Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jungtiniai Arabų Emyratai – musulmoniška oazė bekraštėse dykumose

Bekraštės vėjų pustomo smėlio dykumos, pamažu atimančios paskutinę jomis keliaujančiojo viltį atrasti svetingą ir saugią užuovėją, – tokie vaizdai visų pirma iškyla prieš akis, paminėjus Arabijos pusiasalį. Ir iš tiesų laukinės gamtos suformuotų, regis, ribų neturinčių dykumų didybė sužavi. Kaip abejingų nepalieka ir pasakomis bei legendomis apipintos oazės – reta ir itin trokštama smėlynų klajoklių proga, suvilgyti išdžiuvusią gerklę gurkšniu vėsaus šaltinių vandens ir bent minutei atsikvėpti nuo negailestingos saulės kaitros drėgname vešlios augmenijos pavėsyje.
Kupranugariai paplūdimyje Dubajuje
Kupranugariai paplūdimyje Dubajuje / Novaturo nuotr.
Novaturo nuotr./Čiavyksta ir dykumų ralis
Novaturo nuotr./Čiavyksta ir dykumų ralis

Kaip tik tokias, gerovės ir pramogų kupinas oazes, primena ir 7 Arabijos pusiasalio pietvakariuose įsikūrę emyratai, sudarantys JAE – Jungtinius Arabų Emyratus. Ilgą laiką Trečiojo pasaulio dalimi laikyti ir reto keliautojo dėmesį patraukę emyratai iškilo staigiai ir netikėtai – valstybės aukso amžius prasidėjo vietovėje atradus gausius naftos telkinius. Šiandien JAE masina viso pasaulio turistus savo kiekviename žingsnyje jaučiama prabanga ir modernumu. Per pastarąjį valstybės klestėjimo amžių iškilę architektūriniai ansambliai čia – vieni įspūdingiausių pasaulyje.

Abu Dabis – kontrastų sostinė

Novaturo nuotr./Moteris dirba tradicinius rankdarbius
Novaturo nuotr./Moteris dirba tradicinius rankdarbius

Ištisus metus kaitrios saulės glostoma Jungtinių Arabų Emyratų sostinė Abu Dabis – modernumu ir prabanga persmelkta sala, esanti pusiasalio šiaurės rytuose. Abu Dabis – šiuo metu didžiausias iš septynių emyratų.  Pastarajame amžiuje, būtent jo ekonomika, augo sparčiausiai.

JAE sostinė – vieta, kur staiga praturtėjusios ir dėl artimų ekonominių santykių su Vakarų valstybėmis sparčiai modernią kultūrą perimančios musulmoniškos valstybės kontrastai matomi ryškiausiai. Miestas šiandien – sausakimšas ir nuolat skubantis pasaulinis verslo centras, kupinas saulėje tviskančių dangoraižių ir ambicingų architektūrinių sprendimų, savo šešėlyje slepiančių mečetes ir burkomis pridengtus moterų veidus. Nepaisant gausių balto smėlio paplūdimių ir prabangių viešbučių, siūlančių turistams visas jų vaizduotei prieinamas pramogas, užtenka vos išeiti iš viešbučio teritorijos, norint pajusti šalyje giliai įsišaknijusio islamo tradicijas ir religijos suformuotas kultūrines visuomenės nuostatas.

Šis iš pirmo žvilgsnio nesuderinamas kontrastas Abu Dabyje ir visuose septyniuose emyratuose yra atradęs neįtikėtiną harmoniją – iki mūsų dienų gyvos ir akylai saugomos ilgametės tradicijos, čia klesti drauge su vakarietiška laisve ir nevaržomomis pramogomis. Tačiau, vykstant į šią šalį, pravartu žinoti keletą taisyklių, padėsiančių pasimėgauti visais JAE teikiamais malonumais, išvengiant nesusipratimų. Pavyzdžiui, vyrų šioje šalyje gyvena dvigubai daugiau negu moterų. Visos vietinės moterys yra ginamos bei saugomos įvairiausių šalies įstatymų – užtikrinama jų ramybė ir saugumas. Kaip tik todėl, net ir nuolankiausias svetimšalio parodytas dėmesys, vietos gyventojams gali pasirodyti netinkamas ir sugadinti malonią kelionę.

Novaturo nuotr./JAE pasididžiavimas Burės vieabutis
Novaturo nuotr./JAE pasididžiavimas Burės viešbutis

Spartus žingsnis modernumo link, griežtos musulmoniško gyvenimo taisyklės – šis egzotiškas derinys kasmet vilioja tūkstančius turistų pasivaikščioti Abu Dabio gatvėmis ir įkvėpti kontrastinga prabanga dvelkiančios turtingiausio pasaulyje miesto dvasios.

Tropinės dykumos ir bekraščiai paplūdimiai

Itin kaitriu tropiniu klimatu pasižyminčiame Arabijos pusiasalyje įsikūrę emyratai, ištisus metus alsuoja karščiu – žiemą temperatūra čia nukrenta iki 25 laipsnių šilumos, tačiau jau pavasarį sugrįžta pastovi 40 laipsnių kaitra. Tai, jog didžiąją valstybės dalį sudaro smėlio dykumos, jau savaime rodo, kad krituliai čia – itin retas ir kaskart džiaugsmingai sutinkamas reiškinys. Trys dienos lietaus mūsų šalyje nieko nenustebina, o JAE gyventojams tai – visas per metus tenkantis kritulių kiekis.

Novaturo nuotr./Palmės sala Dubajuje
Novaturo nuotr./Palmės sala Dubajuje

Tačiau apie dulkėtą sausrą čia atvykusiems akimirksniu pamiršti leidžia šiltos balto smėlio paplūdimius skalaujančios Persijos įlankos bangos. Giedras dangus, kaitri saulė ir žydras vanduo čia traukia tūkstančius poilsiautojų ištisus metus. Tačiau ne tik neprilygstamas poilsis ir gausios prabangių miestų siūlomos pramogos čia vilioja svetimšalius keliautojus: nuotykių ir aštrių pojūčių ištroškę turistų būriai kasmet leidžiasi į keliones po dykumą, norėdami pajusti neprilygstamą gamtos stichijos jėgą ir didybę. Dykumos įtraukia kiekvieną į jas įžengusį ir, regis, nelieka nė mažiausios galimybės pabėgti iš bekraščių smėlynų.

Novaturo nuotr./`eicho Zayed Baltoji mečetė Abu Dabyje
Novaturo nuotr./Šeicho Zayed Baltoji mečetė Abu Dabyje

Dauguma turistų į JAE vyksta žiemą – tuomet klimatas čia kiek švelnesnis, po negailestingai kaitrių dienų atsikvėpti leidžia vėsūs vakarai, taip pat būtent žiemą šioje šalyje didžiausia tikimybė sulaukti kritulių.

Neišmatuojamą prabangą ir blizgesį, XXI amžiaus architektūros paminklus, slepiančią gilias ir asketiškas musulmoniškas tradicijas, kristalinį Persijos įlankos vandenį ir tropikų saulę – tokius nepamirštamus Jungtinius Arabų Emyratus pažįsta kiekvienas čia apsilankęs.

Novaturo nuotr./Novaturas
Novaturo nuotr./Novaturas

Geriausius kelionių pasiūlymus rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas