Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip neapsirikti planuojant kelionę visai šeimai? Esminiai ekspertės patarimai

Įsigijote kelionę su mažamečiais vaikais, bet tik atskridę į šalį sužinote, kad dar 2–3 valandas keliausite autobusu iki išsvajotų atostogų vietos? Tik atkeliavę į viešbutį pamatėte, kad jis visiškai ne ant jūros kranto, kaip buvo reklamuota, ir, norint patekti į paplūdimį, reikės kirsti judrią gatvę? O gal viešbutis ant skardžio, nuo kurio nusileisti su vaikišku vežimėliu – misija neįmanoma?
Šeimos atostogos
Šeimos atostogos / Shutterstock nuotr.

Tokių ir dar daug įvairesnių nemalonių situacijų patiria tūkstančiai keliautojų. Dažniausiai įsigiję keliones internetu ir nepasikonsultavę su kelionių vadybininku, tad sutaupyti keliasdešimt eurų gali atsirūgti sugadintomis atostogomis.

Kaip nepatekti į tokias absurdiškas situacijas organizuojant kelionę šeimai? Štai keletas agentūros 100kelioniu.lt pardavimų vadovės Jolitos Butavičienės esminių patarimų, kad po atostogų vėl nereikėtų atostogų, rašoma pranešime spaudai.

123rf.com nuotr. / Šeimos atostogos
123rf.com nuotr. / Šeimos atostogos

Į ką svarbu atkreipti dėmesį keliaujant su vaikais?

Skrydis. Svarbu, kad kelionė būtų kuo trumpesnė, nes vaikams sunku ištverti ilgą skrydį, jie ima nuobodžiauti. Skrydis į Turkiją trunka apie 3 val. 30 min., į Tenerifę apie 5–6 val., į Egiptą – apie 4 val. 30 min. Svarbu sąmoningai įsivertinti laiką, sugalvoti vaikams veiklų skrydžio metu, pasiimti jų mėgstamų užkandžių.

Atstumas iki viešbučio. Renkantis kelionę, būtinai atkreipkite dėmesį į atstumą nuo oro uosto iki viešbučio. Nes po pusketvirtos valandos skrydžio jau nelabai norisi dar dvi papildomas valandas važiuoti autobusu iki viešbučio. Didesni vaikai, žinoma, pakantesni, jiems įdomiau pasidairyti pro autobuso langą, bet mažesniems (iki devynerių metų) – bus sunku nusėdėti vietoje.

Viešbučio infrastruktūra. Atkreipkite dėmesį į tai, ką viešbutis siūlo vaikams, kokioms amžiaus grupėms pritaikytos pramogos? Ar yra animatoriai, kurie su vaikais užsiima. Ir, žinoma, reikia pagalvoti apie tai, ar mano vaikas pakankamai drąsus, ar leisis į žaidimus nežinodamas svetimos kalbos.

123RF.com nuotr. / Viešbutis, Turkija
123RF.com nuotr. / Viešbutis, Turkija

Šildomas baseinas. Vykstant atostogų rudenį, žiemą ir pavasarį labai svarbu išsiaiškinti, kuriuose viešbučiuose yra šildomi baseinai, nes vanduo nešildomuose gali būti pakankamai vėsus ir vaikai tokiame pliuškentis nenorės. Jūra šilta, bet baseinai šalti (labiausiai galioja Turkijai).

123rf.com nuotr. / Vaikai baseine
123rf.com nuotr. / Vaikai baseine

Kambarys. Jei vaikas miega pietų miego, gali neužtekti standartinio kambario, prireiks papildomos lovos kambaryje ramiam vaiko miegui užtikrinti. Jei šeima didesnė, rinkitės dviejų miegamųjų apartamentus.

Vaikų meniu. Vaikai turbūt tikrai nenorės midijų, krevečių ar moliuskų. Svarbu, kad meniu būtų specialiai pritaikytas vaikams. Ar bus nemokami ledai? All inclusive paketai siūlo ledus tik tam tikromis valandomis, ultra all inclusive – visą dieną.

123rf.com nuotr. / Kelionė su vaikais
123rf.com nuotr. / Kelionė su vaikais

Kelionių draudimas. Būtinai pasirūpinkite kelionės ir sveikatos draudimu, jei vaikas ar kažkas iš šeimos narių kelionės metu susirgtų. Ne daug kas žino, kad yra ir neįvykusios kelionės draudimas, kuris dengia 90 proc. kelionės sumos. Jo kaina priklauso nuo kelionės kainos, tačiau, pavyzdžiui, vaikui susirgus ir negalint išvykti, didžioji kelionės išlaidų dalis yra kompensuojama. Tad investuoti pinigai jums padės neprarasti kelių tūkstančių, kad galėtumėte be stresų įsigyti naują kelionę.

Apsauga nuo saulės. Kaitinant aštriai saulei, reikia pasirūpinti visomis apsaugos nuo saulės priemonėmis. Yra specialūs maudymosi kostiumai su UV apsauga vaikams (ir net suaugusiems), panašūs į narų, priglundantys ir dengiantys pečius (su rankovytėmis). Nes net ir maudantis sunku pajausti, kada saulė jau stipriai „pasvilina“ kūną.

123RF.com nuotr. / Šeimos atostogos
123RF.com nuotr. / Šeimos atostogos

Kokio tipo keliones rinktis keliaujant su vaikais?

Ar tėvų ir vaikų poreikiai kelionėje gali būti suderinami? Tam, kad išvykoje pailsėtų tiek tėvai, tiek vaikai, J.Butavičienė rekomenduoja rinktis būtent poilsines keliones:

„Vaikų poreikiai – labai aiškūs, ne visada ir jūros reikia (juokiasi): baseinas, vandens čiuožyklos, bulvytės fri, nemokami ledai ir, štai, visas džiaugsmas!

O tėvai, žinoma, nori, kad vaikams būtų kuo daugiau pramogų, kad vaikai būtų užimti ir tėvai tuo metu galėtų skirti dėmesio tik sau bei vienas kitam, ramiai ilsėtis.

Turkija, beje, šeimoms su vaikais yra itin universalus poilsinių atostogų variantas. Puikiai tam pritaikyti viešbučiai. Optimalus klimatas, ypač rudens laiku.

Asmeninio archyvo nuotr. / Jolita Butavičienė
Asmeninio archyvo nuotr. / Jolita Butavičienė

Bendra tendencija tokia, jog pažintinių kelionių programa dažniausiai sudaryta ištisai dienai: nuo pat ryto iki vakaro. Labai sunku išlaikyti vaikų dėmesį ir dar sunkiau „iš širdies“ pailsėti. Žinoma, yra tokių variantų kaip „Legolendas“, tik ten jau mažai džiaugsmo tėvams, kelionė skirta vien vaikų pramogoms. Pažintinės kelionės su vaikais labiau rekomenduotinos kaip savaitgalinės išvykos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi