Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką aplankyti Suomijoje rekomenduoja patys suomiai?

Kiekvienais metais nepriklausoma tyrimų kompanija Taloustutkimus vykdo studiją, kurios metu apklausia apie 4000 suomių, kokie miestai yra patraukliausi kelionėms ir turizmui. Jei manėte, kad pirmoje vietoje bus Helsinkis, labai apsirinkate – jis šiemet liko 4-oje vietoje. Tad kokie gi tie trys miestai, pralenkę sostinę? Pateikiame aukščiausius balus surinkusių miestų dešimtuką.
Suomija / 123rf.com koliažas
Suomija / 123rf.com koliažas

10. Kuopio

Nepaprastai gražaus Kallavesi ežero apsuptyje esantis Kuopio dažnai vadinamas Suomijos ežeryno regiono sostine. Vienas žymiausių Kuopio objektų yra 75 metrų aukščio Puijo apžvalgos bokštas. Vakarienė šiame bokšte su vaizdu į gamtos draustinį išties yra nepakartojama patirtis. Tuo tarpu, pačiame Kuopio viduryje įsikūrusi turgaus aikštė yra tikroji miesto širdis. Ten galite paragauti tradicinio kalakukko – ruginės tešlos pyragaičio su kiauliena ir žuvimi – bei kitų vietinių skanėstų.

Kuopio turgaus aikštė / 123rf.com nuotr.
Kuopio turgaus aikštė / 123rf.com nuotr.

9. Hanko

Suomijoje dažnai ginčijamasi: kuris miestas yra labiausiai saulėtas? Hanko yra piečiausias šalies miestas, todėl šiame ginče visada paminimas. Tiek vietinius, tiek turistus į Hanko traukia 130 km pakrantė su auksiniais paplūdimiais, uolėtomis įlankomis ir žaliuojančiomis salomis horizonte. Nenuostabu, kad ir pagrindinės miesto atrakcijos yra jūroje: Bengtskär – aukščiausias švyturys Šiaurėje, Russarö sala ir Hauensuoli sąsmauka su 16-ą amžių menančiomis graviūromis. Nuvykus patartina išsinuomoti valtį.

Hanko / 123rf.com nuotr.
Hanko / 123rf.com nuotr.

8. Savonlinna

Seniausias Rytų Suomijos miestas garsėja patogia vieta prie didžiausio šalies ežero, viduramžių pilimi Olavinlinna, mėnesį trunkančiu operos festivaliu ir tradiciniais pyragaičiais lörtsy. Savonlinnoje būsite nuolatinėje vandens apsuptyje, o jei pasiseks, galbūt pamatysite ir itin saugomą Saimos ežere gyvenančių žieduotųjų ruonių. Centrinę miesto dalį sudaro mažytės salos, tad geriausia Savonlinną apžiūrėti iš valties ar mažo laivelio. Vasarą čia veikia daugybė kavinių su terasomis, mažų parduotuvėlių ir meno galerijų.

Vida Press nuotr./1. Saimos ežeras
Vida Press nuotr./1. Saimos ežeras

7. Mariehamn

Alandų salos yra nepriklausoma teritorija, kurią sudaro beveik septyni tūkstančiai mažų salelių, ir kur niekas nešneka suomiškai. Tačiau suomiai vis tiek įvardija Alandų sostinę Marienhamną, kaip vieną geriausių vietų Suomijoje. Tai yra jaukus ir gyvas uostamiestis su nuostabiais pajūrio gamtos vaizdais. Lietuviai dažniausiai į šį salyną keliauja žvejoti lydekų ir ešerių, o suomiai – pasivažinėti dviračiais.

123rf.com nuotr. / Alandai
123rf.com nuotr. / Alandai

6. Naantali

Naantali miestelis yra oficiali Mumių buveinė – vien dėl to šį miestą aplankyti verta tiek mažiesiems, tiek suaugusiems. Be to, jūra čia yra pačiame miesto centre, šalia medinių namų ir jaukių parduotuvėlių, puošiančių siauras senamiesčio gatves. Naantali gausu mažų ir jaukių restoranėlių, įsikūrusių tiesiog šalia prieplaukų. Be to, šiame mieste esančioje Luonnonmaa saloje yra ir Suomijos prezidento vasaros rezidencija.

Trolių Mumių namas, Naantali / 123rf.com nuotr.
Trolių Mumių namas, Naantali / 123rf.com nuotr.

5. Kuusamo

Šalies Rytuose esantis Kuusamo yra panašiausias į Laplandiją, neskaitant pačios Laplandijos, kuri yra kiek toliau į Šiaurę. Ir vis dėlto, čia siūlomos pramogos nedaug skiriasi nuo Laplandijos – nuo Kalėdų Senelio iki Šiaurės pašvaistės gaudymo. Kuusamo apstu laukinės gamtos ir gyvūnų, o patiems drąsiausiems siūlomos ir tokios pramogos, kaip naktinis lokių stebėjimas. Suprantama, irklavimas upe, žygiai ir žvejyba yra tipinės vietos pramogos.

Kuusamo / 123rf.com nuotr.
Kuusamo / 123rf.com nuotr.

4. Helsinkis

Apie Suomijos sostinę Helsinkį rašyta daug. Tai miestas turintis viską, ko gali geisti keliautojo širdis: gamta, kultūra, dizainas ir architektūra, daugybė renginių ir kitų pramogų.

Taip pat skaitykite: Helsinkis – kai atrandi tai, ko neieškai, ir patiri tai, ko nesitiki

Turas po Helsinkį / Gyčio Vidžiūno nuotr.
Turas po Helsinkį / Gyčio Vidžiūno nuotr.

3. Turku

Turku yra seniausias Suomijos miestas ir buvusi sostinė. Pietvakariniame krante įsikūręs miestas yra svarbus šalies uostas, turintis gilią ir įdomią istoriją. Aura upės pakrantėje yra įsikūrusi garsioji Turku pilis, laikoma vienu svarbiausių istorinių Suomijos pastatų. Kartu su įspūdinga Turku Katedra, pilis yra ir vienas seniausių po šiai dienai tebenaudojamų pastatų.

Vida Press nuotr./Turku pakrantė / Suomija
Vida Press nuotr./Turku pakrantė / Suomija

2. Porvoo

Nieko keisto, kad suomiai laiko Porvoo viena geriausių lankytinų Suomijos vietų. Kelionė iš Helsinkio netrunka nė valandos, tad šį miestą labai lengva pasiekti tiek automobiliu, tiek viešuoju transportu. Tai miestas, kurio senamiestis įtrauktas į „Unesco“ paveldo sąrašą, tad į ką pažiūrėti tikrai bus.

Porvoo / 123rf.com nuotr.
Porvoo / 123rf.com nuotr.

1. Tampere

Labiausiai vertu aplankyti miestu suomiai laiko Tamperę. Turbūt tai nieko keisto – šį miestą nesunku pasiekti iš kitų Suomijos vietų, o šalimais esantys Pyhäjärvi ir Näsijärvi ežerai tikrai turi ką pasiūlyti aktyviems poilsiautojams. Be to, čia yra antras didžiausias pramogų parkas šalyje – Särkänniemi. Miesto vaizdais geriausia grožėtis iš Näsinneula arba Pyynikki apžvalgos bokštų. Beje, šalia pastarojo yra ir kavinė, kurioje tiekiamos itin gerai vertinamos suomiškos spurgos. Šiemet Tamperėje duris atvėrė ir vienintelis pasaulyje Mumių muziejus.

Tamperės katedra / 123rf.com nuotr.
Tamperės katedra / 123rf.com nuotr.

Taip pat skaitykite: Kodėl verta rinktis keltą, vykstant į kaimynines Šiaurės šalis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas