Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką keliaujant išbandyti 2016-aisiais? Manto Bertulio „Top 5“

Išsirinkti penkias vietas, kurias rekomenduočiau aplankyti kitiems, yra be galo sunku. Todėl nusprendžiau pasiūlyti jums penkis dalykus, kuriuos turėtumėte išbandyti 2016-aisiais. Pats juos visus šiemet patyriau savo kailiu, parsivežiau tik pačius geriausius įspūdžius, tad galiu užtikrintai pasiūlyti tai pakartoti kitiems 15min skaitytojams.
Plaukimas Matkos kanjonu
Plaukimas Matkos kanjonu / Manto Bertulio nuotr.

1. Kanojomis per Matka kanjoną

Matka kanjonas nuo Skopje nutolęs vos per 20 kilometrų. Todėl jeigu jūsų keliai užsuks į Makedoniją ir jos sostinę, net neieškokite pasiteisinimų, kodėl neturėtumėte išbandyti žygio kanojomis po šį nuostabų gamtos kampelį.

Baidarėm po kalnų apsuptą kanjoną. Wow! #canyon #matkacanyon #skopje #macedonia

A photo posted by Mantas Bertulis (@mantas_bertulis) on

Brangi kaina negali būti argumentas, kadangi viena valanda dviem žmonėms kainuoja tik 500 denarų (apie 8 Eur), o patirto malonumo, pamatytų vaizdų, įkvėpto gaivaus kalnų oro bei gerai praleisto laiko taip pigiai tikrai neįvertinsite.

Geriausiai į Matkos kanjoną atvykti iš ryto. Kad tai tiesa, įsitikinome savo akimis: važiuojant namo iš kanjono kelyje jau buvo nusidriekusios didžiulės mašinų eilės, kurios byloja apie šios vietos populiarumą.

2. Magišku traukiniu į Škotijos aukštumas

Penkios valandos ir dvidešimt septynios minutės. Tiek truks jūsų „valgymas“ akimis, keliaujant magišku traukiniu į Škotijos šiaurę.

Magical Scotland #scotlandhighlands #scotland #skotija #highlands #kitokioskeliones #livefortravel

A photo posted by Mantas Bertulis (@mantas_bertulis) on

Rudens spalvomis besidažantys miškai, kokių tik panorėsi formų ežerai, laukuose besiganančios avys, bevaisės dykynės, su dangumi ūgiu besimatuojantys kalnai, nuo mažiausių iki didžiausių upelių ar net kitą planetą primenantis reljefas.

Tokie vaizdai, riedant bėgiais, keičiasi taip dažnai, jog turi spėti dairytis į kairę ir dešinę, kad tik kokio kąsnio nepražiopsotum. Taip ir norisi paprašyti traukinio mašinisto, jog kur nors „viduryje niekur“ sustotų ir leistų bent kelias minutes pasivaikščioti.

Šį traukinį ne veltui pavadinau magišku. Šioje kelionėje yra viena neįprasta stotelė – Glenfinnan viadukas. Tai – garsusis XIX a. pab. viadukas su 21 arka iš filmo „Haris Poteris ir paslapčių kambarys“, kai Haris ir Ronis, nespėję į Hogvartso traukinį, skrenda į burtų ir kerėjimų mokyklą su mašina.

Tikrai ypatingas jausmas yra ne tik važiuoti per jį, bet ir tai, jog traukinys visuomet šioje vietoje stabteli. Iš čia atsiveria kerintis vaizdas į didžiulį fjordą.

Nestebina, kad visas šis maršrutas yra įtrauktas į įspūdingiausių kelionių traukiniu sąrašą ir konkuruoja tik su Transsibiro magistrale bei „Šilko keliu“. Tai – visos Didžiosios Britanijos pasididžiavimas. 

Ši kelionė jums kainuos 33,7 svaro (apie 46,9 euro).

3. Nepamirštamas spektaklis Stambule

Turkija – populiari lietuvių kryptis atostogoms, bet ar mes daug žinome apie šalies tradicijas bei kultūrą? Jeigu viešėsite Stambule rekomenduoju apsilankyti „Hodjapasha“ šokių teatre.

Tai yra pats geriausias pasirinkimas, jeigu norite vienu metu pajusti Turkijos kultūrą, muziką, istoriją, tradicijas ir vienam vakarui nuskrieti į viduramžius.

Didžiulės projekcijos ant sienų, daugiau nei šimtas įspūdingų kostiumų, retkarčiais net išsižioti liepianti choreografija, žiūrovų įtraukimas į vaidinimą, nemokamos vaišės pertraukos metu bei už širdies griebianti meilės istorija su, deja, nelaiminga pabaiga.

Šis spektaklis jums kainuos 80 lirų (apie 24 Eur).

4. Naktis Sacharos dykumoje

Tai bus jūsų prabangiausia nakvynė. Ne, aš kalbu ne apie penkių žvaigždučių viešbutį, šneku apie naktį po dangumi, kur jus sups tūkstančiai žvaigždžių.

Pusantros valandos jojimas kupranugariais į berberų stovyklą, saulės palydėjimas, vakarienei daržovių prikimštas tradicinis marokietiškas tadžinas, šokiai ir muzika prie laužo, nakvynė didelėje palapinėje bei kėlimasis 5.20 val. ryto, jog spėtume dykumoje sutikti saulę.

Kas gali būti geriau už tokį pabėgimą nuo civilizacijos? Keliaujant po Maroką tokios galimybės praleisti nederėtų. Tik iš karto perspėsiu, kad naktys Sacharoje yra gana vėsios, tad šilti rūbai nepamaišytų. Ypač vykstant ne sezono metu.

Jojimas kupranugariais taipogi nėra vien tik malonumas. Jau po pusvalandžio pradeda mausti kojas, tempti šlaunis. Linksmoji dalis yra tuomet, kai sugalvoji savo kuprių pavadinti „Šreku“ arba „Ferrari“.

5. Keltu į Skajaus salą

Vėl prisiminimais grįžtu į Škotiją, o tiksliau jos šiaurėje esančią Skajaus salą (angl. Isle of Skye).

Norint į ją patekti reikia plaukti keltu per ledinį Horno (angl. Hourn) ežerą. Jau vien tai tampa savotiška pramoga.

Pati sala yra tiesiog sukurta fantastiniams filmas. Keletas tokių čia jau buvo nufilmuoti („Kalnietis“ ar „Žvaigždžių dulkės“).

Fantastiško grožio uolos su aštriomis kaip plėšrūno dantys atbrailomis, pučiantis Atlanto vandenyno vėjas, krištolo skaidrumo ežerai bei ištekančios kalnų upės, kurios tekėdamos nuo stačių šlaitų susilieja į nepaprasto grožio krioklius. Ne veltui ši sala vadinama viena iš keturių gražiausių pasaulyje.

Pačioje saloje yra neblogai išvystytas viešasis transportas, todėl su autobusu galėsite pasiekti beveik bet kurį norimą tašką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento