Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Išsirink, ką myli“ Palangoje. Ką reiškia šis kurorto šūkis?

Retro stiliumi alsuojanti Grafų Tiškevičių alėja, nusidriekusi nuo Palangos Kurhauzo iki istorinių kurorto vartų, greitai tapo pamėgta poilsiautojų. Asmenukės prie grafų skulptūrų ir mįslingo užrašo „Išsirink, ką myli“ nugulė į atostogų albumus. Tačiau, ką reiškia ši frazė?
Tiškevičių alėja Palangoje
Tiškevičių alėja Palangoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Įrengiant alėją klaipėdiečiui skulptoriui Klaudijui Pūdymui buvo pavesta pavaizduoti taku einančius grafus – Antaniną Sofiją Tiškevičienę ir Feliksą Tiškevičių. Kompozicijos, kuriose vaizduojami vienas į kitą žiūrintys ir vienas kito link einantys grafai, tarsi sudaro vieną kūrinį su atkuriamu Kurhauzu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grafų Tiškevičių alėja
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grafų Tiškevičių alėja

Skulptūras jungia dekoratyvi juosta grindinyje, kurioje išgraviruotas Tiškevičių giminės šūkis lotynų ir lietuvių kalbomis: „Deligas quem diligas“ ir „Išsirink, ką myli“. Šis moto tapo ir Palangos devizu, kviečiančiu pasinerti į pačias įvairiausias pramogas: pažinti įstabią gamtą, aukštąją kultūrą.

Telieka išsirinkti

„Išsirink, ką myli“ tapo ir šiandieninės Palangos devizu. Kodėl? Atsakymą rasti nesunku – čia, kurorte, kiekvienas atras sau patinkančios veiklos. Telieka išsirinkti, kas domina.

„Didžiausias Lietuvos kurortas kviečia ne tik pasimėgauti maudynėmis jūroje, bet ir išbandyti puikiai įvertintą „Palangos baseiną“, su takeliais plaukikams ir erdvėmis vandens pramogų mėgėjams. Jau visu pajėgumu veikia ir kurorto SPA.

R.Kmitienė kvietė pažinti Palangą tokią, kokios nematė: aplankyti naująjį Kurorto muziejų legendiniame „Anapilyje“. „Tai naujas muziejus su modernia, interaktyvia ekspozicija. Asmeniškai rekomenduoju“, – šypsojosi pašnekovė.

Pažintį su Palanga galima pratęsti apžvalgos aikštelėje neįprastoje vietoje – bažnyčios bokšte. Nuo jo atsiveria visa kurorto panorama.

„Mes kviečiame savo turistus būti naujaisiais Palangos atradėjais“, – teigė Palangos turizmo centro vadovė, raginanti apeiti Birutės parką, apžiūrėti įstabiąją grafų Tiškevičių alėją, skulptūrų parką, pasivaikščioti legendine J.Basanavičiaus gatve.

Pažintis su kurortu – ant dviračio

Aktyvaus poilsio mėgėjai kviečiami sėsti ant dviračių ir išbandyti takus, besidriekiančius per pušynus.

„Tas 13 kilometrų atstumas nėra didelis. Atrasite kiek kitokį, gal labiau laukinį paplūdimį“, – kalbėjo R.Kmitienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Skulptūra „Žvejo dukros“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Skulptūra „Žvejo dukros“

Kelionę galima pratęsti po Šventosios miestelį, išvysti, kaip pasikeitė kurorto centrinė aikštė, pereiti kabantį tiltą, apžiūrėti skulptūras prie „Energetiko“.

Kaimyninė Šventoji, kasmet keičianti savo veidą, gali tapti maloniu atradimu, o kai kam žadinti prisiminimus iš vaikystės apie Beždžionių tiltą, skulptūrą „Žvejo dukros“ ir kt.

Šeimoms su mažais vaikais kurortas – itin draugiškas. Vaikiškas juokas nuo ryto iki vakaro skamba Vaikų miestu pramintame parke šiaurinėje Palangos dalyje. Ne tokių judrių pramogų mėgėjai kviečiami į Pasakų parką, kur gražias lietuviškas pasakas įgarsino Inga Valinskienė.

Apstu renginių

Palangoje apstu įvairių renginių, tad kiekvienas ras, ką įdomaus nuveikti kurorte. Šį savaitgalį greičio ir adrenalino mėgėjus į Palangą sukvietė tradicinės 1006 km automobilių lenktynės.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Aurum 1006 km“ lenktynių dalyvių treniruotė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./„Aurum 1006 km“ lenktynių dalyvių treniruotė

Čia nestigs šurmulio, geros nuotaikos, greitų automobilių bei sportinio azarto. O štai kitą savaitgalį kurorte skambės vaikų dainos – vyks tradicinis vaikų ir jaunimo vokalinės muzikos festivalis „Laumės juosta“, kurio metu kurorto viešosiose erdvėse mažieji dainininkai klausytojus džiugins savo nuotaikingais vasariškais muzikiniais pasirodymais. Muzikos mėgėjus nudžiugins ir kitą penktadienį, liepos 24 d., prasidėsiantis muzikos festivalis „Pasaulio garsai“, jau ne pirmus metus klausytojus žavintis itin aukšto lygio alikėjų pasirodymais.

Įvairūs renginiai, parodos kurorte vyte veja vienas kitą. Taip pat lankytojų laukia muziejai, kurie patiks tiek vyresniems lankytojams, tiek ir mažiesiems.

Istorikams – mįslė

O ką reiškia iš tikrųjų reiškia grafų Tiškevičių giminės devizas „išsirink, ką myli“. Tai – iki šiol mįslė istorikams.

Anot Kretingos muziejaus direktoriaus pavaduotojo muziejininkystei Juliaus Kanarausko, tyrinėjusių Tiškevičių istoriją, „Išsirink, ką myli“ – nėra pagrindinis šios plačios giminės devizas.

Reikšmingą įtaką Lietuvos, Lenkijos bei Rusijos istorijai turėjusi giminė savo herbe turėjo šūkį „Nec Aspera Terrent“. Tai reikštų – „Sunkumai – nebaisūs“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tiškevičių alėja Palangoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tiškevičių alėja Palangoje

Kaip XIX amžiuje atsirado romantiškai skambantis „Išsirink, ką myli“ – neaišku. „Tai buvo Palangos Tiškevičių giminės atšakos šūkis. Kiekviena giminės atšaka galėjo turėti savo šūkį. Kaip jis atsirado, kodėl – bandžiau aiškintis, bet niekur tokio paaiškinimo nebuvo“, – apgailestavo J.Kanarauskas.

Jis abejojo, kad šis giminės šūkis galėjo būti įvestas dėl kurio nors Tiškevičių romantiškų jausmų.

Palangos kurorto muziejaus vadovė Virginija Paluckienė teigė taip pat mėginusi išsiaiškinti, kodėl būtent ši frazė tapo giminės šūkiu. Bet atsakymo analizuoti šaltiniai nepateikė.

Palangos dvarininkams Feliksui ir Antaninai Sofijai Tiškevičiams šis šūkis itin tinka. Pajūryje gyvenusiems grafams gimė dešimt vaikų. Teigiama, kad po vyro mirties grafienė iki pat mirties dėvėjo gedulo rūbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas