Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijoje iš po vandens išniro užlietas kaimelis

Pradėjus tvarkyti milžinišką vandens rezervuarą Italijoje, iš vandens išniro prieš dešimtmečius užlietas kaimas.
Kuron Venosta
Kuron Venosta / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Italija Kelionės

Šiaurės Italijoje visai prie pat Šveicarijos ir Austrijos sienų tyvuliuojantis Rezijos ežeras geriausiai žinomas dėl iš jo kyšančio bažnyčios varpinės bokšto. Toks neįprastas reginys net yra įkvėpęs idėją „Netflix“ serialui.

Vanduo čia anksčiau stovėjusį kaimą užliejo 1950 m., ir tik dabar, po ilgų dešimtmečių ėmus tvarkyti rezervuarą ir nuleidus vandenį, išniro buvusio kaimo pastatai – namų laiptai, sienos, rūsiai. Vietos gyventojai galėjo pasivaikščioti senosiomis gatvėmis.

Viena jų buvo ir Luisa Azzolini, kuri soc.tinkluose pasidalijo nuotraukomis ir vaizdo įrašais:

Varpinę ir visą šalia jos buvusį miestelį po vandeniu panardino ne koks nors kataklizmas, o inžinieriai. Netolo Bozano, Pietų Tirolio srityje, anksčiau tyvuliavo du ežerai – Rezija (it. Resia, vok. – Reschensee) ir Kuronas. Jau nuo trečio praėjusio amžiaus dešimtmečio buvo kalbama apie hidroelektrinės statymą šioje kalnuotoje vietovėje, tačiau tam priešinosi vietos gyventojai, o vėliau planus nukėlė prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas.

Pasibaigus karui, buvo grįžta prie planų ežerus panaudoti elektros gamybai. Žinoma, miestelio perkėlimas neapsiėjo be didelių protestų – vietinių žmonių delegacija net vyko pas tuometinį popiežių, kad šis įsikištų ir sustabdytų projektą.

Visgi net popiežius negalėjo nieko padaryti, ir vandens lygis buvo pakeltas 22 metrais. Apie 120 mln. kubinių metrų vandens užliejo daugiau nei 50 hektarų žemės, ir beveik 200 pastatų Venostos slėnyje pranyko po vandeniu.

Tuo metu Kuron Venostos miestelyje gyveno apie 150 šeimų. Dalis paliko šias vietas ir išsikėlė gyventi kitur, kiti sutiko persikelti į naujus namus, kurie buvo pastatyti rytinėje slėnio pusėje.

Buvusio miestelio liekanos ir dabar tebėra ežero dugne, iš kurio tekyšo dar XIV a. statytos bažnyčios varpinė. Šiandien ir vietiniai gyventojai sutinka, kad vaizdas išties kerintis – iš lygaus it stiklas ežero kalnų fone iškylantis bokštas. Žiemą peizažas tampa magišku – užšalus ežerui, galima pasivaikščioti aplink varpinę.

Panašus vaizdas pakeri ir tuos, kurie apsilanko Rusijoje šalia šalia Kaliazino miesto. Čia iš vandens kyšo užtvindyto vienuolyno varpinė.

Kadaise buvusi katedros dalis, o nuo 1939-ųjų varpinė atlieka neįprastą tokiam pastatui funkciją – yra tapusi žymekliu laivybai. Žmogaus sukurta mažytė salelė žmogaus sukurtame ežere yra tapusi traukos objektu turistams bei vietiniams. Retkarčiais varpinėje vis dar surengiamos ir stačiatikių ceremonijos, tačiau anksčiau svarbiu buvęs jos religinis vaidmuo jau seniai praeity.

Daugiau apie ją skaitykite čia: Įspūdingas vaizdas Rusijoje – iš vandens kyšanti užlieta varpinė

Neseniai panašaus likimo sulaukė ir miestas Turkijoje. Chasankeifas (Hasankeyf) prie Tigro upės buvo užlietas dėl užtvankos, kurios reikia regioną elektra aprūpinsiančiai hidroelektrinei.

Daug Chasankeifo gyventojų buvo perkelti į naujai pastatytą miestelį maždaug už 3 kilometrų. Valdžia taip pat perkėlė svarbius objektus, tokius kaip XII a. musulmonų vienuolynas ir 1,8 tūkst. tonos sverianti viešoji pirtis. Į naują „turizmo parką“ perkelti ir senoviniai romėniški vartai, 610 metų senumo mečetė.

Gyventojai į naująjį miestą net perkelia savo protėvių kaulus.

Daugiau apie tai skaitykite čia: 12 tūkst. metų senumo Turkijos miestas nyra po vandeniu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas