Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skirtingas Izraelis: tūkstantmetis, jaunatviškas ir šiek tiek lietuviškas

Prisipažinsiu – turėjau tą patį stereotipą kaip ir daugelis kitų keliautojų: visada sakiau, kad kelionei į Izraelį reikia subręsti, jį pamilti gali tik senjorai, jis ne kiekvienam. Tačiau nuvykus atradau savo Izraelį – paprastą ir kartu stebinantį, su tūkstantmete istorija, bet kartu jaunatvišką, išdidų ir draugišką, rimtą ir linksmą ir net šiek tiek lietuvišką.
Senoji Jaffa. J. Čižienės nuotr.
J.Čižienės nuotr./ Senoji Jaffa. 

Neišvengsiu kelioninių straipsnių klišių – Tel Avivas iš tikrųjų niekada nemiega. Vaikščiodama palei jūrą stebėjausi, kiek daug sportuojančių. Paplūdimio tinklinis, bėgiojimas, vandens sportas, treniruokliai, šokių pamokos.

Nesportuoji pats – bent išsikepi kepsnį ir paganai akis, ką ir daro daugelis sportui abejingesnių Tel Avivo gyventojų. Šurmulys neatslūgsta net naktį – dalis tęsia pramogas prie jūros, kiti persikelia į miesto centre esančius barus ir diskotekas.  

TelAvivas. piknikas netoli Jafos. J. Čižienės nuotr.
J.Čižienės nuotr./ TelAvivas: piknikas netoli Jafos. 

Po triukšmingo Tel Avivo mūsų laukė skrandžio ir sielos atgaivą padovanojusi viešnagė užmiestyje esančioje maisto gaminimo studijoje. Studijos šeimininkė Miri Koss – žavi šilta šviesiaplaukė 35 metų moteris, kuri nori parodyti žmonėms, kaip paprasta maitintis sveikai.

Ji pasakoja, kaip po tarnybos armijoje (beje, iš pradžių ausį kiek rėžė moterų pasakojimai apie tarnavimą armijoje, juk tai nėra įprasta pas mus) išvyko į Prancūziją mokytis kalbos.

Kalbos neišmoko, tačiau įsimylėjo kulinariją. Kai prieš kelerius metus mirė jos vyras, ji pati sau pasakė, kad nieko gyvenime negali sukontroliuoti, išskyrus maistą.

Tad ne tik peržiūrėjo savo pačios valgiaraštį, bet sveiką (beje, be kraštutinumų!) mitybą ėmė propaguoti ir savo pamokose. Jos „arkliukas“ – Viduržemio regiono virtuvė su lašeliu „džiazo“ – taip ji vadina įvairias improvizacijas, nes be galo mėgsta eksperimentuoti. Kulinarinių pamokų metu Miri rodo, kaip pagaminti įvairius patiekalus per 5 minutes.

Miri Koss studija. J. Čižienės nuotr.
Miri Koss studija. J. Čižienės nuotr.

Miri mus pasitiko žaliuoju „welcome drink“ (salotų, vaisių ir daržovių kokteiliu), aprodė  daržą bei sodą, „supažindino“ su šalia besiganančiais kaimynų arkliukais.

Studijoje – žavus kaimiškas stilius. Daug spalvų, šviežios gėlės, begalės gražių indelių, stiklainių, prieskonių dėžučių, puodelių – ima noras viską kopijuoti ir tą patį pasidaryti pas save.

Iki soties prisiragaujame ką tik kartu pagamintos mišrainės su bolivine balanda ir džiovintais vaisiais, šviežių burokėlių salotų su imbieru ir citrinų sultimis, žiedinį kopūstą su sezamo sėklų padažu, sode augančių vaisių. Smagi sveiko maisto puota smagioje kompanijoje.

Viešnage pas Miri baigėsi mūsų kelionė. Dar nespėjus išvykti galvoju, kada grįšiu vėl – šalyje lieka nauji draugai ir daugybė neaplankytų vietų, neragautų patiekalų, neišbandytų veiklos rūšių!

Izraelis – „West Express“ rekomenduojama atostogų kryptis Nr.1!
Kulinarinė kelionė po Izraelį jau spalio 25 d. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų