Apskritai, Etiopijoje kavos gėrimas yra svarbi kultūros dalis. Moterys dažnai lankosi viena pas kitą gerti kavos. Trukdyti tokius pasisėdėjimus yra nemandagumo ženklas. Mat kava Etiopijos gyventojams – jų kasdienė duona ir pragyvenimo šaltinis. Per ilgus šimtmečius Etiopijoje susiformavo savita kavos gėrimo ceremonija, kurios paisoma iki šių dienų.
Keliaujant po Etiopiją būtina atrasti laiko ir sudalyvauti tikroje vietos kavos gėrimo ceremonijoje. Per ją suvoksite šalies kultūrą, papročius ir kasdienybę.
Etiopiečiai pirmieji pradėjo rinkti laukinio kavamedžio uogas. Apie tai „Pasaulis kišenėje“ jau pasakojo plačiau. Tikėtina, kad kaip ir legendoje apie piemenį Khaldi, kavos uogos iš pradžių buvo tiesiog kramtomos arba pupos būdavo sumalamos su taukais ir toks mišinys buvo naudojamas energingumui padidinti. Vėliau etiopiečiai virdavo kavamedžio lapus kartu su vandeniu ir gerdavo kaip silpną arbatą. Ir tik XV a., greičiausiai visai atsitiktinai, kažkas paskrudino kavos pupeles ir pastebėjo, kokį nepakartojamą aromatą jos skleidžia.
Tuomet paskrudintas pupeles žmonės pradėjo trinti ir plikyti magišku laikytą juodąjį gėrimą. Ir visa tai per šimtmečius išaugo į tikrą kavos ruošimo ir gėrimo ceremoniją, kuri Etiopijoje atliekama iki šiol ir turi didelę reikšmę šalies
Wikimedia.org/Etiopija yra laikoma kavos tėvyn |
gyvenime.
Amharų kalboje kavos ceremonija vadinama „kariomon“ vardu, o tai reiškia „kavamedžio lapai kartu“. Kava Etiopijoje yra siūloma, kai lankomasi svečiuose ar per šventes. Kavos gėrimo ceremonija susideda iš trijų gėrimo ratų. Jokiu būdu negalima skubėti – ši ceremonija užtrunka iki kelių valandų. Paskutinis gėrimo ratas vadinamas „bereka“ ( ir reškia būti palaimintam). Prie kavos patiekiami skrudinti grūdai bei saulėgrąžos. Šie trys ratai simbolizuoja trijų etiopiečių, išėjusių ieškoti Dievo, kelionę. Jiems mirštant iš bado, pasirodė Dievas ir pamokė susimalti kavos pupeles bei naudoti vietoj maisto.
Kavos gėrimo ceremonijoje taip pat yra deginami smilkalai ar gumbiarabikai.
Kavos ceremonija Etiopijoje – socialinio ir kultūrinio gyvenimo svarbi dalis. Kvietimas apsilankyti etiopiečio namuose rengiamoje ceremonijoje – draugystės, pagarbos ir svetingumo ženklas. Etiopietis laiko savo pareiga atlikti kavos ceremoniją, apsilankius svečiui, nesvarbu kokiu paros metu tai nutiktų. Pasaulyje, kur laikas jau seniai tapo preke, Etiopijos kavos ceremonija nukelia mus į laikus, kai buvo vertinami ilgi pasikalbėjimai bei žmogiški santykiai.
15min.lt/Ryčio Budrio nuotr./Kava kvepianti Etiopija |
Kas vyksta šio ritualo metu? Ceremonijai visuomet vadovauja moteris. Čia nereikalingi jokie civilizacijos išradimai – nei
elektra, nei kavamalė. Žmogus viską atlieka pats. Visų pirma, užkuriama „gyvoji“ ugnis, ant kurios yra skrudinamos dar šviežios (žalios) kavos pupelės.
Tuomet paskrudintos pupelės sutrinamos akmeninėje piestoje ir toliau jau ruošiamos specialiame kavinuke, kuris vadinamas jebena. Šeimininkė pila kavą iš indo pridengto padėkliuku į visus puodelius be sustojimo, kol visi puodeliai yra pilni. Pirmiausia, kava yra patiekiama vyriausiems šeimos nariams. Kava paskaninama cukrumi arba druska, bet niekada pienu.
Daugelyje Etiopijos vietovių kavos ceremonija rengiama tris kartus per dieną – ryte, per pietus ir vakare. Tai pagrindinis socialinis įvykis kaimo vietovėse ir laikas, kai diskutuojama apie bendruomenę, politiką, gyvenimą. Jeigu būsite kada pakviestas sudalyvauti kavos ruošimo ir gėrimo ceremonijoje, įsiminkite, kad nevalia išeiti neišgėrus trijų puodelių kavos.