Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip lietuviai Padniestrėje ieškojo nakvynės: viešbučio kaina priklauso nuo pilietybės

Na ką, atšventėme savo džiugią Vasario 16-ąją. Vieni šventė smagiai ir džiugiai, kiti pagiežingai ir piktai, treti prasistumdė eilėse Suvalkų parduotuvėse, bet visi galėjome pasimėgauti vienu bendru dalyku – taika. Prognozės, kurios sakė, kad būtent šią Lietuvai svarbią dieną Putinas užpuls Ukrainą, nepasitvirtino. Nors ekspertai sako, jog įtampa nė kiek nesumažėjo, turiu nuojautą, kad agresorius netrukus bus pastatytas į vietą bei nieko nepešęs susirinks savo žaislus ir pasitrauks į Rytus.
Močiutė pardavinėja saulėgrąžas Benderų mieste Padniestrėje
Močiutė pardavinėja saulėgrąžas Benderų mieste Padniestrėje / Vaido Mikaičio nuotr.

Kaip tai susiję su mūsų šios dienos Padniestrės tema? Ogi taip, kad kažkur skaičiau, jog ne tik Rusijoje ar Baltarusijoje, bet ir Padniestrėje buvo pastebėtas rusų pajėgų bruzdėjimas. Žinia, Padniestrė turi ilgą sieną su Ukraina, ir iš jos, sako, pastaroji irgi gali būti puolama. Nors rusų karių šioje įšaldyto konflikto zonoje nėra daug, bet pakankamai, jog pridarytų Ukrainai papildomų problemų.

Sako, jog Padniestrės pajėgos, reikalui esant, neabejotinai prisidės prie rusų ir taip pat puls Ukrainą iš už nugaros. Atrodo, kaip toks mažas, atskilęs ir nesvarbus žemės gabaliukas gali pridaryti tiek galvos skausmo, bet, pasirodo, gali. Žinoma, neabejoju, kad Ukraina su normalių šalių pagalba apgins visus savo pakraščius, bet vis tiek erzina, kad vietoje to, jog gyventum taikiai ir ramiai, turi tvarkytis su problemomis, kurias tau kelia agresyvūs kaimynai.

Vaido Mikaičio nuotr./Tiraspolis
Vaido Mikaičio nuotr./Tiraspolis

Turbūt prisimenate, kad Padniestrė yra siauras žemės lopinėlis, įsiterpęs tarp Ukrainos ir Moldovos, save pasiskelbęs nepriklausoma valstybe, nors teoriškai esantis Moldovos sudėtyje. Kaip esu pasakojęs, Padniestrė turi visus nepriklausomai valstybei reikiamus atributus, tokius kaip vėliava, herbas, pasas, pinigai, prezidentas, kariuomenė ir, svarbiausia, savo sienų kontrolė.

Tačiau ji neturi tarptautinio pripažinimo, kas visus šiuos išvardintus dalykus paverčia beverčiais. Viena vietinė moteriškė man aiškino, kad jai svarbiausia, jog jie patys save pripažįsta. Kaip sakoma sporto pasaulyje, mūsų širdyse jūs laimėtojai, nesvarbu, kad užėmėte 66 vietą iš 70 ir nebaigėte distancijos.

Ta moteriškė arba buvo neadekvati, arba šnekėjo kas liepta. Kaip gali jaustis gerai, kai vidutinis atlyginimas tavo šalyje yra 200 dolerių ir net į užsienį negali išvykti su nepripažintu pasu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas