Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jūrų muziejus lankytojus pasitinka su geltona vėliava

Penktadienį duris atvėręs Lietuvos jūrų muziejus lankytojus pasitiko, iškėlęs geltoną vėliavą ant istorinio Nerijos forto pylimo. Kodėl geltoną? Gal taip muziejus sveikina pavasario saulę?
Lietuvos jūrų muziejus iš paukščio skrydžio
Lietuvos jūrų muziejus iš paukščio skrydžio / Jūrų muziejaus nuotr.

„Jeigu uoste laivas iškelia geltoną vėliava, tai reiškia, kad karantinas baigtas ir visa įgula jau pasveiko! O jeigu pamatytumėte iškeltą geltoną vėliavą kartu su juoda (Lima) – būkite atsargūs, tai reiškia, kad laive siaučia liga“, – praneša muziejininkai.

Nors Lietuvoje karantinas dar neatšauktas, tačiau atsiradusi galimybė lankyti muziejus jau rodo vis labiau artėjančią karantino pabaigą. Ir lankytojai tai įvertino: pirmąją darbo dieną – penktadienį – jų muziejuje nebuvo gausu, bet savaitgaliui jau dabar yra nupirkta apie 100 bilietų. Penktadienį praleisti muziejuje ir pamatyti jo ekspozicijas daugiausia pasirinko šeimos su ikimokyklinio amžiaus vaikais. Jos labai džiaugėsi galimybe vėl apsilankyti pamėgtame muziejuje.

Jūrų muziejaus nuotr./Jūrų muziejuje iškelta geltona vėliava
Jūrų muziejaus nuotr./Jūrų muziejuje iškelta geltona vėliava

Muziejaus Laivybos istorijos skyriaus vedėjas dr. Edvinas Ubis, rodydamas muziejaus rinkinyje saugomą garlaivio „Ivan Polzunov“ geltoną karantino vėliavą, pasakoja, kad pirmą kartą karantino terminas buvo paminėtas 1377 metais Venecijoje, rašant apie laivą, kurio įgula dėl ligos protrūkio turėjo likti jame mėnesį.

Pirmosios žinios apie karantino vėliavą mus pasiekia iš XVIII a., kai laive pasireiškus užkrečiamos ligos protrūkiui, būdavo iškeliama balta vėliava. Tačiau tuo laiku pasitaikė ir kitų spalvų vėliavų, kurios irgi reiškė karantiną. Amžiaus pabaigoje geltona vėliava tapo pagrindiniu laivo izoliacijos simboliu. Geltona vėliava, dar žinoma „Yellow Jack“ ar „Quebec“ pavadinimu, Didžiojoje Britanijoje XIX a. pradžioje tapo visuotinai suprantama, kaip karantino ženklas. Tačiau Danijoje ir Vokietijoje dominavo žalia spalva. Tik XIX a. pabaigoje geltona vėliava tapo aiškiu karantino ženklu visoje Europoje. O geltona su juoda (Lima) vėliava reiškia, kad laive siaučia liga.

Nuo balandžio 19 dienos lankytojai jau gali apžiūrėti akvariumą, jūrų augalijos ir žinduolių, paukščių, laivybos istorijos ekspozicijas, apsilankyti Senųjų žvejybos laivų aikštelėje. Šiuo laikotarpiu dar nebus rengiami delfinų ir kaliforninių jūrų liūtų pasirodymai delfinariume.

Muziejus dirbs tris dienas per savaitę: penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį nuo 10.30 iki 17 val.

Jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė, kviesdama sugrįžti lankytojus į pamėgtą muziejų, pabrėžia, kad galioja tik elektroninis bilietas, įsigytas iš www.ljm.lt, ir būtinybę laikytis bendrųjų karantino reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas