Šį kartą „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių specialistai jums nori papasakoti apie patiekalus, kurių verta paragauti viešint Jordanijoje. Šią šalį, savo atostogoms, pastaruoju metu renkasi vis daugiau lietuvių, mat įdomybių joje tikrai nestinga. Nuo pasaulio stebuklu įvardijamo rausvojo Petros miesto, iki Negyvosios jūros, dykumos peizažų, Antikinio paveldo ir arabiškų miestų. Na, o tradicinis regiono maistas toks, jog pabaigus valgyti tiesiog norisi apsilaižyti pirštus!
Mansafas
Jordanija – valstybė, esanti Artimuosiuose Rytuose. Tad nenuostabu, jog tradicinei šios šalies virtuvei didelę įtaką daro regiono kultūra. Visgi, kai kurie tradiciniai patiekalai – visiškai autentiški, priskiriami būtent Jordanijos kulinarinei istorijai. Vienas iš jų – mansafas (mansaf).
Mansafas – tai patiekalas, kuris sužavės mėsos gerbėjus. Dažniausiai jis gaminamas iš avienos, tačiau kai kurie restoranai siūlo ir kiek lengvesnę mansafo versiją, kurioje aviena keičiama į vištieną. Kaip gi šis patiekalas gaminamas? Mėsa kepama jogurto, skaninto įvairiomis žolelėmis, padaže. Iškepusi mėsa dedama į didelę lėkštę ant virtų ryžių. Patiekalas gardinamas migdolais arba kedro riešutais, apibarstomas žolelėmis, kartas dar papildomai užpilama jogurtinio padažo, kurį vietiniai gyventojai vadina jameed vardu.
Šis valgis – itin populiarus Jordanijos gyventojų šeimose. Jis valgomas įvairių švenčių metu, atvykus svečiams. Vietiniai restoranai, savo lankytojams, taip pat siūlo paskanauti mansafo. Dažniausiai jis patiekiamas didelėmis porcijomis, kurių užtenka keliems žmonėms. Sakoma, jog tai valgis, kuris skirtas ne tik pasisotinimui, tačiau ir pabendravimui su kitais žmonėmis, kurie valgo drauge.
Falafeliai
Kaip jau minėjome, prieš tai aptartasis mansafas – patiekalas, žavintis mėsos gerbėjus. Tačiau Jordanija tuo ir puiki – čia skanaus maisto gali atrasti tiek mėsą mėgstantys keliautojai, tiek vegetarai ar veganai. Pastaruoju metu, falafeliai – tai patiekalas, sparčiai populiarėjantis Europoje. Tikriausiai, šių, iš avinžirnių pagamintų rutuliukų, jau esate ragavę ir jūs. Vis dėlto, viešint Artimuosiuose rytuose neparagauti falafelių būtų kone nuodėmė – juk šis patiekalas kilęs būtent iš šio regiono, todėl čia galima paskanauti geriausių pasaulyje jo versijų.
Falafeliai Jordanijoje siūlomi tiek pusryčiaujantiems, tiek norintiems lengvų, tačiau sočių pietų, tiek svajojantiems apie užkandį prieš miegą. Dažniausiai jie patiekiami pitos duonelėje arba susukti į lavašą. Tačiau kai kuriuose restoranuose falafeliai serviruojami lėkštėse, o garnyrui pateikiamos mėtos, svogūnai, pomidorai ir ką tik iš krosnies ištraukta duonelė. Taigi, falafeliai – patiekalas, kurio Jordanijoje galima paragauti tiek gatvės maisto kioskeliuose, tiek restoranuose. Išbandykite skirtingas falafelių patiekimo versijas ir atraskite tą, kuri jus žavi labiausiai.
Beduinų arbata
Vadi Rumo dykuma (Wadi Rum), arba Mėnulio slėnis – tai Jordanijos pietinėje dalyje plytintis didingas gamtos kūrinys. Šios dykumos kraštovaizdis – tarytum chameleonas: smėlio, uolų ir kalnų spalvos keičiasi nuo saulės padėties danguje. Kartais dykuma nusidažo auksiniais atspalviais, kartais – sodriai raudonais. Tačiau spalvų koloritas – visada šiltas.
Vadi Rumo dykuma – vienas iš keliautojų traukos centrų. Čia galima išvysti ne tik įstabią gamtą, tačiau ir pažinti vietinių gyventojų – beduinų – gyvenimo būdą. Beduinai – tai bendrinis terminas, skirtas Šiaurės Afrikos ir Pietvakarių Azijos klajoklių tautoms apibūdinti. Įprastai šie dykumų gyventojai – arabiškos kilmės , o žodis „beduinai“ (arab. badawī), išvertus iš arabų kalbos reiškia būtent dykumų klajoklius. Keliautojams, viešintiems Jordanijoje, siūlomi turai į Vadi Rumo dykumą. Jų metu aplankomi beduinų kaimeliai, kuriuose galima ne tik pabendrauti su vietiniais gyventojais, tačiau susipažinti su jų buitimi. O taip pat – paskanauti beduinų arbatos. Arbata, šioje kultūroje – svetingumo simbolis. Todėl neparagauti šio itin saldaus gėrimo (beduinai į arbatą deda labai daug cukraus) – nepagarba šeimininkams. Arbata, laužai, ilgi pašnekesiai, vėstantis dykumos oras ir tūkstančiai žvaigždžių, kuriuos sužimba vos tik nusileidus saulei – tai akimirka, kuri lieka atmintyje visam gyvenimui.
Kunafa
Esate smaližius? Savo dienos neįsivaizduojate be šokoladuko, torto gabalėlio ar skanios bandelės? Jei taip, viešėdami Jordanijoje būtinai paragaukite tradicinio regiono deserto – kunafa (dar vadinamo kanafeh arba knafeh). Tai skanėstas, kuris itin populiarus visoje Jordanijoje, o taip pat ir kitose Arabiškose šalyse, netgi Balkanų regione, Graikijoje.
Desertas gaminamas iš tešlos, kuri atrodo tarsi ilgi makaronų siūlai. Kartais, kaip alternatyva, naudojama manų kruopų tešla. Įdaras daromas iš minkštojo baltojo sūrio, pavyzdžiui, nabulsi sūrio. Taigi, iškepęs desertas – kontrastingas. Išorė traški, vidus minkštutėlis. Dažniausiai kunafa skaninama saldžiais sirupais, ant viršaus užbarstoma riešutų. Jei skanausite šio deserto, užsisakykite ir puodelį turkiškos kavos (šis sodraus skonio, specialiame kavinuke verdamas gėrimas populiarus visuose Artimuosiuose Rytuose). Puikus popietės desertas!
Maqluba
Maqluba – tai tradicinis Sirijos, Irako, Palestinos ir, žinoma, Jordanijos patiekalas. Išvertus iš arabų kalbos, jo pavadinimas reiškia „aukštyn kojomis“.
Toks pavadinimas šiam valgiui suteiktas dėl labai paprastos priežasties: mėsa, ryžiai ir įvairios daržovės, tokios kaip baklažanai, pomidorai, kalafiorai, bulvės ir kt., troškinami puode. O vėliau, kai jau patiekalas pagamintas, puodas tiesiog išverčiamas į lėkštę. Visa tai, kas buvo apačioje, atsiduria viršuje. Ir atvirkščiai. Prieš pat patiekiant valgį, jis dar papuošiamas riešutais, šviežiomis petražolėmis. Šalia jo dažniausiai siūlomos pomidorų, agurkų ir natūralaus jogurto salotos.
Maqluba – Jordanijoje itin populiari. Šis patiekalas gaminamas tiek namuose, tiek siūlomas įvairiuose restoranuose. Sotu ir skanu – viešint Jordanijoje tikrai verta paragauti.
Shawarma
Šiame straipsnyje tiesiog negalėjome nepaminėti vieno, Artimuosiuose Rytuose itin populiaraus patiekalo – shawarma. Tai – gatvės maistas, kuris Lietuvoje įprastai vadinamas kebabu. Purtote galvą ir sakote: „na jau ne, tokio nesveiko maisto tai tikrai nevalgysiu“? O be reikalo, Jordanijoje siūlomi shawarma – išties puikaus skonio ir kur kas sveikesni nei esame pripratę, mat patiekiami su natūraliais padažais ir iš tolo neprilygsta tiems kebabams, kurie siūlomi Europoje esančiuose kioskeliuose.
Taigi, mėsa, įprastai ėriena, jautiena arba vištiena, kepama vertikaliai ant iešmo. Beje, ji būna pagardinta tokiais prieskoniais kaip kuminas, kardamonas, cinamonas, paprika, ciberžolė. Iškepusi mėsa supjaustoma plonais ir siaurais gabalėliais, kurie susukami į duonelę, dažniausiai pitą arba laffa. Į duonelę taip pat dedami pjaustyto pomidoro griežinėliai, agurkai, svogūnai, marinuotos daržovės. Kartais shawarma taip pat gardinamas ant grotelių keptomis daržovėmis, pavyzdžiui, saldžiosiomis paprikomis ar baklažanais. Ir visa patiekiama ne su majoneziniu padažu, o tahini – sezamų pasta arba amba – mango padažu. Shawarma – labai populiarus patiekalas Jordanijoje. Jo galima paragauti tiek gatvės maisto turgeliuose, tiek restoranuose.
Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Jordaniją.