Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką nuveikti darbo kelionės Stokholme metu?

Kas trečias lietuvis bent kartą per metus vyksta į komandiruotę užsienyje. Tokią statistiką atskleidžia „Baltijos tyrimų“ šiemet atlikta apklausa. Šios kelionės – tai puiki proga ne tik sutvarkyti darbo reikalus, bet ir geriau pažinti gražiausius Europos miestus. Pastaraisiais metais viena populiariausių komandiruočių krypčių tapo Švedijos sostinė Stokholmas, kuris tituluojamas vienu gražiausių Šiaurės Europos miestų.
Švedija
Stokholmas / 123rf.com nuotr.

Kaip teigia kelionių planavimo platformos „24fly.com“ vadovė Eglė Lenkovičienė, Stokholme telkiasi itin daug pažangių verslų, todėl nenuostabu, kad lietuviai į šį miestą darbo reikalais keliauja vis dažniau.

„Klestintis verslo sektorius Švedijos sostinę paverčia vis populiaresne skrydžių kryptimi. Visgi ten keliaujantiems norėtųsi priminti, jog Stokholmas yra judrus ir gyvas miestas, kuriame ką nors mielo ir įdomaus atras kiekvienas: tiek ieškantis ramybės, tiek norintis papramogauti“, – sako ji.

Miesto panorama

Stokholmas itin kompaktiškas miestas, pastatytas ant keturiolikos salų, sujungtų reto grožio tiltais. Visą jo senamiestį ir centrinę dalį galima nesunkiai apeiti pėsčiomis. Švedijos sostinėje puikiai dera skandinaviška tvarka bei ramybė ir linksmybių atmosfera.

Lankantis Stokholme būtinai reikėtų skirti laiko pasivaikščiojimui po prieplaukų pakrantes. Tai puiki galimybė pasigrožėti miesto panorama. Dar geriau sėsti į valtį ir apžiūrėti miestą nuo vandens. Miesto svečiams siūloma daugybė tokių turų, todėl sau tinkamą suras kiekvienas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stokholmas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stokholmas

Švedijos sostinė išsiskiria savo unikaliu senamiesčiu. Vadinamasis Gamla Stan laikomas didžiausiu ir geriausiai išsilaikiusiu viduramžių miesto centru visoje Europoje. Pasivaikščiojimas siauromis vingiuotomis gatvelėmis, kuriose pilna amatininkų parduotuvių, antikvariatų ir meno galerijų daugeliui tampa tiesiog nepamirštama patirtimi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stokholmas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stokholmas

Senamiestyje taip pat yra daugybė įdomių istorinių paminklų ir muziejų. Po dienos darbų derėtų nepraleisti galimybės pasigrožėti barokinio stiliaus Karališkaisiais rūmais ir visai netoliese esančia Stokholmo katedra, pastatyta dar XIV amžiaus pradžioje.

Jeigu būsite toliau nuo centro, arčiau Johanneshov rajono, būtinai apsilankykite arenoje „Ericsson Globe“. 2010 m. čia atidarytas itin populiarus „Skyview“ keltuvas, iš kurio galėsite apžiūrėti visą miestą. Ši atrakcija veikia iki pat 20 val., tad į ją suspėsite net ir po ilgos darbo dienos.

Kur verta apsilankyti?

Svečiuojantis Stokholme derėtų nepraleisti galimybės pasivaikščioti po Karališkąjį nacionalinį miesto parką. Šis arkos formos parkas yra net dešimties kilometrų ilgio ir driekiasi tiek pačiame mieste, tiek už jo. Parkas atviras visą parą, todėl bet kada galėsite į jį užsukti. Jei išalksite, galėsite ir papietauti viename iš čia esančių restoranų.

Mieste netrūksta ir pasaulinio garso muziejų, kasmet pritraukiančių šimtus tūkstančių lankytojų. Istorijos mėgėjus tikrai sužavės Vasa muziejus ir jame eksponuojamas XVII a. laivas. Apžiūrėti juos galima kasdien iki 17 val., o trečiadieniais net iki 20 val.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stokholmas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stokholmas

Šiuolaikinio meno gerbėjams derėtų apsilankyti „Fotografiska“ – visame pasaulyje žinomoje fotomenininkų susitikimų vietoje. Kasmet čia atidaroma iki 24 unikalių ekspozicijų. Sekmadieniais-trečiadieniais „Fotografiska“ dirba iki 23 val., o ketvirtadieniais-šeštadieniais net iki 1 val. nakties, tad apsilankyti joje tikrai suspėsite net ir po ilgos darbo dienos.

Pop kultūros mėgėjai Stokholme taip pat turės ką veikti. Lankytojus čia priima visame pasaulyje žinomos grupės ABBA muziejus. Jis dirba visomis savaitės dienomis, iki 18 val., o trečiadieniais-ketvirtadieniais – valanda ilgiau.

Ieškantiems linksmybių Švedijos sostinė irgi turi, ką pasiūlyti. Šio judraus ir gyvo miesto gatvėse visada pilna jaunimo, besirenkančio vietiniuose baruose bei restoranuose. Jaukioms vakaro pramogoms vietų nesunkiai surasite tiek senamiestyje, tiek nuošalesnėse gatvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas