Neišvengsiu kelioninių straipsnių klišių – Tel Avivas iš tikrųjų niekada nemiega. Vaikščiodama palei jūrą stebėjausi, kiek daug sportuojančių. Paplūdimio tinklinis, bėgiojimas, vandens sportas, treniruokliai, šokių pamokos.
Nesportuoji pats – bent išsikepi kepsnį ir paganai akis, ką ir daro daugelis sportui abejingesnių Tel Avivo gyventojų. Šurmulys neatslūgsta net naktį – dalis tęsia pramogas prie jūros, kiti persikelia į miesto centre esančius barus ir diskotekas.
Po triukšmingo Tel Avivo mūsų laukė skrandžio ir sielos atgaivą padovanojusi viešnagė užmiestyje esančioje maisto gaminimo studijoje. Studijos šeimininkė Miri Koss – žavi šilta šviesiaplaukė 35 metų moteris, kuri nori parodyti žmonėms, kaip paprasta maitintis sveikai.
Ji pasakoja, kaip po tarnybos armijoje (beje, iš pradžių ausį kiek rėžė moterų pasakojimai apie tarnavimą armijoje, juk tai nėra įprasta pas mus) išvyko į Prancūziją mokytis kalbos.
Kalbos neišmoko, tačiau įsimylėjo kulinariją. Kai prieš kelerius metus mirė jos vyras, ji pati sau pasakė, kad nieko gyvenime negali sukontroliuoti, išskyrus maistą.
Tad ne tik peržiūrėjo savo pačios valgiaraštį, bet sveiką (beje, be kraštutinumų!) mitybą ėmė propaguoti ir savo pamokose. Jos „arkliukas“ – Viduržemio regiono virtuvė su lašeliu „džiazo“ – taip ji vadina įvairias improvizacijas, nes be galo mėgsta eksperimentuoti. Kulinarinių pamokų metu Miri rodo, kaip pagaminti įvairius patiekalus per 5 minutes.
Miri mus pasitiko žaliuoju „welcome drink“ (salotų, vaisių ir daržovių kokteiliu), aprodė daržą bei sodą, „supažindino“ su šalia besiganančiais kaimynų arkliukais.
Studijoje – žavus kaimiškas stilius. Daug spalvų, šviežios gėlės, begalės gražių indelių, stiklainių, prieskonių dėžučių, puodelių – ima noras viską kopijuoti ir tą patį pasidaryti pas save.
Iki soties prisiragaujame ką tik kartu pagamintos mišrainės su bolivine balanda ir džiovintais vaisiais, šviežių burokėlių salotų su imbieru ir citrinų sultimis, žiedinį kopūstą su sezamo sėklų padažu, sode augančių vaisių. Smagi sveiko maisto puota smagioje kompanijoje.
Viešnage pas Miri baigėsi mūsų kelionė. Dar nespėjus išvykti galvoju, kada grįšiu vėl – šalyje lieka nauji draugai ir daugybė neaplankytų vietų, neragautų patiekalų, neišbandytų veiklos rūšių!
Izraelis – „West Express“ rekomenduojama atostogų kryptis Nr.1!
Kulinarinė kelionė po Izraelį jau spalio 25 d.