoje iki šiol – viena konservatyviausių ir religingiausių pasaulio šalių.“

Visą nuotraukų ciklą rasite čia

Vaizdo filmukas iš kelionės

1. Giedrius Meškauskas: „Mūsų širdyse – Ukraina!“

„Mūsų širdyse – Ukraina! Kai visos mintys ir jausmai apie karą, ar kalnų žygis galėtų dar labiau mus įžiebti ukrainiečių palaikymo iniciatyvoms?! Buvome tvirtai įsitikinę, jog taip. Lygiai po mėnesio nuo karo pradžios, 2022 m. kovo 25 d. pasiekėme simbolinį aukštį – 2061 metrus virš jūros Aukštuosiuose Tatruose. Lygiai toks pats yra aukščiausios Ukrainos viršukalnės Hoverlos aukštis!

Kalnų vėjuose iškėlėme Ukrainos ir Lietuvos vėliavas. Tarptautinei sporto už taiką dienai išskleidėme baltus popieriaus lapus, tokiu būdu prisidėdami prie iniciatyvos, kuriai pakvietė „Peace and Sosort“ ir „International Climbing and Mountaineering Federation (UIAA)“. Apsikabinome kartu keliavusią ukrainietę Anną ir pasiuntėme stiprybės linkėjimą visiems ukrainiečiams, kurie kovoja už laisvę“ , – rašo 31-erių videooperatorius G.Meškauskas.

VIDEO: Mūsų širdyse – Ukraina!

2. Augustinas ir Aistė Žemaičiai: „Kruvinos Velykos Filipinuose“

„Kasmet pasaulio žinių laidose nuskamba, kad Filipinuose Velykos švenčiamos kruvinai: žmonės plaka save iki kraujo ir net nusikryžiuoja. Tačiau tai – tik maža dalis Filipinų Velykų tradicijų. Šventimas užtrunka virš savaitės, jame pilna nuostabiausių procesijų, ritualų – Kristaus laidotuvės, daugiadienės giesmės gatvėse ir t. t., – apie velykinę kelionę Filipinuose rašo Žemaičiai.

– Mes visą ilgąją Velykų savaitę praleidome Filipinuose – nuo Verbų sekmadienio iki Velykų – ir ėjome į visus Velykų renginius, mišias, procesijas, gatvės vaidinimus skirtinguose miestuose. Viską parodome ir apie viską papasakojame šiame vaizdo įraše. Taigi, kiek kraujo iš tikrųjų Filipinų Velykose ir kiek didingų grožybių lieka anapus pasaulinių žinių laidų? Ir kodėl kelionė į Filipinus per Velykas – nepakartojama patirtis?“

Augustino ir Aistės kelionių vaizdo įrašai publikuojami „YouTube“ kanale „AŽ kelionės“.

VIDEO: Kruvinos Velykos Filipinuose

Nugalėtojai bus apdovanoti finaliniame renginyje.

Pagrindiniams nugalėtojams kiekvienoje nominacijoje atiteks aktyvaus laisvalaikio gamtoje bei alpinizmo mylėtojų prekių „Kalnų namai“ specializuotose parduotuvėse 300 eurų vertės čekiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas