Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jūrų muziejuje artimiausias savaitgalis skiriamas meilei

Artėjantis savaitgalis Lietuvos jūrų muziejuje bus skirtas meilės temai. Vasario 16-ąją su meile bus kalbama apie Lietuvos istoriją: lankytojų Vasario 16-ąją laukia nemokami edukaciniai užsiėmimai „Trispalvė jūroje saugo“ ir nemokamos pop-up atviruko dirbtuvėlės „Iškelk trispalvę jūroje“ Laivybos istorijos ekspozicijoje (nusipirkus bilietą į muziejų).
Lietuvos jūrų muziejuje artimiausias savaitgalis skiriamas meilei.
Lietuvos jūrų muziejuje artimiausias savaitgalis skiriamas meilei. / A.Mažūno nuotr.

Lietuvos jūrų muziejus Vasario 16–ąją ragina švęsti patriotiškai: lankytojai, turintys Lietuvos valstybinės vėliavos spalvų atributus, tą dieną apdovanojami nuolaida bilietui į muziejų (suaugusiam kaina 4 Eur, vaikams nuo 6 metų, moksleiviams, studentams, senjorams – 2 Eur. Nuolaidos taikomos perkant kasoje).

Vasario 14 ir 15 dienomis, Šv. Valentino dienos proga, muziejaus biologinėse ekspozicijose rengiamos išskirtinės ekskursijos „Fatališkas potraukis“, kuriose bus pasakojama apie vandens gyvūnų meilės kalbą.

Ar vandens gyvūnai taip pat elgiasi galvą pametę, kaip mes, sausumos gyventojai? – paklausėme muziejaus biologo Remigijaus Dailidės.

"Jų gyvenimas paprastesnis, – atsakė biologas. – Jau vien dėl to, kad gyvendami vandenyje jie nejaučia savo svorio ir daugeliui dalykų jiems reikia mažiau pastangų. Banginis vienodai gerai ir lengvai jaučiasi, kaip ir mažytė žuvelė".

Pasak Remigijaus Dailidės, kuris ir ves ekskursijas, bene įspūdingiausiai meilėje prisipažįsta jūrų moliuskas sepija.

"Sepijos tarpusavyje bendrauja spalvomis, – pasakoja Remigijus Dailidė. – Žmogus gali tik nurausti iš meilės, o sepijos per minutę gali nusidažyti įvairiausiomis spalvomis ir raštais, taip perteikdamos emocijų kaitą. Partnerį iš 3-4, palikusių didžiausią įspūdį, renkasi patelė".

Gyvos sepijos akvariume nėra, tačiau lankytojai gali pamatyti muziejaus ekspozicijoje eksponuojamą sepijos muliažą. Tačiau viename iš akvariumų gyvena jūros arkliukų giminaitės jūrų adatos. Jos, kaip ir jūrų arkliukai, ypatingos tuo, kad apvaisintus irkliukus savo sterblėje išnešioja ir adatėles į gyvenimą paleidžia patinėlis.

Jūrų žinduoliai taip pat turi savo poravimosi ypatybių. Šiaurės jūrų liūtai (vieną jų galima pamatyti ir muziejuje) garsėja kruvinomis kautynėmis dėl patelių. Stipriausiems patinams atitenka haremai. Tačiau vyresnio amžiaus patinai, nebegebantys kovoti dėl išrinktųjų, susiburia į senelių darželius, kuriuose gali tik jau iš tolo stebėti laiminguosius.

Ekskursijų apie vandens gyvūnų meilės kalbą „Fatališkas potraukis“ pradžia 13.15 val. muziejaus kieme prie ąžuoliuko. Ekskursijos nemokamos, įsigijus bilietą į muziejų. Norintys dalyvauti ekskursijoje turi iš anksto užsiregistruoti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento